Kommunernas inköp

Från allt fler kommuner hör vi hur bostadsrätter och villor köps in till nyanlända.

Många medborgare har skuldsatt sig livet ut för att verkliga familjens dröm om en villa, ett radhus eller en ny bostadsrätt. Vissa har överhuvudtaget inte råd med vare sig det ena eller det andra.

Förutom det absurda i att nyanlända araber och afrikaner får bo gratis i villor, radhus, bostadsrätter och att många skattebetalare som själva inte har råd är med om att finansiera detta, finns en del frågetecken.

Om kommunerna nu använder skattebetalarnas pengar när de ger sig in i budgivningen, har då vanliga medborgare ens en chans att följa med i de upptrissade priserna?

Personer som bor i eller har bott i ett hyresområde där nyanlända från vissa länder blir allt fler, vet att området sakta men väldigt säkert förändras. Är detta något man kommer se som positivt i de områden där man hittills bott väldigt långt från mångkulturella bostadsområden och där många valt just dessa lugna kvarter för att slippa mångkulturens baksidor?

Finansieringen av dessa boenden är inget problem för de nyanlända. Kommunerna garanterar det ekonomiska, men hur bli reaktionerna hos de som kanske tvingas sälja till lågt pris när räntorna går upp, amorteringskravet gör sig påmint, en eller bägge familjeförsörjarna tvingas ut i arbetslöshet vid nästa lågkonjunktur och deras bostad köps upp av kommunen som erbjuder gratis boende till en sexbarnsfamilj från Mellanöstern eller Afrikas horn?

Alla som köpt något nytt vet hur rigorösa bankerna är innan ett lån garanteras, men de problemen har inte de nyanlända eftersom kommunerna står som garanter. Alla som bor i en förening eller samfälle, vet att ingen tillåts köpa innan föreningen eller samfället godkänt de nya ägarna. Man kräver en kreditupplysning, vissa vänder sig till polisregistret för att se om den nya grannen har ett brottsligt förflutet, allt i syfte att garantera trygghet för både förening och boende, men hur fungerar detta med de nyanlända som inte sällan använt falska id-handlingar eller inga alls? Vem garanterar att de har ett fläckfritt förflutet och att de ämnar följa de stadgar som finns i varje område?

16 thoughts on “Kommunernas inköp

  1. De flesta föreningar har inskrivit i sina stadgar att juridiska personer inte får köpa eller äga en andel i föreningen . Hur har man tänkt lösa det lilla problemet då?

  2. I mindre brf är medlemmarna en viktig del i att få föreningen att fungera. Ska kommunen sitta i alla brf-styrelser och gå på årsmöten mm? Städdagar? Trappstädning? Fungera som kassör?

  3. Även om problem med att kommunen snedvrider prisbildningen på hyresmarknaden och det etiskt tveksamma att skattepengar går till inköp av bostadsrätter samt ev risk för bolånebubbla så kvarstår ytterligare ett stort problem: för att bibehålla sitt värde måste en tillgång hållas i gott skick och helst bättras på kontinuerligt vilket naturligtvis gäller även bostadsrätter. Frågan är om de potentiella (mångbarns?) familjerna kommer att vårda sina dyra bostadsrätter så ömt och omsorgsfullt som om de hade betalt för dem själva eller om de efter en kort tid kort får omfattande kostsamma renoveringsbehov, vilket skattebetalarna får bekosta…

    (detsamma gäller visserligen hyresrätter men där tar fastighetsägaren risken och kan genom hyran ta igen åtmistone en del av nderhållskostnaden)

  4. Reinfelts inköp av handikappade från Afrika verkar smartare head hunting än polisens chefsrekrytering av flintis punkare som jobbade på Försäkringskassan, i detta rätt(S)säkra samhälle vill alla smartare än lantisar bo:
    Permobilbrukare räddar äldre vita från oprovocerat gängvåld i Sthlm:
    https://youtu.be/15HE_UhuFE4
    http://www.liveleak.com/view?i=c4a_1453307140
    http://www.liveleak.com/view?i=51c_1465875580
    https://youtu.be/CmhPHic_FZM
    https://youtu.be/Vuv4S-GMz4s
    http://www.liveleak.com/view?i=be4_1458962778
    Rappar om misär och knulla ngns pappa:
    https://youtu.be/J6BhlEJbjvo

  5. Ca 80% PK idioter vill gärna att Islamister skall gå före deras egna barn nära o kära i bostadskön för dom är inte rasister utan hatar bara SD, grattis!

  6. Danderyd t ex bidrar med sitt överskott så att malmö kan få pengar till att köpa lägenheter till fler människor som inte heller kan höja skatteunderlaget i kommunen. Borde inte de kommuner som tvingas gå in som medfinansiärer av Malmös verksamhet stå som ägare? Så att Danderyd t ex blir den kommun som äger (rätten att bruka) lägenheterna? Betyder detta i sin tur att D t ex kan köpa ett stort utbud av lägenheter och t o m bygga nytt för att utlokalisera sin kvot av tilldelade flyktingar? I förlängningen skulle detta samla alla icke skattebidragande individer i Malmö och de rika kommunerna skulle äga boendena och Malmö får stå risken med no-tax-folket?
    När de rika sedan avyttrar boendena får de tillbaka sina pengar medan Malmö står med en ännu större mössa i hand?
    Har politiker inte en plikt att se till långtgående konsekvenser av sina beslut?
    Hela samhället undergrävs.
    Skicka dem till Reinfeldt i stället. Han som inte lider av systemkollaps kan öppna sitt hjärta till fullo, gå all-in och bli vårt lands moder Teresa?

    Hur dumt får det bli? Här får tydligen heller inga gränser nämnas?

  7. Så kul,
    När man gått till sin bank för ett förestående köp av borätt och fått godkänt och diskuterar max belopp, hyra och månadskostnad, så gör man glad in i budgivning på en lägenhet. När jag nått mitt max-belopp bjuder kommunen över. För MINA pengar, Och låter någon nyanländ bo där. I ”min” lägenhet. Med en hyra betald för med MINA pengar.

    Jag är en dubbel loser.

    Sen blir man säkert vräkt från sin nuvarande bostad för att kommunen ska ha den för ytterligare nyanlända.

    • Det du beskriver lär många vanliga löntagare märka av. Kommunens resurser är större än den vanlige löntagarens och bestämmer kommunen i ren desperation att man måste köpa för att kunna inhysa de nyanlända man påtvingats, så gör man det. Som du skriver spelar det då ingen roll att man sitter i möte med sin bank och gör upp planer, budget och kostnader för sitt drömköp. Kommunen är obarmhärtig och kör över dig med hjälp av de pengar du själv avvarat till skatter.

  8. Föreslår att medlemmarna i brf och samfälligheter går igenom sina stadgar.
    Normalt brukar inte juridiska personer så som företag få köpa br. Även blir det en 2:a hands uthyrning och för detta krävs synnerliga skäl, vilket oftast är provboende (1 år) eller studier-arbete på annan ort som är mer än pendlingsavstånd.
    Inget av dessa skäl gäller om kommuner går in och köper för att dessa skall nyttjas av ej godkända hyresgäster, efter som dessa saknar egen försörjning.
    I vilket fall kommer deras bostadsrätter och närliggande villor sjunka i värde.
    Ett svek mot de som investerat i eget boende.
    Vad kommuner i stället skulle göra är att hitta 2:a hands kontrakt eller
    ge tillfälliga hyreskontrakt.
    Förr fanns kommunal förköpsrätt då kommunen behövde fastigheter till sitt behov. Är borttaget.
    Grundlagens 1:a paragraf står det om kommunalt självstyre.
    Sakta böjar vi få statlig styrning av kommuner.
    Började med utjämningsbidrag, den s.k. Robin Hood skatten.
    Hur moderater kan gå med på detta och dess väljare är för mig obegripligt.
    Finns bara ett sätt. Utnyttja grundlagens 1:a paragraf.
    Makten utgår från folket. RÖSTA PÅ SD OCH BÖRJA MED ATT BLI MEDLEM IDAG.
    Plånboksmodelen. Är genom förlust av egna pengar politiker ändrar sig.

  9. De skall inte bo i hus! Absolut inte inom bostadsrättsföreningar. Kommunerna måste tänka om. Bostadsrättsföreningar är en förening med allt vad det innebär. Vem har ansvaret där?? Skall kommunerna gå på möten vid samtliga föreningar där de köpt lägenheter? Vem betalar för de övriga boendens prisminskning? Villor och lägenheter som blir totalförstörda är vardagsmat. Inköpspriset är bara en droppe i havet av vad kostnaderna blir i verkligheten. Som Stefan säger – svenskar har skuldsatt sig livet ut för förmånen av att få bo i hus eller egen lägenhet. Är inte samhället tillräckligt orättvist som det är??? Vad händer om lycksökarna vill sälja? Får de göra det då? Inget skulle förvåna mig i detta läget. Stoppa detta vansinne nu!! Kommunerna slösar bort våra pengar – det har vi inte gett dem tillstånd att göra!

    • Kommunerna lär inte tänka om. Och finns det lagar som är i vägen för denna konfiskering kommer lagarna ändras, var så säker. Lorruptionen är ett faktum och total. Återstår bara att sittande milis tappar makten genom demokratiskt val, om detta ännu är möjligt, i annat fall blir det ”a stony road”

  10. Det är nog så att övervägande av medborgarna i landet tycker att det faktiskt är rätt och riktigt att andra länders befolkning ska gå i första hand.

    Dom anpassar sig och känner sig delaktiga att få lämna ifrån sig sina skattepengar.

Kommentera