Antikt skepp med spektakulär last funnet i Caesareas hamn

HISTORIA. I en helt slumpartad upptäckt fann två dykare, som vara nere vid den antika hamnen i Caesarea, Israel strax innan påsken, en stor och spektakulär antik last från ett fraktfartyg som förliste någon gång under senromersk tid för 1 600 år sedan.

Så snart dykarna Ran Feinstein och Ofer Ra’anan kom upp ur vattnet kontaktade de det israeliska Riksantikvarieämbetet och rapporterade vad de hade hittat. En gemensam dykning tillsammans med marinarkeologer från Riksantikvarieämbetet avslöjade att en stor del av havsbotten hade frigjorts från sand och att resterna av ett skepp nu syntes på botten – järnankare, rester av träankare och andra delar av det antika skeppet.

israel_hamn

I en mer omfattande undersökning av vraket för bara några veckor sedan lyckades man hitta ett antal objekt som varit en del av skeppets last. Bland annat hittade man vackra statyer och tusentals mynt som är 1 600 år gamla. Enligt uppgift handlar det om det största marina artefaktsfyndet på över 30 år. De två dykarna kommer att bli tilldelade Riksantikvarieämbetets utmärkelse för sin upptäckt.

Lumps of coins that were discovered at sea, weighing a total of c. 20 kilograms.
Lumps of coins that were discovered at sea, weighing a total of c. 20 kilograms.

Många av artefakterna är gjorda i brons och är fenomenalt välbevarade – en bronslampa föreställande solguden Sol, en figurin av mångudinnan Luna, en lamp föreställande en afrikansk slavs huvud och även föremål föreställande djur. Fragment från dryckeskärl som användes för att transportera rent vatten till manskapet återfanns också. En av de största överraskningarna var dock två metallklumpar bestående av tusentals mynt med en vikt på cirka 20 kilo.

Upptäckten kommer ungefär ett år efter det att man upptäckte guldmynten som nu kan beskådas i utställningen Time Travel i Caesareas hamn.

Enligt Jacob Sharvit, chef för marinarkeologiavdelningen hos Riksantikvarieämbetet är det ”extremt spännande fynd som förutom deras skönhet även är historiskt viktiga. Platsen och fyndens lokalisering tyder på att det handlar om ett stort fraktfartyg som hamnade i en storm och drev in i klipporna och förliste”. En preliminär studie av de järnankare man fann tyder på att man försökte stoppa fartyget men att de gick sönder, vilket även antyder att det var starka vindar man kämpade emot.

Läs mer här

-Pettersson är lite konfunderad över alla fynd som görs i området, en del upp till 5000 år gamla. Det är gamla hebreiska fynd, romerska, judisk, assyriska, egyptiska, grekiska, turkiska osv. men aldrig några riktigt gamla arabiska eller muslimska fynd ändå påstår araberna att området är deras sedan urminnes tider.

Om det nu är så viktigt för mussarna, varför nämnde Muhammed aldrig Jerusalem? Inte ett enda ord om Jerusalem i den heliga koranen, konstigt!

Caesarea
Caesarea

1 thoughts on “Antikt skepp med spektakulär last funnet i Caesareas hamn

  1. Intressant utställning kommer det att bli. Hoppas många araber får lära sig lite om områdets gamla historia. De har en viss förmåga att något existerade före profeten Mohammed.

    Nej, förresten inte värt att informera dem. Det de inte erkänner brukar de förstöra.

Kommentera