Kraftig ökning av återetableringsstöd till asylsökande


INVANDRING. Antalet asylsökande som beviljats stöd för att återvända till sina hemländer ökar kraftigt. Det är personer som fått avslag på sin asylansökan eller som självmant dragit tillbaka ansökan som har möjlighet att få återetableringsstödet, som är på 30 000 kronor för vuxna och 15 000 för barn. Max 75000 kronor per familj. 

Villkoret är att man kommer från något av 18 länder där det är möjligt att få stödet, och att man avser att återetablera sig i hemlandet. Länderna är Afghanistan, Burundi, Centralafrikanska Republiken, Demokratiska Republiken Kongo, Elfenbenskusten, Eritrea, Irak, Jemen, Liberia, Libyen, Mali, Sierra Leone, Somalia, Palestina, Sudan, Sydsudan, Syrien, Tchad. Mer på Migrationsverkets hemsida. 

Hittills i år är det över 1 300 personer som fått återetableringsstöd, jämfört med 216 under hela förra året. En kraftig ökning som beror på att återvändandet till framför allt Irak och Afghanistan har ökat. Många därifrån har återtagit sin asylansökan.

Pengarna betalas ut i hemlandet, men ansökan måste göras i Sverige före avresan, och Migrationsverket har också som ambition att ett beslut ska fattas innan personen lämnar Sverige.

-Pettersson läser detta på Sveriges Radio som givetvis gör en snyfthistoria för att några asylsökande fått vänta på skattebetalarnas pengar på grund av långa handläggningstider.

1300 personer är en bra början, men om 1300 kan återvända utan fara för sitt liv så borde betydligt fler kunna göra det. Kanske majoriteten och resten kan få tillfälliga uppehållstillstånd i väntan på att de lugnar ned sig i respektive hemland.

De 30000 kronorna ska också jämföras med de beräknade kostnaderna per asylinvandrare som uppgår till 4,3 miljoner under en livstid i snitt enligt norska undersökningar.

Afghanistan är i grunden oerhört rikt, ”barnen” behövs hemma för att skapa fred och välståndm vi har inte rätt att ta framtiden från landet…


7 responses to “Kraftig ökning av återetableringsstöd till asylsökande

 • Involuntarium

  Frågan blir, vilka återetableringsbidrag får en arbetslös etnisk svensk, för att återgå till arbetsmarknaden???? INGA!!!! Fast det är ju klart etniska svenskars värde har ju nått bottennivåer i förhållande till asylturisternas värde!

  Egentligen klarar ingen svensk av att utan bidrag återetableras på arbetsmarknaden efter en längre tids arbetslöshet!

  75 000 SEK. Ingen dålig gratifikation, utan arbetsinsats som på något sätt bidragit till det svenska samhälletsuppbyggnad!

  Fy fan för svagsinta PK patraskfeminister!!!!

  Stefan Löfven avgå utlys nyval och anordna Swexit omröstning innan du för sista gången stänger dörren från utsidan när du lämnar regeringskansliet!

  Gilla

 • Grönstedts konjak

  Varför gör de det inte till ett lån. Om de behöver låna 30.000 ok. Andra kanske bara behöver några tusen. Men att pracka på dem 30000 per person är sjukt. De borde uppsöka sitt egets lands ambassad och låna pengar där för att ta sig hem och efter det är det det landets ansvar att ta hand om sin egen befolkning. Hur kan detta vara det svenska folkets ansvar?
  Men sen ser man ju hellre att de åker hem. Sjukt att det ska behövas en ”muta” för att de ska åka till sitt eget land

  Gilla

 • Argus

  MVF, återetableringsstöd till asylsökande? Om det vore de med biviljat uppehållstillstånd skulle jag förstå det. Men oidentifierade lycksökare med okänd härkomst!

  Det måste bli ett stopp på all denna j…a idioti!

  Gilla

 • ÅMÅL

  Inte konstigt att Sverige har invasion!

  Gilla

 • jockfall

  Regeringen är frikostiga med våra skattepengar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: