Sverige behöver en ny Axel Oxenstierna

INRIKES. År 1612, för drygt fyrahundra år sedan steg Axel Oxenstierna som 28-åring upp på posten som rikskansler i Sverige. Drygt fyrtio år senare hade landet helt formats om och det lilla Sverige förvandlats till en stormakt och det moderna Sverige var fött.

Oxenstierna övertog en medeltida röra, han renodlade funktioner och ansvar, så att var och en hade ansvar för sin del av styrelsen av riket – och kunde ställas till svars om något gick fel.

Rikskanslern upptäckte att adeln, som på den tiden bestod av c:a 500 män, inte räckte till för att bemanna kollegierna. Adelsynglingarna var för få, för lata och för dumma. Begåvade bondsöner och driftiga drängar fick chansen att utbilda sig och bli statliga tjänstemän.

Oxenstierna ord om tjänstetillsättningar 1634 borde gälla än idag: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

Det borde vår tids adel tänka på i stället för att tillsätta chefer efter partibok och låta vilka tabbar som helst passera utan att ställa någon till ansvar.

Idag har vi politiker som lovar allt till alla samtidigt som det mesta inte fungerar eller fungerar dåligt.

  • Vi har inget rejält försvar
  • Vi har en hårt pressad sjukvård, cancersjuka inner dö innan de behandling
  • Skolan blir bara sämre
  • Underhåll på järnvägar och vägar är enormt eftersatt
  • Bostadsbristen blir bara värre
  • Arbetslösheten är hög
  • Många pensionärer har för låg pension
  • Det påstås att Sveriges BNP ökar och att ekonomin är stark, men det talas tyst om att BNP/capita sjunker och ni vet väl att Indien har högre BNP än Sverige men de flesta indier är inte speciellt rika.

Vi är fortfarande ett rikt land men alldeles för många kurvor pekar neråt och vi saknar politiker som tar saken på allvar.

Brott, även grova, läggs på hög och utreds inte. Färre poliser än någonsin jobbar på fältet medan polisens huvudkontoret suger upp poliser och gör dem till kontorsarbetare, medan andra slutar på grund av dålig ledning och stöd.

Polisen ägnar sig åt massor av projekt och arbetsgrupper. Man ägnar sig åt processutveckling och metodutveckling. Det produceras styrdokument och inriktningsbeslut som få ute i verksamheten ens förstår innebörden av, detta i stället för att jag kriminella.

Det diskuteras tiggare, det delas ut ”tafsa inte” armband och pratas bilbränder som har hållit på i många år.

Regeringen och polisen chansar med våra liv. Skulle vårt land drabbas av ett stort attentat i semestertider så kan den region som drabbas inte få hjälp eftersom alla regioner ligger på minimibemanning eller under.

Det finns ingen organisation i beredskap som ser till att kompetens finns på plats, man förlitar sig på dem som jobbar just då och som är alldeles för få och med varierande kompetens. Polisens huvudskyddsombud frågar sig om det ens finns telefonlistor till kollegor på semester och vetskap om var de befinner sig på sin ledighet och slår fast: ”Rådande förutsättningar riskerar samhällets säkerhet.”

-Pettersson undrar när politikerna ska börja sköta landet på allvar eller om de ska fortsätta chansa med vår säkerhet och framtid…

Mannen nedan är inte Axel Oxenstierna, han är tillsatt på samma sätt som adeln tillsattes innan Axel Oxenstierna år 1634 bestämde: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap. Läs gärna Två svenskar – en byggde upp, en rev ned

Dan Eliasson pannband

15 thoughts on “Sverige behöver en ny Axel Oxenstierna

  1. […] -Pettersson tycker Tomas Tobé (M) ska vara lite ödmjuk. Han har visserligen blivit en roddare och har erkänt att Alliansen bedrev en felaktig invandringspolitik men han gjorde inget när han M hade makten och han gör inget nu. Moderaterna skulle om de ville kunna avsätta Stefan Löfven på några veckor men det gör de inte och accepterar därmed den rödgröna politiken…så Tobias är ingen ny Axel Oxenstierna. […]

  2. för den Lilla Människan, blev livet i Sverige drägligt först
    efter II:a Världskriget…före 40-talet va det Lort-Sverige som
    gällde…barn som föddes före 1900 nådde möjligen hälften
    vuxen ålder… ”Du Gamla du Fria” har gällde aldrig de 95%
    trashankar som då befolkade Sverige
    http://www.minnenasjournal.nu/lubbe-avslojade-lortsverige/

    Men visst, för de redan ”besuttna” gjorde säkert Axel Oxe
    många nöjda med sina reformeringar…utom för vissa Krigs-
    herrar och Adliga som va skitsura, för att inte de fick styra

    Va andra tider ”på den gamla goda tiden”…ida skulle en om-
    daning typ Axel aldrig funka, det vet vi (?)…men det finns
    andra lösningar, som vi tids nog kommer blir varse

  3. Ponera att det händer ett terrorattentat i semestertider och Putin erbjuder hjälp. Denna hjälp kommer Löfven tacka vänligt men bestämt nej till. För att Sverige är en humanitär stormakt och Ryssland en homofientlig skurkstat som inte har korrekt värdegrund. Svenskar kommer alltså att dö en masse för att vi har dårar som styr över oss.

    • Ja, fy hundan. Undrar om det är mycket tafsande på en muslinspäckad tillställning (Broschan, om du tafsar på min dotter schjuter jag dig och knyllar din morscha)? 😉

Kommentera