Rapport: Om tio år är vartannat jobb borta


ARBETSMARKNAD. Om 10 år kan vartannat jobb vara försvunnet, enligt en rapport från liberala tankesmedjan Reforminstitutet i Stockholm. Det skriver SvD Näringsliv. Den dystra prognos stärks också av revisions- och konsultföretaget Deloittes årliga genomgång av arbetslivets trender.

I rapporten ”Revolution inte utveckling” framgår att digitaliseringen i stor utsträckning påverkar arbetsmarknaden. För den som arbetar i en bransch där jobben börjar försvinna kan det vara bra att redan nu fundera på ett annat jobb.

– Om man bara vågar lyfta blicken och ställa sig själv några frågor tror jag att man har goda möjligheter att lyfta sin karriär, trots att utvecklingen kan verka skrämmande, säger Alexander Holmberg, ledarskapsexpert med fokus på chefsutveckling och kommunikation, till tidningen.

Stefan Fölster, chef för den liberala tankesmedjan Reforminstitutet i Stockholm, har i rapporten ”Vartannat jobb automatiseras om 20 år” prognostiserat att 53 procent av alla jobb på den svenska arbetsmarknaden kommer att vara borta redan år 2025.

-Pettersson antar att det var till de jobben vi skulle ha invandrarna från Mellanöstern…


14 responses to “Rapport: Om tio år är vartannat jobb borta

 • nosferatu

  Men var inte Löfvens förslag att människor ska få skattefinansierade jobb som skräpplockare, dikesrensare, hundskitsamlare mm? Borde kunna gå att finna fler jobb av liknande dignitet.

  Gilla

  • Billy Boy

   Visst … men själva arbetsuppgifterna måste ju döljas bakom tjusiga yrkesbenämningar … och då helst på engelska. Jobben du nämner ovan kunde t ex få den här beteckningen som skenbart höjer statusen:

   ”Outdoor environment improvement specialist”

   Gilla

 • Observator X

  En person som sagt detta i många år nu är docenten i ekonomisk historia, Jan Jörnmark. ”Inom en rätt snar framtid kommer vi i väst att kunna gå ned avsevärt i arbetstid med bibehållen lön då maskiner gör det mesta av arbetet”, ungefär så var hans ord när jag lyssnade på honom.
  Visst blir det så. Vi är på väg dit med stora steg…vilket innebär att det behövs långt färre som arbetar vilket innebär att fler blir överflödiga vilket innebär att den här uppfrätande invasionen av illegalister är att floden rinner fel väg: Vi ska bli långt färre än idag å det innebär att utgiftsposterna araber och afrikaner än mindre har ett jävla dugg här att hämta, det vill säga ännu en kraftfull anledning till att omgående sända dessa tillbaka till födelseområdet.

  Gilla

 • Billy Boy

  SVT rapporterar här om ett arbets-projekt (enklare arbeten) för somaliska kvinnor. Lägg märke till deras ”praktiska klädsel” för arbetsuppgifterna de utför.

  När hösten och vintern kommer behöver allt kvinnorna klä sig lite varmare. Tveksamt om det skulle hjälpa att hålla kroppsvärmen uppe endast genom att höja deras fysiska arbetstempo betydligt.

  http://www.svtplay.se/klipp/10015068/sprakvanner-skapar-jobb

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Vad spelar det för roll om vi har jobb eller inte! Dom som väller in i Sverigeistan har ändå inte tänkt sig att jobba! Det får den dumme svensken allt sköta själv!

  Gilla

 • Pekka Rousu

  I nuläget har vi ca 2-3% enkla jobb i Sverige som inte kräver någon utbildning eller erfarenhet av något slag. Andelen enkla jobb minskar hela tiden pga teknologisk utveckling. Visst tillkommer nya typer av jobb, men om man är analfabet från Mellanöstern blir det inte så enkelt. Asylsökare de senaste åren är ca 30% analfabeter, 40% har gått ungefär grundskola, 20% har ungefär gymnaiekompetens och 10% har universitetsutbildning. Hur kommer det att gå för dessa redan på kort sikt och speciellt på lite längre sikt då krav på utbildning och kompetens kommer att vara ännu högre? Enligt RUT-rapporten om asylsökare och arbetskraftsdeltagande som kom ut för ett tag sedan var läsningen mycket illa. De som kom för 15 år sedan, då invandringen var ”låg”, så hade endast 35% jobb 15 år senare och med jobb räknade de helårsarbete. Skulle man korrigera detta och räkna om till heltidstjänster och reducera för andelen subventionering så skulle siffran bli kanske 28%. De övriga 72%…. försörjs av samhället. Märk väl att detta bara gällde för 18-65 år. Mycket, mycket illa. Den FAKTISKA arbetslösheten efter 15 år är kanske 72%. Finns någon därute som ännu talar om att det är lönsamt med invandring från MENA?

  Nu 15 år senare är läget mycket värre. De som kommer nu har mycket sämre utbildning. Konkurrensen om jobben högre. Nutida krav på utbildning högre och detta kommer att förstärkas i framtiden. Vänta bara 15 år och räkna på de som kom t ex 2015. Hur många har ett jobb de kan leva av som inte är betalt av subventioner? Den procenten kommer att vara mycket, mycket låg. Om man dessutom då avräknar de som är anställda inom offentlig sektor ser det ännu värre ut. Fler måste ju anställas i offentlig sektor pga att vi blir fler och fler. Vissa blir glada över att de jobbar inom offentlig sektor, men rent ekonomiskt är det bara illa med varje person som tvingas anställas inom offentlig sektor som inte borde ha blivit ens anställd. Anta att 100 000 människor flyttar till Sverige och 10 000 börjar jobba inom några år och alla jobbar inom offentlig sektor (eller branscher som betalas med skattemedel) pga vi blivit så många människor i Sverige. Är detta lönsamt? 90 000 som inget gör och 10 000 som avlönas med skattemedel? Jag vet att sifferexemplet inte stämmer exakt, men tanken borde gå fram ändå.

  Ur ett nationalekonomiskt perspektiv så är massinvandringen från MENA inget annat är Ragnarök för Sverige och fattar man inte det så… vet jag inte vad jag ska säga. Att det sedan också innebär massor av annat otäckt och icke önskvärt gör inte saken bättre. Våld ökar, kriminalitet ökar, splittring ökar, tillit minskar, islamisering ökar, kulturen ändras negativt, kvinnor får det mycket illa….. jag tror listan kan göras exakt hur lång som helst. Det enda positiva är väl kanske någon spännande mat jag ännu inte har provat på, men det har föga betydelse för mig.

  Gilla

  • Sven-Erik

   Inga problem rapporteras från s-borgen, Sverige kommer att ha Europas högsta sysselsättning 2020. Löfven kopierar reinfeldts att det är arbetslinjen som gäller. Magdalena skjuter till mer pengar till lönebidrag och näringsministrrn slopar arbetsavgifterna för nysvenskarna.
   Höjda flerbarnstillägg skapar full sysselsättning inom barnpruktionen.
   Max bostadstilägg höjs så att alla kan få ett eget rum i de nyproducerade fastigheterna.
   De som gjort sin plikt ska nu få rätt till eget rum i delat boende (enl. skånska lokal tv). ”-bo” begreppen utökas. Tidigare, sambo, särbo, mambo, farbo, henbo, dåbo (sex) etc. Nu tillkommer delbo med två- , tre-, fyr-, fembo beroende på antalet rum i lägenheten. Alla har var sitt hyreskontkakt på rummet med delat kök och badrum. Ska gälla för alla som har arbetat minst 25 år i Sverige. Hyreslagen ändras med tillägget att rumspottan ska vara tömd före klockan i de nyinstallerade latrinschakten för att rädda miljön.
   – ”Delat boende är guld värd för bostadsbristen – Rösta på socialdemokaterna – Ni har gjort er plikt och nu får ni er rätt!”
   P.S.
   Skriv på svarta tavlan tio gånger och upprepa muntlligen tll ni minns och vet inget annat.
   D.S. D-enna S-anningsminister 😊

   Gilla

  • nosferatu

   Applåder!!!!

   Gilla

 • Android77

  Det enda som återstår är kanske negerjobb?

  Gilla

 • Synonymen

  Där dyker mannen med den obehagliga rösten upp igen alltså. Han som inte ser något som helst problem med att Sverige översvämmas av våldsamma muslimska främlingar.

  Vad har han tänkt att alla negrer, muslimer och araber ska jobba med?

  Gilla

  • RäddSomFan

   Dom blir ju per automatik kebabtekniker så fort dom sätter sin fot i Sverige och varför skulle vi inte kunna ha två eller fler pizzerior i varje hus idag istället för en.

   Ja herregud, snacka om att allt brakar åt helvete.

   Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå vad som hänger ihop med det…..”medelklassen” får slita hårt för många.

  Låglönejobben har blivit fler. De högavlönade jobben likaså. Men lönegapet har inte ökat.

  I stället är det politiska beslut som lett till ökade inkomstklyftor, enligt forskare som ser en risk för ökade spänningar.

  Fördelningen förändras.

  När vi både får en ökad bottengrupp, som överhuvudtaget inte deltar och bara tar emot transfereringar, ett tuffare klimat för den stora mittengruppen, och sen en elit i toppen där alternativa system byggs upp för att kringgå problemen.

  Då uppstår de här spänningarna.

  Rune Åberg, professor emeritus vid sociologiska institutionen på Umeå universitet, anser att politiska beslut till stor del ligger bakom de ökande klyftorna, och det är också slutsatsen i den studie han gjort av löne- och inkomstutvecklingen.

  http://www.di.se/nyheter/politiska-beslut-bakom-okade-klyftor/

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: