Var tredje brandman utsätts för hot


INVANDRARVÅLD. Under förra året utsattes nästan var tredje brandman för hot eller våld, enligt en enkät från Brandmännens riksförbund. Nu vill facket ändra lagen för att skydda sina medlemmar.

Nästan varannan medlem i Storstockholm och Malmöområdet uppgav i enkäten att en insats har fått vänta på grund av hot eller våld, rapporterar TV4 Nyheterna. I värsta fall kan det innebära att nödställdas liv riskeras.

I en del fall har brandmän fått larm om bränder inne på gårdar – larm som har visat sig vara falska när brandkåren har kommit dit. Brandmännen har då mött grupper av män som har omringat, hotat och jagat dem.

– Det är helt jävla sjukt i huvudet att bete sig på det här sättet mot räddningspersonal. Jag är rädd, säger Kaj Engelke.

Under hösten ska en utredning om straff för hot och våld mot blåljuspersonal starta.

Facket vill att en lagändring som innebär att brandmän klassificeras som tjänstemän ska ske, som en markör för att samhället inte accepterar hot och våld mot räddningstjänstpersonal.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) är det inte tjänstemannaskyddet i sig som krävs.

– Det krävs tuffare straff för den som ger sig på den som är satt att hjälpa andra. Där vill regeringen gå vidare, säger inrikesministern.

-Pettersson tycker att det är larv. Regeringen tänker tillsätta en utredning!!! Varför är inte det gjort för 30 år sedan om det nu behövs.

Varför talar inte brandmännen klarspråk, om att det är invandrare som hotar och kastar sten?

Det behövs inte nya lagar. Mordförsök kan ge upp till 18 år i fängelse och det finns lagar för försök till grov misshandel och framkallande av fara för andra med möjligheter till rejäla påföljder.

Obligatorisk utvisning vid dom som ger fängelse är effektivt. En lag borde dock ändras, det är att medborgarskap ska kunna återkallas.


7 responses to “Var tredje brandman utsätts för hot

 • age

  Det blir säkert bättre när vi får in fler hjärnkirurger.
  Vi får väl Ungerns kvot också.

  Gilla

 • Pica pica

  Jag trodde faktiskt att Ygeman skulle lyssna lite mer på vad de anställda hade att säga om sin chef och omorganisationen men nej. Regeringen idag skiter fullständigt i både personal och väljare, de vet bäst.

  Den enda chansen till förbättring vore om strålkastaren börjar granska både Ygeman och Löfven närmare och lägga skulden på dem.

  Det är nästan så man undrar vad Danne har för påtryckningsmedel….

  Gilla

  • jgarn

   Något måste Danne ha eftersom att denne odugling får det ena toppjobbet efter det andra, trots totalfiasko. Ändå så är denne nolla högst betald av alla GD.

   Gilla

 • ÅMÅL

  Det sjuka är att en stor mängd destruktiva utlänningar befinner sig på svenskt territorium oftast på det svenska skattekollektivets bekostnad.

  När ska Svenne inse att regimen förstör landet för all framtid?

  Gilla

 • Billy Boy

  För invandrar-relaterad brottslighet har rikspolischefen bestämt att den statistiska mörkningskoden 291 skall tillämpas.

  I praktiken kan poliserna ute på fältet bevilja omedelbar ”amnesti” i sådana ärenden genom att ej gripa de misstänkta. Dessutom hemlighålls de faktiska omständigheterna kring de begångna invandrar-brotten. Allt sopas under mattan tills vidare.

  Gilla

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Vad än inrikesministern säger och gör kan vi vara övertygade att det utförs under nationsfientlighetens grällt vulgära flaggspel. Varje uttalande visar i eldskrift vederbörandes totala respektlöshet gentemot rikets tappra brandsoldater och alla övriga yrkesgrupper, vilka dagligen utsätts för den allmänfarliga verklighet som regeringen skapat. Den av Ygeman nämnda utredningen kan med fördel stoppas upp i de regioner dit solljus aldrig når.
  Andreas.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Problemet är ju att dessa personer nästan aldrig blir gripna.

  Polisen och politiker måste faktiskt berätta varför.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: