Kommer britterna att lämna EU?

EU. Häromdagen röstade medborgarna i Storbritannien för att lämna Europeiska Unionen. Siffrorna blev 52 procent för att lämna och 48 för att vara kvar i EU. Valdeltagandet var runt 72 procent och det innebär att c:a 35 procent av de röstberättigade röstade för att lämna EU.

Vi ska dock komma ihåg att folkomröstningen är rådgivande. Det slutgiltiga beslutet tas i Storbritanniens parlament, och i parlamentet är majoriteten av ledamöterna för att stanna i EU, även om det är politiskt självmord att gå emot folkets vilja så har det hänt förr.  

Ett klassiskt exempel på folkomröstningar är den om höger/vänstertrafik i Sverige i oktober 1955. Vänstersidan vann med 82,9 procent medan högersidan bara fick 15,5 procent och 1,6 procent var blanka. Ändå kör vi på högersida idag.

Folkviljan var glasklar, vi skulle fortsätta köra på vänster sida. Så småningom betonade statsminister Erlander att folkomröstningen endast varit rådgivande och avslog kraven på en ny folkomröstning.

Efter långa debatter i första och andra kammaren avslutades den svenska högertrafikdebatten. Röstsiffrorna blev 119 ja mot 16 nej i första kammaren och 175 ja mot 34 nej i andra.

Så gick det med den folkomröstningen.

Ett annat exempel är folkomröstningen om kärnkraften i Sverige 1980. 

77 procent av svenska folket beslutade att kärnkraften skulle avvecklas på längst 25 år. Moderaternas Linje 1, som då bara fick 18,9 procent av rösterna mot Linje 2:s 39,12  (avveckla successivt)  och Linje 3:s (avveckla på tio år) 38,65, visar sig nu – 36 år senare – i praktiken ha gått segrande ur striden om kärnkraften. Majoritet av Sveriges riksdag är nu överens om att kärnkraften aldrig ska avvecklas och att det ska kunna byggas nya när de gamla tjänat ut.

I de flesta länder är folkomröstningarna rådgivande och inte bindande. Det innebär att landets parlament kan gå emot resultatet, men detta har aldrig inträffat. Däremot har nya folkomröstningar hållits för att korrigera utslag i tidigare folkomröstningar. Detta skedde till exempel i Danmark vid ratificeringen av Maastrichtfördraget och i Irland vid ratificeringen av Nicefördraget. Vid båda tillfällena anordnades nya folkomröstningar efter att respektive land fått vissa garantier eller undantag efter de första folkomröstningarna med negativa utslag.

När väljarna protesterar har de ändå inte mycket för det. När det irländska folket sade nej till Nicefördraget i juni 2001 deklarerade dåvarande ordföranden i Europeiska Rådet, Göran Persson, att han såg fram emot att Irland ändå inom kort skulle acceptera fördraget. Irländarna fick rösta igen, tills de sade ja.

När fransmännen och holländarna röstade nej till EU:s nya konstitution 2005, modifierades den, döptes om till Lissabonfördraget och drevs igenom utan att de fick rösta om det. Det irländska folket sade nej igen, och fick rösta en gång till, tills det blev ja.

-Så Pettersson inser att det inte går att lita på politiker och den som sa att politik är det möjligas konst hade helt rätt.

Jean-Claude Juncker, Europakommissionens ordförande, förklarade en gång hur EU arbetar, och jag citerar: ”Vi bestämmer någonting, låter det ligga ett tag och väntar och ser vad som händer. Om ingen protesterar, av det enkla skälet att de flesta inte vet vad som har blivit beslutat, så fortsätter vi, steg för steg, tills det inte finns någon återvändo.” Slut citat

19 thoughts on “Kommer britterna att lämna EU?

 1. Regeringspartiet i Sverige har än en gång visat att dom består av idioter!
  Det skall vara en diskussion i riksdagen om ifall man gillar EU eller ej och det är bara dom som gillar EU som får vara med. Hur djävla dum i huvudet får man bli????????????

 2. Troligen blir det så småningom en ny folkomröstning, mer än en million har skrivit på för det, vi har inte sett slutet på detta och David Cameron verkar inte ha förstått att det kan påverka Scottland och befolkningens vilja att tillhöra Storbritannien…Detta kommer att ta tid, vi vet INTE hur det slutar än!

  • Såg en intervju med en cool skotsk bonde som var lite orolig för ekonomin. När han tillfrågades om han tyckte Skottland skulle rösta för självständighet för att gå med i EU sa han att han var osäker. Han menade att det var tveksamt om det fanns något EU kvar när man kommit så långt.

 3. ”MARKNADEN HATAR OSÄKERHET”, påstår förståsigpåare….SANNINGEN är dock att ”marknaden” INTE vet ett skit, – därför kommer det troligen att gå ner kraftigt på Stockholmsbörsen imorgon pgra Brexit, kanske mer än -5%…..
  MEN eftersom att ”marknaden” aldrig fattat någonting så kommer det att gå upp snabbt, så kanske läge att köpa imorgon….
  Ner kraftigt imorgon när börsen öppnar, handeln slutar troligen på mer än -5%…..
  Dock, på tisdag kraftigt upp, för den s.k. ”marknaden” har alltid levt med osäkerhet eftersom de inte vet ett skit, de spekulerar bara med andras pengar….

  • Marknaden är ibland osäker för den är full av fåntrattar som handskas med andras pengar….NER KRAFTIGT IMORGON MÅNDAG MEN UPP PÅ TISDAG!
   Det är INTE svårare än så….
   Har tagit en starköl, STOCKHOLM -gott och på det ett luder…..förlåt ett glas Lauder….whiskey….

  • Vilken underbar bild, den ”snutten” skulle kunna vara ett syskon till min katt.
   Min katt har inte en tjusig dörr att sitta utanför, dock mängder med läckra ödlor, de flesta numera svanslösa. ( Om någon inte vet, ödlorna släpper sin svans som rör sig när fara såsom en katt,är på jakt).

   • Äter katten upp ödlesvansarna?

    Man kan filosofera över bilden. Cameron lämnar sitt ämbete – what comes next?

    Undrar katten var Cameron tog vägen? Den ser fundersam ut 🙂

   • ÅMÅL :
    Det har jag aldrig sett att den gör, däremot är den helt fixerad på rörelserna och under tiden så smyger ödlan iväg till en säkrare plats.

 4. Sen hade inte Engelsmännen frågat SVT/SR om hur man
  borde röstat, så om bara SVT/SR får köra sina kampanjer
  mot Brexit några dar till, kommer nog valresultatet att ändras
  så att Ja sidan vann?

 5. Några Stanna-väljare i UK sa innan att folkomröstningen skulle ge EU ett ”Wake-up-call” att folk var missnöjda och få till stånd de nödvändiga ändingarna inifrån. Tänk vad lite folk vet! Nu blev utslaget Lämna och Juncker m fl är stöddigare än någonsin och hotar England med hämnd, död och pina. Och Margit Silverstein som pratade om att de behövde bli mer ödmjuka?

  Kommer inte att hända, makthavarna i denna monsterkoloss tror de är gudar och de kommer bara att begära mer makt och mer pengar.

   • Tack Lena, jag tycker också att hon har mycket bra att säga. Men jag reagerar på analyser som säger att det är immigrationen som skrämt engelsmännen. Sverige tar ju per capita emot så många fler än UK.

   • Pica pica :
    Det beror tror jag i vilken del / område av samhället som man bor. Jag bodde ganska nära ”bradistan” ( var redan på 60-talet ett paradis för pakistanier) och ganska nära Blackburn, det var inte nådigt.
    På den tiden så var nästan samtliga invandrare muslimer, pakistanier i det området, mitt bostadsområde var ”skyddat”, dock inte de närmsta städerna, där rådde det kaos.

 6. Tack ÅMÅL för länken om Cecilia Malmström. Nu väntar jag på att media med SVT/SR tar upp och belyser hennes person och förehavanden. Men tyvärr kommer aldrig den svenska DDR/Stasi media avslöja eller förmedla verkligheten.

 7. Självklart så kommer de att lämna. EU kommer att statuera exempel och vara tuffa mot britterna så att inte fler skall få för sig samma sak. Veleri är det sista som EU behöver nu. MEN, jag tror de har fel. Domino, Tsunami, jordbävning, kalla det vad du vill men britternas val kommer att starta just detta.

 8. Rule, Britannia! Britannia, rule the waves:
  Britons never, never, never will be slaves.
  Rule, Britannia!

Kommentera