Stäng

Dessa opinionsmätningar

Jag har skrivit det förr och skriver det igen. Opinionsmätningar i mellanvalsperioder är tämligen ointressanta och visar enbart tendenser för dagen och inte det slutgiltiga valresultatet.

Det intressanta är mediernas och proffstyckarnas reaktioner när opinionsinstituten presenterar sina siffror.

Reaktionerna är mest intressanta när det gäller SD. Vid uppgång är det tämligen tyst, vid nedgång slår domedagsklockorna tungt.

Innan och under sommaren backade SD i stort sett varje opinionsinstituts mätningar och genast klistrades krisstämpeln på partiet med ord som ”När övriga partier tagit efter SD:s migrationspolitik har de inte längre någon arena” och en klassiska analysen att ”SD inte kan nå högre”. Lika kul är det nu, som vid alla tillfällen när media och proffstyckare dömer ut partiet och partiet som vanligt reser sig som fågel Fenix.

Helgens Sifo-mätning visade att SD inte backar, utan står stilla på siffror som ligger långt över valresultatet. Demoskop som publicerade sina siffror för en dryg vecka sedan, visade en stor uppgång med 1,1 för SD.

I Sentios nya mätning ökar SD och är idag Sveriges största parti med råge. Vad journalister och proffstyckare sitter hemma och knåpar ihop för ursäkter får vi kanske aldrig veta, men nog skäms de lite grann…

 • SD;  24,5%   (+1,0)
 • S;     21,5%   (-1,3)
 • M;   21,0%   (-0,6)
 • V;      8,6%   (-2,3)
 • C;      6,8%   (+0,6)
 • L;      4,9%   (+0,7)
 • Mp;   4,8%   (+1,3)
 • Kd;    2,8%   (-0,7)

Ps. Sentio låg betydligt närmare det slutliga valresultatet än Sifo, både 2010 och 2014. Kanske en liten fingervisning.

10 reaktioner på “Dessa opinionsmätningar

 1. Här är den opinionsmätning som väger samman alla de större mätningarna. Denna är uppdaterad idag och har med både Sentio och SIFO:s senaste.

  http://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/tabell_69.jpg

  Dagens Samhälle Poll of polls är en löpande sammanvägning av de 7–9 senaste opinionsundersökningarna. De institut som tas med är Demoskop, Ipsos, Novus, SCB, Sentio (webbpanel), Sifo, Skop, Inizio (webbpanel) samt YouGov (webbpanel).

 2. Tycker att nästan alla man pratar med på jobb, fester, kompisar,mm säger att nu jävlar får det vara nog med all kriminalitet och annat elände här i detta land och kommer att rösta på SD nästa val .
  Men det finns fortfarande några få som inte har fattat vad som händer eller inte vill fatta vad som händer med Sverige idag.

 3. Funkar inte riktigt så..
  Man har råmaterialet, de ”fiktiva rösterna”.
  Sedan använder man korrektionsfaktorer på olika partier, faktorer som kan bero på att man har fått in för lite pensionärsröster, för få villaägare, eller med invandranamn, soc grp 3-röster eller nåt annat
  Dessa ”korrektionsfaktorer” är enbart ”antaganden” (påhitt skulle en del kalla dem).
  Hur man EXAKT får fram dem känner jag inte till.
  I o m att underlaget är rätt smalt påverkar varje avlagd ”röst” totala resultatet rätt mycket, särskilt i samband med korr faktorerna. och förstås, företagets bias..SIFO är ju kända för att ogilla sd lite extra..
  ”Alla” hatar ju sd,något som sannolikt avspeglas även i korr faktorerna..

 4. Sifo måste mäta i vissa områden för att få till sina siffror. 15.6% för SD var länge sedan. Tror t.o.m. att 24,5 är lite lågt som Sentio har. Det spelar ingen roll vem man pratar med så delar de SD´s värderingar så vad är felet?

 5. Att SIFO är ren bluff och båg har ju varit glasklart länge. Kan vi bara få ett val utan fusk kommer de att obarmhärtigt avslöjas.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: