Sveriges Radio pratar könsstympning, god morgon


Med invandringen har det lagts många hemskheter och grymheter i vårt knä, könsstympningjag pratar här om könsstympning. Jag pratar här om den vidriga människosyn och det kulturella skärandet och karvandet i små gossars och små flickors könsorgan.

Det verkar som om den skattefinansierade hatmedian har vaknat, medan alternativa mediekanaler under många år skrivit om könsstympningar och blivit stämplade som rasister, då har Sveriges Radio sovit tungt………

Personligen minns jag den barnmorska jag gick till när jag väntade barn år 1993, jag minns när hon skulle gå på kurs om hur man möter könsstympade kvinnor i vården. Redan på den tiden fanns det många somalier i Malmö, och det fanns behov för sjukvårdspersonal att veta hur man skulle ställa sig till detta för oss oförstående grymma främmande att då den somaliska kvinnan som skulle föda var stympad och ihopsydd. Det fanns redan då behov av att veta hur man skulle svara hennes somaliska man när han efter förlossningen krävde av den svenska personalen ”Sy igen”………

Sedan har åren gått och andra frågor tillkommer, hur mycket belastas den svenska vården och mödravården av könsstympade personer, varför ställer man inte frågan till människor som kommer från länder där man stympar barnens kön ifall de behöver hjälp, vilka komplikationer vid förlossningar för kvinnan och barnen finns dokumenterade…….dokumenterar men könsstympningskomplikationer………i vilken omfattning drabbar detta svenska kvinnor inom mödravård och förlossning, och då menar jag hur man prioriterar med allt vad det innefattar såsom längre väntetid, kanske inte få plats att föda på sitt närmsta sjukhus, sämre vård, lågprioriterade osv osv osv

Och om inte frågorna ovan skulle vara nog så har vi även den fråga som man fortfarande inte ställer, är du släkt med det väntade barnets far. Jag hade en politisk motion färdig i denna fråga men det antirasistiska mittenpartiet ansåg att detta generar inga nya röster……….

Sveriges Radio sömntutorna skriver:

” Tiotusentals flickor och kvinnor i Sverige kan vara könsstympade

Den svenska sjukvården är dålig på att fånga upp kvinnor som utsatts för könsstympning. I den hälsoundersökning som erbjuds alla nyanlända som kommer till Sverige saknas ofta frågor om omskärelse eller könsstympning, och det gör att många drabbade som skulle ha kunnat få hjälp aldrig får det.

Hayat Bihi blev könsstympad i Somalia och har bott i Sverige i två år.

– När jag gick på min hälsoundersökning var det ingen som frågade mig om jag var könsstympad. Det påminner lite om Somalia där ingen frågar eller bryr sig om kvinnors hälsa. Jag skulle önska att alla flickor och kvinnor får den frågan, säger Hayat Bihi som är 22 år gammal och bor i Stockholm.

Könsstympning innebär att hela eller delar av klitoris och blygdläpparna skärs bort. I vissa fall sys också slidan ihop för att försäkra sig om att flickan är oskuld när hon ska gifta sig.

De drabbade kommer ofta från länderna på Afrikas Horn, där det anses vara tradition att könsstympa kvinnor. Men de kommer också från en del andra afrikanska och asiatiska länder.

Enligt en kartläggning från Socialstyrelsen kan 38 000 flickor och kvinnor i Sverige vara könsstympade.

Men i de hälsoundersökningar som erbjuds nyanlända till Sverige saknas ofta frågor om könsstympning.

Av de tre stora landstingen är det ett – Stockholm – som rekommenderar att frågan ska tas upp. Västra Götaland och Skåne gör det inte.

Och det är olyckligt, tycker Bita Eshraghi som är gynekolog på Södersjukhuset i Stockholm och hjälper kvinnor med problem som orsakats av könsstympning.

– Jag tycker absolut att det borde ingå i rutinhälsoundersökningen när man kommer. Så länge man ställer frågan med respekt tycker jag inte att det finns några som helst hinder, säger Bita Eshraghi.

Pia Landgren är hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne, och hon säger att det – trots allt – är fritt fram för den nyanlända att ta upp vilka problem som man vill under hälsoundersökningen.

– Det utesluts ju inte att man kommer in på de här frågorna. Alla vårdbehov ska ju diskuteras och kunna tas upp, säger Pia Landgren.

Men det är inte så lätt att prata om de här sakerna, säger 22-åriga Hayat Bihi, som trots att hon bor i Stockholm där landstinget uppmanat sina vårdcentraler att beakta kvinnlig könsstympning, aldrig fick frågor om det på sin hälsoundersökning.

– Eftersom jag skäms för att prata om det jag har blivit utsatt för så antydde jag att jag känner smärta i de nedre regionerna nära klitoris och inte ens då reagerade sjukvårdspersonalen. Jag tycker att det är konstigt, säger Hayat Bihi.


10 responses to “Sveriges Radio pratar könsstympning, god morgon

 • Ingemar

  Könsstympningen av barn (särskilt flickor) är ju sjukare än människooffringen under järnåldern.

  Gilla

 • Petter (SD senast 2018, 2022 är det för sent)

  Sverige Radio=SR=Sveriges Rövhål

  Gilla

 • Tony

  Ja Islam är en konstig religion, det måste vara en mentalt
  störd dåre som kommit på att barn ska könsstympas?
  Låt för fan barnen vara såsom dom är skapade!

  Gilla

  • Luntan

   Vet någon om det påbjuds något i Koranen om könsstympningar?

   Gilla

   • W

    Jag ska leta efter ett foto som jag tog om könsstympning från koranen eller om det var från haditerna eller nån annan islambok.

    Gilla

 • Pica pica

  För flera decennier sedan var jag med i en grupp mot kvinnlig omskärelse i Stockholm. Så det är verkligen på tiden att det tas upp. De två kvinnor som var omskurna trodde att alla kvinnor genomgått samma som dem. Seden ställer till så mycket onödigt lidande både vid sex och barnafödande men också infektioner som kan medföra steriitet.

  Blir heligt förbannad när en ung student vid Kairos universitet säger att han aldrig kommer att gifta sig med en som inte är omskuren. I Egypten försökte Hosni Mubaraks fru stoppa omskärelsen men det lyckades aldrig helt och nu ökar det igen.

  Här i Sverige är många av de omskurna muslimer och som alltid när det gäller islam så tenderar politiker och myndigheter att anpassa sig istället för att sätta ner foten och tillämpa lagen. Ta t ex oskulskontrollerna.

  Gilla

 • Involuntarium

  Gilla olika och älska mångfald, mantrat som tolererar och accepterar alla fruktansvärt avvikande vidrigheter!

  PK patraskfeministerna glömde att religion och mångkultur innehåller aktiviteter som inte på några villkorsvis kan accepteras i ett civilicerat,upplyst modernt samhälle!

  I humanismens tecken framkom utan en enda tanke på vad det egentligen innebar mantrat ””gilla olika och älska mångfald””! Varenda individ borde få sura uppstötningar så fort mantrat uttalas av PK patraskfeministerna!

  Gilla

 • Pensionskonsult

  TUUT TUUUUUT!! Pensionräddning pågår!

  Gilla

  • Petter (SD senast 2018, 2022 är det för sent)

   Det är väl det man kan kalla för mångkulturell räddningstjänst?

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: