Dagens problem är bara en uppvärmning


Den 28:e juni skrev Petterssons ett inlägg rörande överrullningen av statens utgifter för 2015 års asylkaos till kommunerna.

Inlägget som baserades på Johan Westerholms blogginlägg ”Anno 2018, den stora mardrömmens år” har nu fått en uppföljare.

De ökade kostnader kommunerna redan börjar skönja är bara en uppvärmning inför vad som komma skall.

I kölvattnet av att Migrationsverket lagt byggandet av modulhus på is, kommer många kommuner som redan legat långt framme i planeringen av dessa, se stora ekonomiska förluster. Ett icke namngivet kommunalråd har förmedlat följande ord till Westerholm: ”Konsekvenserna kommer allt eftersom nu och jag börjar inse allvaret i SKLs prognos om 2 kr skattehöjning”.

Migrationsverket och Arbetsförmedlingen kommer att behöva ytterligare miljarder till de hundratals de redan tilldelats i budgeten och dessa miljarder kommer regeringen tvingas ta från andra verksamheter. Mellan 2017 och 2019 kommer statens överrullning till kommunerna att slå till med all kraft och då kan kommunerna tvingas till nedskärningar på miniminivå, vilket kommer att drabba samtliga verksamheter inom vård, skola och omsorg.

2018 är det valår och regeringen kan då stå inför en gigantisk svekdebatt. Johan Westerholm menar att Socialdemokraternas enda räddning är att göra sig av med Miljöpartiet med omedelbar verkan och sedan skylla kaoset på dem och deras migrationsöverenskommelse med Alliansen. Annars kan samma framtid vänta för sossarna som med systerpartiet Pasok i Grekland. I skuggan av den grekiska krisen gick det socialdemokratiska Pasok från ett väljarstöd på nästan 44 procent till närmast ofattbart låga 6,28 och detta på bara sju år.

Ledarsidorna

Får vi tro Johan Westerholm, och han visar sig alltid få rätt, ser vi nu bara en kostsam uppvärmning inför det kommunala kaos som väntar. I Petterssons inlägg som det länkas till överst i inlägget, bad vi er kontakta era kommunalråd med frågor. Den uppmaningen står fast och vi publicerar med glädje de eventuella svar ni får.

Jag kontaktade Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) och ställde frågor. Han svarade på dessa (heder åt dig Urban) och här har ni det i ocensurerad form:

”De fakta han tar upp är väl kända i alla kommuner. Vi är fullt medvetna om att det kan få konsekvenser för ekonomin, framför allt gällande HVB-hem eftersom omställningstiden blir kort. Å andra sidan fick Nyköping ett tillskott på 40 miljoner kronor per år för 2017 så även med befarat ökade kostnader ser det absolut inte ut som en ”mardröm” för Nyköping.

 Hans scenario är snarast ett sämsta utfall ur alla synvinklar. Det görs förstås saker både för att färre ska behöva försörjningsstöd men också för att anpassa kostnaderna för HVB-hem när ersättningen från staten växer. Nyköping har inte heller några långa och väldigt dyra avtal med externa utförare som en del andra kommuner har utan nästan all verksamhet i egen regi vilket ger oss kontroll.

 Sammanfattningsvis är det inget okänt och inget vi inte är förberedda på att hantera och inga konsekvenser vi inte kan hantera som läget är nu.”

Ni Nyköpingsbor som läser detta kan m.a.o. vara trygga med att kaoset som Johan Westerholm tar upp, inte kommer att drabba er. De orden ska ni ta mer er när överrullningen börjar nästa år och inför valrörelsen 2018.


7 responses to “Dagens problem är bara en uppvärmning

 • Pekka Rousu

  Men snälla lilla nån. Det handlar inte om 2%, utan mycket mer.

  Lösningen blir kanske 2% mer i skatt OCH samtidigt nedskärningar OCH ökad kommunal belåning.

  Jag tänker alltid hela det offentliga Sverige när jag räknar. Mellan 2012-2015 hade vi högkonjunktur. Räntan var konstigt nog extremt låg. Total offentlig upplåning ökade dock ca 329 miljarder. Detta innebär att i det offentliga Sverige (stat, landsting och kommuner) gick vi 7% back per år.

  Offentliga totala lån ökade alltså med 20% på tre år under högkonjunktur och nästan noll ränta. Under dessa år hade vi ”få” invandrare.

  Åren framåt blir det betydligt dyrare. Skola och framför allt boende. De blir kvar på dyra boenden eftersom inget ledigt finns. Utvisningar (min uträkning totalt är ca 180 000 med de som finns i landet nu) kommer knappt ske alls.

  Lånen kommer nu bli ännu högre tror jag. Alternativet är extrema besparingar på välfärd på svenskar.

  Finns även alternativet att sälja av offentlig egendom. Staten har statliga bolag och kommuner har mark och fastigheter.

  En annan märklig lösning är att trycka pengar. Kolla Riksbanken. De erkänner det öppet sedan ett år. Trots goda kunskaper i nationalekonomi fattar jag inte hur det kan funka egentligen.

  Japan gjorde det för två år sedan. De dubblade penningmöngden. Dök valutan? Nej. Inte heller Sveriges valuta trots sedelpress. Ingen ekonom kan förklara detta reptrick. Vi gör samma sak i Sverige nu, men inte lika snabbt. Snälla förklara detta för mig! Cervenka på SVD fattar lika lite som jag så jag är i fint sällskap. Är detta lösningen? Att trycka pengar via att Riksgälden utfärdar statsobligationer som Riksbanken köper.

  Gilla

 • Eugenecork

  visst, gäller stretcha ordentligt inför en dubbel mara!

  Gilla

 • Stromboli

  Skottlossning på tre platser i Malmö, det är inget sunt samhälle.
  http://www.skd.se/2016/07/19/skottlossning-pa-tre-platser/

  Gilla

 • Kattsand

  Så går det när man har politiker som bara följer minsta motståndets lag, och inte tänker på konsekvenserna av sina beslut. Byt ut hela skiten.

  Gilla

 • Emil

  Som det står, att enda chansen för S att undgå en hetsk svekdebatt inför valet-18 är att dumpa MP och skylla på deras överrenskommelse med alliansen. Det är en början skulle jag säga, men långt från tillräckligt. Om de dessutom ser till att få ut de 80.000 som Ygeman snackade om, ja, då vete tusan om man inte till och med skulle ge dom sin röst……(njae, jag lovar inget….)

  Gilla

  • Falköga

   Ygeman har ännu inte skickat någon av de 80 000 ur landet. I går sa han i TV att polisen har inte tid med 50 000 bensinstölder, att man är fullt upptagen med gränskontroll. Men i lördags kunde jag köra genom helt utan kontroll på Lernacken. Och justitieminister Johansson säger att det är rätt att rikspolischefen kastar skit på SD med Jimmie.

   Det kan bara gå åt helvete med en regering med sådana ministrar.

   Gilla

   • Hams Nilsson

    Värre är att det går åt helvete med Sverige pga hjärndöda regeringar och politiker de senaste 40 åren.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: