SOS Alarm larmar

SOS Alarm larmar. Man har brist på tolkar och kan inte utföra sina uppgifter ordentligt. Chefen för SOS Alarm säger att han förväntar sig ett utökat uppdrag och mer resurser från statsmakterna.

Lusharpan säger att i Sverige idag så pratas det ungefär 150 olika språk. Man kan mot bakgrund av det undra hur långt samhället ska rusta sig för att klara alla tänkbara och otänkbara språk i alla situationer. Och inte minst hur mycket får det kosta.

I Canada har man 2 officiella språk, franska och engelska, och man har stora problem att klara det. Men i landet Absurdistan tycker man tydligen att man ska klara hur många som helst. Man kan undra inom hur många områden vi ska bygga ut tolkverksamheten här i landet. Det räcker med att titta på domstolsväsendet så inser man hur mycket det kostar.

Lusharpan tycker att SOS Alarm inte ska få en krona till tolkar. Det finns en mycket billigare lösning på problemet. Kräv att nyanlända lär sig svenska innan man får något uppehållstillstånd. Det skulle förmodligen sätta fart på språkstudierna. Skulle man dessutom göra som Kent Ekroth föreslog, nämligen hålla folk i förvar tills de var mogna att bli medborgare i landet så skulle nog det också bidra till studieintresset.

Hur många av Petterssons läsare som reser utomlands förväntar sig att kunna tala svenska om man ringer ett nödnummer ?? Knappast någon.

 

Och för övrigt anser jag att svensk invandringspolitik i grunden behöver förändras och antalet arbetskrafts- och anhöriginvandrare kraftigt reduceras.

9 thoughts on “SOS Alarm larmar

  1. Nya arbetstillfälle åt landsförrädarnas högutbildade kamelridande gunstlingar från sanddynerna.

  2. Svenska är språket i Sverige. Prio 1 borde vara att lära sig detta, inte omvänt..
    Hur ligger lönerna för att jobba som tolk förresten?
    I vissa delar av vården arbetar människor utan tillräckliga kunskaper i svenska språket, tex läsförståelse. Svennarna hjälper/tolkar, inte självvalt och utan lön för merarbetet som tolk.
    Fullgjord Sfi borde iaf vara krav av samhället på arbetsplatser och inte läggas som en belastning på redan jobbtyngda

    • Svenska ska vara ENDA språket i Sverige. Tänk om en sfi babbe kvoteras in på en tjänst hos SOS Alarm och du som svensk inte fattar halvsju vad babben pratar om? Skillnaden mellan liv och död kan ibland hänga på minuter och sekunder! Vilken skada kan såna as ställa till med då? SFI är ingen garanti för god svenska, i alla fall inte för jobb inom viktiga samhällsfunktioner som SOS Alarm, akutsjukvård, kris- och beredskap. De ska LÄRA SIG SVENSKA för SÅNA JOBB, eller ta enklare jobb.

  3. Det är en fin svensk tradition att tala ca 150 språk enligt Feministregeringen, tycker att Svetsarn skall försöka börja med engelska.

  4. Det är nog nu.
    Inte 1 krona till till invandringsindustrin.

    #inte1kronatilltilllinvandringsindustrin

  5. Det borde räcka med tre språk, svenska, finska och engelska. Finska för att ha ett förhandlingskort om våra grannar i öster skulle börja fundera på att ta bort svenska som officiellt språk och dessutom tillhör Finland Norden. Ur språklagen kan snabbt raderas jiddisch, romani, samiska och meänkieli, meänkieli som i bästa fall kan sägas vara en äldre finsk dialekt och i sämsta fall ett hittepåspråk.

Kommentera