De som ser ut att vara yngre än 40 år ska bedömas som barn

INVANDRING. -Pettersson lyssnar på morgonens Dagens Eko och Sveriges Radios diskussion om att afghanska barn ljuger om sin ålder och i själva verket är vuxna. Reporter går till och med så långt så han frågar Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik om inte verket är ansvariga när två vuxna som verket klassat som barn våldtar en tolvåring? 

”Egor Putilov har arbetat på Migrationsverket fram till förra året. På den enhet där han arbetade fanns vad han beskriver som en oskriven lag om att de som ser ut att vara yngre än 40 år ska bedömas som barn”

Nåväl, diskussionen känns inte ny och det lät precis likadant för drygt tio år sedan. Nedanstående artikel är publicerat tisdag 21 juni 2005 kl 17.05.

Varför tog inte journalister och politiker tag i frågan för elva år sedan eller ännu hellre 1975 då resan mot landet Absurdistan började. Hur mycket har minst elva förlorade år kostat oss och ”barnen”?

Migrationsverket söker hjälp med åldersbedömningar

Migrationsverket ber Socialstyrelsen om hjälp med åldersbedömningar av asylsökande barn och ungdomar. Ekot har på tisdagen rapporterat om hur verket feltolkar och felciterar yttranden om ensamkommande flyktingbarns ålder.

Efter Ekots rapportering säger nu Lars-Gunnar Lundh, överdirektör på Migrationsverket att han ska be Socialstyrelsens överdirektör om hjälp att förbättra Migrationsverkets åldersbedömningar.

– Jag ska diskutera med honom hur vi kan hitta former för hur vi kan komma fram till bättre metoder för att lösa de här frågorna. Av ert reportage framgår att det finns områden där vi behöver förbättra oss, säger Lars-Gunnar Lundh på Migrationsverket.

Varför ser det ut så här inom verket? Är det för att man lättare ska kunna avvisa ensamma barn och ungdomar?

– Nej, det är det absolut inte. De jag har träffat, som jobbar med barn, är mycket engagerade och vill hitta lösningar som är bäst för barnen, säger Lars-Gunnar Lundh.

Om Migrationsverket handläggare tror att ett ensamkommande barn ljuger om sin ålder gör man ett röntgentest.

Ekot har avslöjat att Migrationsverket feltolkar och felciterar röntgenutlåtandena på ett sätt som innebär att unga asylsökande registreras som vuxna.

Socialstyrelsens råd säger att en barnläkarundersökning är själva grunden för en åldersutredning och att röntgenundersökningarna kan bara vara ett komplement.

Migrationsverket har bara gjort en barnläkarundersökning i ett enda av de 84 fall som Ekot har granskat.

I ett fall krävde uttryckligen den asylsökande att få genomgå en läkarundersökning för att visa att han är 16 år, inte 19, som Migrationsverket hävdade, men det fick han inte.

Pia Wiklund Magnusson var beslutsfattare i ärendet.

– Det är för dyrt. Verket har inte råd och det är inte vår uppgift att bevisa hur gammal någon är utan det är den sökandes uppgift att visa det, säger Pia Wiklund Magnusson.

Bör man inte få chansen att visa det genom en kompletterande undersökning?

– Vem ska betala det? Om man betalar det själv, möjligen, säger hon.

Hur ska en ungdom som kommer ensam ha råd att betala det?

– Nej, det har de ju inte, säger Pia Wiklund Magnusson.

-Pettersson säger att lägg märke till att statsradions reporter år 2005 anklagade Migrationsverket för att göra barn till vuxna och idag anklagar samma verk för att göra vuxna till barn…

Vänsterextrema Sveriges Radio har blivit roddare. 

12 thoughts on “De som ser ut att vara yngre än 40 år ska bedömas som barn

  1. Man kan börja med ett tvärstopp på mottagandet av män/pojkar. Snedbelastningen är alltför farlig redan.

  2. Jag ställer upp helt frivilligt för att genomföra åldersbedömningar!

    Jag har inget behov av några medicinska verktyg för åldersbedömningar, utan klarar mig gott med mitt sunda förnuft och mina ögon för att göra åldersbedömningar!

    Någon missbedömning kan ju ske men det gör det alltid, oavsett vad arbetsgiften går ut på! Det kallas den mänskligafaktorn och går aldrig att komma ifrån!

    Som sagt lite svinn får man räkna med!

  3. Ribbenvik, tredje största landsförrädare efter Reinfeldt och Cronstedt.

    Av svensk lagstiftning borde framgå att den som inte själv kan visa sin ålder bedöms vara 25 år eller äldre. Sedan måste vi sluta släppa in pass- och visumlösa i landet och sluta med asylmottagning.

  4. Något har börjat hända på SR. Ett sådant här reportage hade varit omöjligt för ett år sedan. Kanske har den totala försörjningsbördan för riket blivit för stor vad gäller alla barn?
    En sak till. Varför skall BARNLÄKARE bedöma personer runt 18 år och uppåt? Då är barnen knappast att anse som barn längre utan som tonåringar och då brukar man väl anlita läkare för vuxna.

  5. Är det inte ”billigare” att utföra ålderstesterna? De som INTE vill bli testade är nog troligare äldre. Varför måste inte alla dessa skäggbarn bevisa sin ålder och några inte behöver. Man måste vara konsekvent med ”barn”.

Kommentera