Vargen -ett fantastiskt djur!


Fick ett tips av en kommentar ”eugenecork” angående vargen. En insändare i Dalademokraten talar mycket väl för våra vargar.   -Acceptans för vargar nås inte via licensjakt.   Jag väljer att inte tala om för myndigheterna när jag ser vargen. Vargen som jag tror är samma nu som för 8 år sedan.

varg

 

Det Svenska hatet mot vargarna är djupt rotat och jag förstår inte varför. När man pratar med äldre släktingar så vill de att alla vargar skall dödas – hemska djur. Tvärtom, tvärtom det är fantastiskt vackra djur. De enda som kanske, kanske  är berättigade till att vilja ha bort vargen är samerna. De har ingen möjlighet att skydda sina renar från dem, men vargen dödar  för mat, för att överleva.

Som insändaren säger så har vargen många gånger fått skulden för vad hundar och andra djur ställer till med. En jämthund som dödat 14 får!  Där kan man snacka om att döda för nöjes skull.  Man behöver inte skjuta vargen för att skydda tamboskap. Det finns staket som håller vargen ute. Dessutom behövs vargen för att faunan skall vara stabil.

Tag Yellowstone National Park i USA som exempel. Återinsättningen av vargen förändrade ekosystemet till det ursprungliga, som det skall vara. 1995 när vargen återinfördes ökade bäverkolonierna. När vargen försvann ökade hjortbeståndet och med det försvann växter som bäver livnärde sig på osv.  Vargen behövdes för att balansera ekosystemet och samma gäller här.

Vi har älgar och rådjur som förstör  naturreservat för 2 miljarder /år. Lodjuren klarar inte av att hålla bestånden nere. Vargar tar de svaga djuren så att de friska och starka kan leva vidare. Jägarna tar de vackraste och största djuren och lämnar de svaga. Det finns ingen logik i detta.

Jag älskar vargar men bara i det vilda. Mitt första möte med en varg var en februaridag för 8 år sedan. Kommer aldrig att glömma den spänning som var i luften. När vargen står och tittar på mig, möjligen 20 meter ifrån, efter 10-15 sekunder viker han av vägen och lufsar in i skogen. Han rusade inte utan småtravade iväg.  Kvar stod jag och bara njöt och kunde inte fatta vad som hänt. Grannen som kom hade sett på håll och förstod direkt att det var vargen. Den varg vi sett spår av under en tid.

Efter detta möte har han visat sig vid några få tillfällen. Bl.a satt han utanför vår tomt och ylade en kväll så en av döttrarna inte vågade  gå ur sin bil. Då undrar man om det inte finns en till. Är det 2 stycken?  Ibland ”känner” jag att han finns i skogen när jag går och plockar svamp eller bär och korparna flyger över huvudet. Då kan det vara lite spännande men rädd – nej.

Jag är mer rädd för getingar för de dödar fler människor än några andra djur i Sverige. Dessutom så är jag allergisk så getingarna passar jag mig för.

För att återgå till ”min” varg så undviker man att tala om var han finns och när han finns här. Självklart skulle någon få för sig att antingen studera, flytta eller skjuta den. Inte aktuellt. Har sett spår av uppätna rådjur som bara kan vara vargen, möjligen lodjur men spåren runt tyder på varg.

Viltfotografen som skrivit insändaren i  Dalademokraten  lyfter fram ett annat märkligt beteende från jägarförbundet:

Svenska Jägareförbundet gav i eget namn ut en forskarrapport kallad ”Vargen: viltet, ekologin och människan” och i den kom dom fram till att Sverige skulle kunna bära en population av varg på upp mot 12000 individer. Man bör reflektera över kontrasten mellan denna siffra och deras krav av idag på max 150 vargar i Sverige.

Vad är det med en del jägare?  De flesta är bra men sådana här saker får en att fundera om det verkligen står rätt till? 150 vargar?  De kallar även vargen för skadegörande. Vargen är en reparatör – den reparerar skador som älg och rådjur orsakat. Vet Jägarförbundet vad de talar om?

Deras talesman Gunnar Glöersen säger att han har hundratals vargar där han bor. Hundratals?  Omöjligt, då skulle de bara finnas där men jag vet var det finns minst 1 till men det avslöjar jag inte. Några gånger om året finns han i närheten och det gör mig lycklig. Lycklig över förmånen att få leva med våra vilda djur utanför husknuten. Igelkottar, grävling, rävar, rådjur, älgar, lo och varg. För att inte tala om fågellivet. Sverige kan vara så fantastiskt. Tur att man har sitt lilla  andhål där man kan komma undan de hemskheter som drabbat Sverige. Bland annat därför vill man inte berätta – vill gärna ha det kvar – andhålet som jag delar med skogens vilda djur.

 

Dalademokraten

 


22 responses to “Vargen -ett fantastiskt djur!

 • Ingemar

  Det är klart att vi ska ha varg! Men tro aldrig att den är något slags gosedjur! Det är den inte! och ska inte vara heller.

  Gilla

 • Stenbock

  Grattis mari…
  Här hittade du ett ämne som inte bara intresserar oss som dagligen finns hos Pettersson.Ett bra sätt,att få en än bredare besökarkrets…Stadsbor mot oss lantisar,har alltid slagit väl ut i pressen ! 🙂

  Gilla

 • Janne

  Förr var jakten av stor betydelse för överlevnad, i dag jagas det för nöjes skull, för att komma ut i skog och mark. Men att skjuta ett friskt djur bara för sitt höga nöjes skull, för en fin trofé och sen kunna skryta med sin bravad anser jag vara sinnessjukt! Man dödar inte för nöjes skull om man är normalt funtad!
  Vargen i Sverige utgör absolut inget som helst hot mot oss människor utan bibehåller istället en god balans inom djurvärlden. Och vi skulle utan minsta problem kunna ha minst 10.000 vargar. Vi har många exempel i andra mindre länder med en mycket högre varg population och där människor och djur lever i största respekt och harmoni med varandra.
  Varghatet i Sverige kommer ursprungligen från minoriten lapparna, det är dom som bestämmer och sätter agendan. Och med en korkad, inkompetent och undfallande regim så låter dom det ske. Det är minoriteterna som styr landet, något som vi tvingats uppleva i många sammanhang och då blir resultatet också därefter, kaos och åter kaos efter okloka och korkade beslut tagna av inkompetenta oduglingar!
  Jag är inte ett dugg rädd för vargen, däremot är jag rädd för en annan importerad art som absolut inte alls passar in i Sverige, men som nu översvämmar landet i milliontals! Som ogräs sprider dom sig över precis hela landet, in i varje slott och koja. Vi lyckas bli av med ett ogräs och då växer det istället upp 1000 nya. Det är där vi har problemet, ett enormt problem som kan komma att utrota oss!
  Janne

  Gilla

  • @home

   Vi kan inte ha 10 000 vargar i Sverige, bara en miljöpartist typ Romson kan få för sig det. Tänk på att den nordliga art av varg som vi har planterat in är en helt annan best än den sydeuropeiska mer rävliknande varianten. Tänk på att det inte enbart är jägare som inte vill drabbas av de problem vargen medför.

   Gilla

 • @home

  Förståeligt att många beundrar vargen men skulle ni vilja bo i ett hus i skogen och ha era småbarn lekandes ute bland vargar eller känna en ständig oro över att få sina får eller kalvar uppätna? Att underhålla rovdjursavvisande stängsel är ett jobb som bara miljöpartister skulle tvångskommenderas till eftersom de säger att det är så enkelt. Man har ju förhoppningen att läsare av denna blogg kan dra vissa paralleller till ett annat aktuellt samhällsproblem. Det finns en intressant norsk dokumentär som visades på norsk tv men som svt givetvis vägrade sända, den visar hur vargen kom tillbaka till Sverige. Att helt slopa licensjakten på varg och övriga djur är en utopi ala MP, vi kommer inte vilja leva i en sån natur på samma sätt som det inte funkar med fri invandring. Låt oss hålla ihop, stadsbor stödjer de landsbygdsboende i vargfrågan och stadsbor får stöd i kampen mot sina rovdjur.

  Gilla

 • Svensk lösen

  Bludder! SGT !!!

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Det finns ju en art i detta land som ökar i antal, rätt så dramatiskt.

  Arten ifråga myglar, förstör och förorenar naturen, skjuter ihjäl och mördar både sina egna artfränder och andra levande varelser, skriker och gapar att så ska det vara, pratar om respekt och att inte kränka livet.

  Den arten består av cirka 9,9 miljoner individer och lever i Europas femte största land till ytan. 449 964 km² har den till sitt förfogande.

  Den arten anser alltså att den inte ska kunna ha 1000 vargar inom sitt revir.

  Gilla

 • mari svensson

  Jag visste att vargens existens skulle dela oss i 2 läger. Som jag skrev – många vill utrota dem helt andra inte. Självklart värnar jag om Örnar, Lodjur, Björnar m.fl. Alla djur i skogen är fantastiska. Lo finns här samt massor av rovfåglar men tyvärr inga örnar vad jag sett. Uvarna jagar på nätterna och det låter skrämmande samtidigt som det är lycka att veta att de finns och trivs här. När man hör skällande rävar är man glad att katterna sover tryggt inomhus – inga rävslagsmål här.
  Sverige är fantastiskt och jag är så glad att så många reagerade på mitt inlägg. Både positivt och negativt.

  Gilla

  • @home

   Synd att du villl dela oss i två läger, din oförmåga att visa empati med landsbygdsboende gör att jag misstänker att du bor i en stad. Önskar att du fick tillbringa en sommar på en fårfarm i värmland – tror du skulle få lite mer förståelse för problemen då.

   Gilla

   • mari svensson

    Bor på landet. Mitt i naturen. Vill inte dela upp men vargfrågan har en tendens att göra det. Vi som vill ha dem och ni som inte vill ha dem. Vi är olika och har olika uppfattningar. Det är det som är så bra – tänk om alla var lika.

    Gilla

   • @home

    De flesta accepterar varg men i lägre antal än idag och jämnt spridda över södra halvan av Sverige. Det finns många fler vargar än de 350 som nämns, man mörkar antalet vid inventeringarna på samma sätt som när man räknade björnar.

    Gilla

 • Russell's Paradox

  Tänk på följande. Det är allmänt erkänt att Sverige har den högsta densiteten av älgar (Alces alces) i världen. Varje år skjuter vi av en fjärdedel .. ungefär 100 000 älgar och nästa höst har vi 400 000 älgar igen. Anledningen vi har denna enorma avskjutning beror på vårt skogsbruk. Inget annat land vad jag vet, avverkar lika mycket skog på industriell basis per capita än vi gör. Vi planterar hela landskap med tall och gran varje år som är ett grönsaksland för älgbeståndet. Ta en biltur i norrland för att se denna kollosala industri i aktion.

  Skogsindustrin föder älgstammen från vagga till grav. Om vi hade en hälsosam Vargstam skulle skogsindustrins produktivitet öka betydligt men samtidigt skulle den individuella skogsbondens jaktmöjligheter minska i samma grad.

  Gilla

 • Russell's Paradox

  Om du gillar Vargen, börja med att försvara Björnen, Lodjuret, Järven och våra Örnar. Det är just där striden står idag. Varghatarna säger att försvaret av dessa fyra är förspelet till acceptans av vargen och de har rätt.

  Gilla

  • eugenecork

   tycker nöjesjägarna kunde nöja sig med Vild-
   svinen, som de flesta bonnläppar göder å föder för
   sin last…eju betydligt mera mat på en gris än på
   en Varg, om de ens ids stycka upp sin trofe?

   Gilla

 • eugenecork

  det är varghatarna som håller beståndet nere, somrar
  o.k. då har i regel inte nöjesmördarna en suck…värre på
  vintern, deras främsta redskap då är snöskotern…gevär
  behövs bara i undantagsfall, de massakrerar ist. vargen
  skotern…licensjakten garvar bonnsönerna på vischan åt.
  Den kvot som då fälls, är redan fälld 3-dubbelt upp
  Schhh….sprid inte vidare, detta är hemligt!

  Gilla

 • Vargkvinnan

  Mari,Mari!! Vilken upplevelse du varit med om!! Det har jag väntat på i 70 år. Men ja har fått nöja mej med VARGARNA på KOLMÅRDEN Det var magiskt!!! Jag kan inte förstå varför folk är rädda eller hatar detta VACKRA och KLOKA djur!!! VAR RÄDD OM VARGEN!!!!!!!!

  Gilla

 • Janne

  Tack för en fin och vederhäftig berättelse om vargen.
  Antalet vargar i Sverige beräknas i dag uppgå till c:a 340, vilket får anses vara på gränsen till utrotning. Medan andra hävdar att det är för många och att en varg är en för mycket. Jag hävdar att vi skulle ledigt kunna inhysa minst 10.000 vargar utan några större problem. Dom är precis som Du skrev, skogens viktiga renhållningsarbetare, ett inslag som vi behöver och som ingår i den svenska floran.
  Klart att en och annan ren får sätta livet till, så har det alltid varit, men vilken annan näring är mer omhuldad och skyddad än rennäringen? Lapparna får dubbelt betalt för varje ren som ett rovdjur har rivit. Och som minoritetsbefolkning så har dom förmåner som vi svenskar inte ens kommer i närheten av. Dessutom har dom också fri tillgång och nyttjanderätt på nästan halva Sverige! Vill man skydda sina tamdjur så skall man göra det själv och på egen bekostnad och inte förvänta sig att vi andra skall stå för fiolerna! Lapparna gnäller, precis som alla andra minoriteter i Sverige för precis allting.
  Jag har aldrig sett en varg, men jag skulle bli mycket glad och lycklig över att få möta en varg. Vilket spännande möte Du fick vara med om och jag hoppas att Du får träffa Din fina vän fler gånger. Vargen är ett mycket klokt och vackert djur som vi med alla medel bör bevara! Och att döda djur bara för nöjes skull är barbariskt och rent sinnessjukt!
  Janne

  Gilla

  • Russell's Paradox

   10 000 vargar … du måste hallucinera. Vargen är ett viktigt rovdjur tillsammans med Björn, Lo, Järv och Räv men 10 000 passar mer i sibirien än den skandinaviska halvön.

   Skogsindustrin skulle applådera 1 000 vargar för att hålla ner älgstammen men älgjägarna hatar själva tanken på Varg. 10 000 Vargar är ekologiskt ohållbart även utan människor, 1 000 Vargar är socialt ohållbart speciellt norr om Dalälven. Norrlands vida skogar innehåller alldeles för mycket tamren och älg för att det ska fungera.

   Vikingarna och våra förfäder hade lärt sig att leva med vargen men såg den alltid med skepsis. Den är för lik hunden och för vild att vara hund. Människan gillar inte den sortens grå-zon. Gråben är för grå och vild för den moderna människan tyvärr.

   Intressant inlägg dock.

   Gilla

 • Stefan SH

  Min far-fars-far fick ju fickpengar för att gå ut på vargadrev..
  Min mor-fars-far fick böter om inte han gick ut på vargadrev…
  Det var många anledningar till det…
  i Yellowstone finns inget jordbruk eller landsbygd eller reglerad jakt varför vargen är nödvändig som en del av vilda ekosystemet.
  Vargen är en ohyra i dagens Sverige.

  Gilla

 • ss

  Nog tycker jag att man liksom under 1800-talet skulle utrota odjuren !

  Gilla

 • 77711n

  Licensjakt bör förbjudas helt o hållet. Bättre satsa på ett naturligt bestånd av älg och varg o se till att renbetena skyddas på annat sätt . Finns djur i skogen ger sig inte vargen in i bebyggd områden

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: