Kaos i Turkiet efter försök till militärkupp

UTRIKES. Kaos råder i Turkiet efter ett försök till statskupp under fredagskvällen och lördagsnatten. 42 personer, varav 17 poliser, uppges ha dödats i Ankara. Men president Erdogan har inte fallit. Han uppmanar till motstånd och det finns risk att våldet eskalerar ytterligare. 

Turkiet kastades in i kaos under sena fredagskvällen, när turkisk militär tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara.

Spridda uppgifter om våldsamheter med explosioner och skottlossningar rapporterades in från Istanbul och huvudstaden Ankara, där ett turkiskt stridsflyg ska ha skjutit ned en helikopter som kuppmakarna använt sig av.

13 soldater som ska ha försökt att ta sig in i Erdogans palats ska ha gripits, uppger en hög tjänsteman enligt Reuters.

Det verkar som att militärkuppen misslyckats och att det antagligen är en mindre klick av unga officerare som ligger bakom den, utan stöd från högre generaler och landets överbefälhavare.

– Regeringsföreträdare säger att allt är under kontroll, men det verkar inte heller stämma. Det är så mycket stridsflyg över Ankara och Istanbul och uppgifter om skottlossning mellan polis och soldater, säger Toni Alaranta, forskare vid utrikespolitiska institutet i Finland.

Turkiets premiärminister Binali Yildirim sade under natten enligt flera medier att stridsflyg lyft för att skjuta ner kuppmakarnas stridsflyg och att mer än 120 personer tagits i förvar till följd av kuppen.

President President Recep Tayyip Erdogan uttalade sig först via ett videosamtal på CNN Turk där han uppmanar människor att samlas på torg för att motarbeta den pågående statskuppen. På natten landade han på flygplatsen i Istanbul och mötte där jublande anhängare. Han kallade statskuppen för förräderi, och skyllde kuppförsöket på den muslimska Gülenrörelsen, som i sin tur tidigare förnekat att den är inblandad, och lovade att ”städa upp inom armén”, enligt internationella medier.

Att regeringen skyller på Gülenrörelsen behöver inte betyda något. – Självklart vet vi inte vilka de här officerarna här, har de ens något med Gülenrörelsen att göra? Det är bara vad regeringen vill få andra att tro, säger Alaranta.

Information om den pågående statskuppen är knapphändig.

Att presidenten uppmanat folk att bege sig ut på gatorna är ett tecken på att regimen förlorat mycket makt. Under kvällen och natten tog kuppmakarna kontrollen över flera tv-stationer.

En ny konstitution ska förberedas snarast möjligt, meddelade statliga TRT på fredagskvällen. Enligt tv-kanalen läses uttalandet upp på militärens order. Uppläsaren säger att landet nu styrs av ett ”fredsråd” som ska garantera befolkningens säkerhet.

CNN Türks ankare fick lämna studion tom efter att strax innan ha rapporterat att beväpnade soldater tagit sig in i dess byggnad.

Tidigare under kvällen rapporterade nyhetskanalen att soldater tagit sig in på det styrande AKP:s högkvarter i Istanbul och ombett personal att lämna lokalerna.

Soldater tillhörande kuppmakarna stängde delvis av de broar som leder över Bosporen i Istanbul. Tv-kanalen NTV visade bilder på stridsvagnar vid Istanbuls Ataturk-flygplats. Vid midnatt kom uppgifter om att parlamentet omringats av stridsvagnar.

3 thoughts on “Kaos i Turkiet efter försök till militärkupp

  1. De länder som vill slippa ”kaos” lämnar EU. Vilket är klokt.

    Men de länder som vill bli nya medlemmar av EU, tar med sig mer ”kaos”.

  2. Nu måste EU stoppa all trafik från Turkiet – annars står 30 miljoner snart och knackar på,( eller tvingar sig in) Ta hem svenskar och stoppa resten. Riv upp avtalet som EU har med Erdogan om asylfördelningen innan han skickar iväg dem som står och väntar på sin tur.

Kommentera