140 asylboenden stängs på grund av formell miss

ASYLBOENDEN. Många asylboenden som lämnat anbud till Migrationsverkets jätteupphandling av 80000 boendeplatser har missat att bifoga en lagfart, vilket innebär att de har diskvalificerats. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ungefär 140 boenden har gjort samma misstag och kan tvingas stänga ner sina verksamheter vilket kan få till följd att tusentals asylsökande kan tvingas flytta.

-Pettersson tycker det är bra att asylboenden stängs, för min del får gärna samtliga i hela landet läggas ned och gästerna åka hem.

Men att stänga välfungerande anläggningar på grund av ett papper som är lätt att begära in verkar idiotiskt. De asylboenden som är sämst och dyrast ska naturligtvis stängas, inte de som har men glömt skicka med en lagfart.

Det borde även Migrationsverkets tjänstemän begripa, men de handlar inte med riktiga pengar, bara skattepengar…

80000 platser är förresten minst 40 miljoner om dagen eller 15 miljarder om året. Det är vårat problem och inte deras som Migrationsverket säger.

12 thoughts on “140 asylboenden stängs på grund av formell miss

  1. ”Migrationsverkets arbetssätt är ohållbart”

    Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson får hård kritik av Solnas kommunalråd Pehr Granfalk (M) som nu tar striden med Danielsson och Migrationsverket.

    Solnas kommunalråd kräver nya arbetssätt vid etableringen av asylboenden. Migrationsverkets och regeringens etableringsprocess är ohållbar för kommunerna.

    Läs det hela på ………….

    http://www.dagenssamhalle.se/debatt/migrationsverkets-arbetssaett-aer-ohallbart-26455

  2. Jag har jobbat med upphandlingar från kommuner och vet det gäller läsa upphandlingsdokumenten noggrant och göra som det står.
    Kan tänka mig att många av de som driver asylboende är inte så insatta i skatte och tillståndsärenden, utan ser det mest som ett ”klipp” och tjäna snabba stålar.
    Enligt handläggare på Migrationsverket i Malmö skall ändå alla ut till egna boende, så detta var nog ingen tillfällighet att så många som missade.
    Förhoppningsvis kan asylärenden behandlas snabbare.
    Anställ några sympatisörer till SD, så räcker det med en stämpel. AVSLAG.

  3. När riksrevisionsverket är totalkoruppt finns det bara ljugarmurvlarna kvar som kan ”granska”.
    Sverige är i snabbt sönderfall och det är mycket otäckt. Om migrationsverket eller vilken myndighet som helst inte bryr sig om upphandlingsregler så händer inget. Om en kommun vägrade att ta emot några flyktingar händer troligtvis inget.

  4. Kan bara hålla med Pettersson. Det vore bättre om asylboenden stängde av andra skäl och våra skatter gick till det de är avsedda för.

  5. Pettersson har tydligen inte jobbat med offentlig upphandling. Det är så här det funkar, alla papper rätt och lägst pris vinner anbud oavsett kvalitet.

    • Riktigt så är det normalt inte även om det kanske blivit så för Migrationsverket. Man sätter upp ett antal viktade skall- och bör-krav. Skall-kraven måste som benämningen antyder uppfyllas och alla anbud som inte uppfyller dessa gallras bort. Sedan rangordnas kvarvarande anbud efter hur väl de matchar bör-kraven.

      I Migrationsverkets fall vill jag påstå att kravet på både hyreskontrakt och lagfart är ohemult då du som hyresgäst normalt aldrig har tillgång till lagfart och att förvaltningsrätten därför skulle ogiltigförklara upphandlingen. Vad det rör sig om är troligen en fint av MV för att minska antalet asylplatser på ett enkelt, snabbt och kostnadseffektivt sätt. Dock mycket riskabelt då man riskerar stryk, mycket stryk, om detta dras i domstol.

    • Jag har inte jobbat med upphandlingar,men jag har lämnat många anbud till mest kommunala upphandlare men även statliga (försvaret och polisen) samt landstinget och vet att det inte behöver vara så svårt som det görs till.

      En enkel fråga borde vara att skulle du göra så här med dina privata pengar?

      Blir svaret nej, ska du inte göra det med skattepengar heller.

      • Nu råkar både Pettersson och jag båda befinna oss på den liberala eller liberalkonservativa sidan får man anta och som sådana får man förmoda att vi båda tagit fasta på Margret Thatchers ord; ”The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”

        Tyvärr finns det många inom offentlig förvaltning som fastnat i sörjan i diket till vänster och tror att pengar öses obegränsat ur ett ymnighetshorn.

Kommentera