Malmös kris är hela Sveriges, fast värre…

I ett långt inlägg på Sydsvenskan beskriver de fem artikelförfattarna Malmö som en tryckkokare som förvandlats från en välmående kommun till en av landets fattigaste.

En mycket intressant läsning som också kan beskriva ett framväxande Sverige i stort. Innan ni läser vidare, bör ni minnas en sak. I decennier har ledande politiker och myndighetsutövare målat upp asylinvandringen som lönsam och just Malmö har haft mer av denna än kanske någon annan kommun.

Vi får i artikeln läsa om arbetarstaden Malmö som idag ser stora industrihallar som ligger tomma och öde. Det är inte bara nedläggningen av Kockums som präglat och fortfarande präglar kommunen. Vindkraftstillverkaren EWP väljer nu att efter sexton år i Malmö, flytta verksamheten till Landskrona där villkoren sägs vara bättre och med detta försvinner 200 jobb.

En av de som jobbar på fabriken väljer att flytta med till Landskrona och han ser med bestörtning på utvecklingen i hemstaden.

”Malmö behöver ju jobben, inte minst nu när befolkningen växer så det knakar”

Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh är dock positiv till den spännande stad Malmö blivit, men erkänner att den stora asylinvandringen sätter kommunen på hårda prov. Mer jordnära personer, som artikelförfattarna, säger dock att kommunen gått åt fel håll och att dagens Malmö är en alt fattigare stad med allt fattigare invånare.

Några intressanta siffror presenteras i artikeln.

  • Skattekraften per invånare har rasta från 117 procent av riksgenomsnittet till 85.
  • Invånarna i Malmö är lika fattiga som de i Norrlands inland.
  • Arbetslösheten är dubbelt så hög som riksgenomsnittet och sysselsättningsgraden har sjunkit från 78 till 65 procent.
  • 22 procent av Malmös elever lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet, mot riksgenomsnittets 14.
  • 1 av 10 familjer lever på socialbidrag och allt fler lever på försörjningsstöd under allt längre tider.
  • Malmö har landets högsta barnfattigdom.
  • 5 av Malmös budget på 20 miljarder är bidrag från staten och det kommunala utjämningsstödet. Malmös ekonomi skulle haverera utan de pengarna.
  • Malmö hade vid årsskiftet 323 000 invånare och räknar med att växa med 6 000 personer årligen tack vare förra årets asylkaos. Lägg då till att personer med jobb väljer att flytta, som mannen på vindkraftstillverkaren EWP.
  • Till mitten av 80-talet satsade Sverige störst andel av BNP på välfärden i hela världen. Idag har vi rasat till en mittenplacering i EU.
  • Bara 2 procent av Malmös befolkning bor i vad man kallar välbärgade områden.

”Malmöborna fortsätter att bli fler och fler och alldeles för många människor saknar jobb att gå till”

…förklarade Stjernfeldt Jammeh under sitt 1:a maj-tal. Ett arbete kan man bara få, om det finns arbete att erhålla och i dagens Sverige finns inte de jobben och jobben som finns kräver ofta högre utbildning än majoriteten av de nyanlända har. Det är Malmös och hela Sveriges problem.

Dessa rader i texten säger ganska mycket om utvecklingen i Malmö och kanske snart i stora delar av vårt land.

”Om förre varvsarbetaren Bill Stolpe tillhör det gamla Malmö så måste Angella Tano och Arwa Alshaabi räknas till det nya”

Tano och Alshaabi är två kvinnor som kommit till Malmö med den stora asylinvandringen och som nu vill bilda sig ett nytt liv i Sverige. De tillhör också de 5 000 nya Malmöbor som går på SFI. Vilken utbildning de har i bagaget får vi inte veta, men artikelförfattarna nämner en sak som regeringen velat gömma.

”…de välutbildade är inte alls så många som Stefan Löfven ibland velat påskina”

2 000 asylsökande har under våren bestämt sig för att återvända till sina hemländer, något som inte är aktuellt för Tano och Akshaabi, som bägge vill stanna i Malmö eller åtminstone skapa sig en framtid någonstans i Sverige.

”Marknaden för enkla jobb är mättad i Malmö”, säger Yerk Liveröd på Södervärnsskolan, vilket inte lär göra det lätt för kommunens asylinvandrare. Innan höstens asylkaos tog det åtta år innan ens hälften av de nyanlända hade någon form av sysselsättning.

Professor Tapio Salonen vid Malmös högskola säger att den stora asylinvandringen kommer att spä på problemen och att klyftorna kommer att öka. Malmö är en tryckkokare, menar han och tillägger att förr eller senare kommer den att explodera. Enligt Salonen finns det bara två vägar att gå för Malmö:

  • Gör långt större satsningar på bostäder, jobb och utbildning än de som görs idag. Då talar vi om satsningar i mångmiljardklassen.
  • Gör som idag, var passiva och se klyftorna växa och det kommer att explodera.

Artikelförfattarna nämner Jimmie Åkesson och hans ord i valrörelsen. ”…Malmö är kommunen där ”massinvandringen” fått ekonomin att haverera och brottsligheten att raka i höjden”. Tänk så rätt Åkesson hade, trots att motståndarna hånade honom och ropade rasist så fort de fick chansen. Malmö är där idag och det tragiska är att Malmö var där redan i valrörelsen 2014. Ledande socialdemokrater slår förstås ifrån sig och lägger skulden på omgivande faktorer som industrinedläggningar och stor asylinvandring.

Problemet med dessa bortförklaringar är att Malmös styrande socialdemokrater känt till dessa faktorer i decennier, men bortsett från dem med allehanda skönmålande ord.

Artikeln avslutas med några varningens ord. Sverige befinner sig nu i en högkonjunktur, trots detta krisar Malmö ekonomiskt. Konjunkturen spås redan mattas av och lägg då till att höstens asylkaos ännu inte märks av i statistiken. När detta sker kommer det att påverka hela landet och inte heller det redan krisande Malmö kommer att klara sig.

Professor Tapio Salonen ställer en befogad fråga.

”Vem ska betala?”

Svaret på frågan kanske ligger hos revisionsfirman PWC som i maj kom med dessa beska droppar. ”Chockhöjd skatt hotar Malmöborna” och nämner det faktum att kommunen har 14 år på sig att vända den ekonomiska trenden. Sker inte detta kommer kommunalskatten att höjas med 6,41 kronor eller så kommer neddragningar i välfärden att ske med hundratals miljoner årligen. Oavsett alternativen kommer dessa att spä på Malmös bekymmer. Vilka företag vill vara kvar eller investera i Malmö om en skattechock väntar? Vilka skattebetalande invånare vill bo kvar i eller flytta till Malmö om skatterna chockhöjs eller välfärden nedmonteras?

Framtiden är dyster, mycket dyster, för Sveriges tredje största stad. Ni som bor i kommunen bör och ska skänka några tankar till de politiker och politiska partier som styrt och fortfarande styr Malmö i den här riktningen. Valet 2018 kan bli er absolut sista chans.

Sydsvenskan

20 thoughts on “Malmös kris är hela Sveriges, fast värre…

  1. Katrin en typisk överlöpare med partisk taget ingen trovärdighet svenskan knullar ju en jammeh,
    jag trodde alla förstod vad dom röstat in!
    Och vad det innebär för kommande generationer.
    All kommunalskatt praktiskt taget går till propaganda som vill få skåningen att tycka illa om sig själv, få ett dåligt samvete för alla jammeh i världen,
    med alla påtvingade värdegrunder som i princip vill att vi förgör oss själva till fördel för jammeh n,
    så bara självdö för PK s värdegrund,
    bara alla kommunalanställda horungar får ett par tusingar extra i lön så håller dom truten och tiger om sanningen och följer vänstersveriges önskemål DÖD ÅT ALLA VITA SVENSKAR!!!

  2. Korkskallarna påstår att Malmö går med vinst
    Man måste tydligen vara gravt förståndshandikappad för att skriva en sådan korkad artikel
    ”Malmö stad går med 563 miljoner kronor plus och gör därmed sitt bästa ekonomiska resultat sedan 2009.
    Sanningen står längre ner i samma artikel
    ”Av Malmös intäkter på 20,6 miljarder ifjol var knappt 20 procent utjämningsbidrag från staten.”
    http://www.sydsvenskan.se/2016-02-29/malmo-stad-gar-en-halv-miljard-plus

  3. ”Positiv och spännande stad” säger Jammeh, men att staden
    går med brakförlust det talar hon tyst om, utan det kommunala
    utjämningsbidragen hade staden varit ett enda stort Minustecken,
    Detta är resultatet av dom förra och nuvarande idiotpolitikernas
    experiment med staden!

  4. Malmös framtid är vår:
    Malmö visar vägen för det mångkriminella Sverige.
    Mer brott, mer skatt och mindre vård och pension.

  5. Professor Tapio Salonen vid Malmö högskola ”glömde” det tredje alternativet: Repatriering/återsändning.

    • Observator X :
      Kanske att han glömde, dock så gissar jag att han undvek det alternativet som egentligen inte är ett alternativ i vårt sjuka samhälle.
      Det enda som verkar är …..inga bidrag !
      Vi läste om att 80000 skulle ut ur landet ….hur många har lämnat ?

      • Jag håller med, han undvek nog det alternativet då han sannolikt skulle få det mycket hett om öronen…

  6. socialisterna är banditer och rövare, det är ju liksom det politik går ut på, att erövra den legitima rätten att råna.
    det finns väl ingen hederlig som är med i leken om den högsta vinsten är möjligheten att förtrycka sin granne.
    Nej, det är människorna som i ett fritt samhälle hade varit traditionella kriminella, d.v.s. tjuvar, rånare, våldtäktsmän och mördare, som lockas in i politiken.
    det är en möjlighet att fortsätta med sin mellanstadiemobbning på heltid och samtidigt få status och uppskattning.
    Ni kommer inte att hitta hederliga politiker oavsett vilket parti ni letar i, eftersom hederliga människor inte lockas av våldsmakt.

    • Klockrent! Kanska skulle man kunna fråga sig hur är det möjligt att i Brüssel sitter EU-s toppar och 2 kvarter från Eu-parlamentet har vuxit fram Europas största muslimska, kriminella stadsdel (minst 100 000) och de trivdes så bra tillsammans tills nu?
      Kan det vara så enkelt att de som är på samhällets topp och bottenskrapet är av samma korn?

      • Anna :
        Deras ”försörjning” kommer från skatteslavarna så svar ….ja!

  7. Att sydsvenskan sätter in en sådan artikel måste vara ett mått på att nu är det allvarligt läge för Malmö !
    Vi är många som under decennier har noterat det som skrivs i artikeln och ännu mycket värre, vilka stämplar fick vi då……………..

  8. Än en gång visar nollorna (S)vilka oansvariga och egostiska dårar de är.

    En psykopat( i S) kommer inte att kunna argumentera eftersom att de är för ostabila för att kunna ens framföra en vettig debatt.

    Röven saknar all heder och leker oantastlig på skattbetalarnas bekostnad. Ingen som helst moral eller heder.

    Hur f-n tänker karln runt viktiga frågor som rör vår framtid och ekonomi?

    Vecka ut och vecka in sen de kom till makten visar de vilken hög med skräp och avskräde de anser lämpade att representera svenska folket.
    Och folk är dumma nog att rösta på skiten

    Rädda det som räddas kan!

  9. Läste nyligen att grundlagen ändrats så det gör det lättare ordna kommunala extraval. Borde utnyttjas i Malmö.

    • För vem? Den bidragsberoende packet/invandrare kommer att rösta på nuvarande makten. Gamla, politisk oorienterade människor kommer att rösta S. Det har de alltid gjort flera generationer tillbaka i tiden.
      Vänstermuppar (som finns gott om i Malmö) är så identitetslösa att vet knappt om de befinner sig i Sverige eller någonstans i norra Afrika.
      Var finns hoppet för Malmö egentligen?

Kommentera