Sverige behöver en ny Axel Oxenstierna


INRIKES. År 1612, för drygt fyrahundra år sedan steg Axel Oxenstierna som 28-åring upp på posten som rikskansler i Sverige. Drygt fyrtio år senare hade landet helt formats om och det lilla Sverige förvandlats till en stormakt och det moderna Sverige var fött.

Oxenstierna övertog en medeltida röra, han renodlade funktioner och ansvar, så att var och en hade ansvar för sin del av styrelsen av riket – och kunde ställas till svars om något gick fel.

Rikskanslern upptäckte att adeln, som på den tiden bestod av c:a 500 män, inte räckte till för att bemanna kollegierna. Adelsynglingarna var för få, för lata och för dumma. Begåvade bondsöner och driftiga drängar fick chansen att utbilda sig och bli statliga tjänstemän.

Oxenstierna ord om tjänstetillsättningar 1634 borde gälla än idag: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

Det borde vår tids adel tänka på i stället för att tillsätta chefer efter partibok och låta vilka tabbar som helst passera utan att ställa någon till ansvar.

Idag har vi politiker som lovar allt till alla samtidigt som det mesta inte fungerar eller fungerar dåligt.

  • Vi har inget rejält försvar
  • Vi har en hårt pressad sjukvård, cancersjuka inner dö innan de behandling
  • Skolan blir bara sämre
  • Underhåll på järnvägar och vägar är enormt eftersatt
  • Bostadsbristen blir bara värre
  • Arbetslösheten är hög
  • Många pensionärer har för låg pension
  • Det påstås att Sveriges BNP ökar och att ekonomin är stark, men det talas tyst om att BNP/capita sjunker och ni vet väl att Indien har högre BNP än Sverige men de flesta indier är inte speciellt rika.

Vi är fortfarande ett rikt land men alldeles för många kurvor pekar neråt och vi saknar politiker som tar saken på allvar.

Brott, även grova, läggs på hög och utreds inte. Färre poliser än någonsin jobbar på fältet medan polisens huvudkontoret suger upp poliser och gör dem till kontorsarbetare, medan andra slutar på grund av dålig ledning och stöd.

Polisen ägnar sig åt massor av projekt och arbetsgrupper. Man ägnar sig åt processutveckling och metodutveckling. Det produceras styrdokument och inriktningsbeslut som få ute i verksamheten ens förstår innebörden av, detta i stället för att jag kriminella.

Det diskuteras tiggare, det delas ut ”tafsa inte” armband och pratas bilbränder som har hållit på i många år.

Regeringen och polisen chansar med våra liv. Skulle vårt land drabbas av ett stort attentat i semestertider så kan den region som drabbas inte få hjälp eftersom alla regioner ligger på minimibemanning eller under.

Det finns ingen organisation i beredskap som ser till att kompetens finns på plats, man förlitar sig på dem som jobbar just då och som är alldeles för få och med varierande kompetens. Polisens huvudskyddsombud frågar sig om det ens finns telefonlistor till kollegor på semester och vetskap om var de befinner sig på sin ledighet och slår fast: ”Rådande förutsättningar riskerar samhällets säkerhet.”

-Pettersson undrar när politikerna ska börja sköta landet på allvar eller om de ska fortsätta chansa med vår säkerhet och framtid…

Mannen nedan är inte Axel Oxenstierna, han är tillsatt på samma sätt som adeln tillsattes innan Axel Oxenstierna år 1634 bestämde: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap. Läs gärna Två svenskar – en byggde upp, en rev ned

Dan Eliasson pannband


15 responses to “Sverige behöver en ny Axel Oxenstierna

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: