Väljarnas hämnd – hur länge går det att hålla SD utanför?

Populism behöver inte vara negativt, och det är inte enbart vänster- eller högerextremism. Men åtminstone internationalism, optimism och medmänsklighet är i motvind när de nya partierna får makten, om de vill ta den. Bengt Lindroths nya bok om populism och nationalism ger en viktig bakgrund till ett svårbegripligt fenomen.

Lindroths bok ”Väljarnas hämnd” är en utmärkt historiebok för att förstå varifrån populister och missnöjespartier i Norden kommer.

Väljarnas hämnd

Här beskrivs en ny politisk familj som har uppstått med trådar som letar sig decennier bakåt, också parallellt med utvecklingen i Europa.

Den gemensamma nämnaren är en kombination av nationalism och pessimism, med taggarna mot internationalism och invandring i olika former.

Idag har nationalismen eller nationalstaten som politisk kraft blivit alltmer bekymmersam. Bengt Lindroth har en lång bakgrund som journalist, bland annat som Nordenkorrespondent för Sveriges radio med placering i Helsingfors.

Hans nya bok börjar självkritiskt med Expressens braskande löpsedel i september 1993: ”KÖR UT DEM” står det, och det handlar alltså om invandrare. Lindroth var själv chef för Expressens ledaravdelning.

Ex pressens löpsedel den 6 september 1993.
Ex pressens löpsedel den 6 september 1993.

Kalabaliken var ”ett enda stort varsel om framtiden”. Det kunde anses som en banal publicistisk dikeskörning, men blir någ

ot mycket farligare i ljuset av senare tiders händelser, skriver Lindroth nu i boken.

Medierna har ofta varit populismens medlöpare. De två föder och göder varandra, skriver han.

Läs mer på Yle.fi

Det gäller att ta folket på allvar, anser Bengt Lindroth och citerar dansken Jens Otto Krag: Väljarna är på goda grunder förvirrade och besvikna på de styrande. Få ordning på problemen som får väljarna att rösta på sådana som Glistrup, sade Krag efter valförlusten.

-Pettersson menar att det är de styrande som tillsammans med hatmedia lämnat plats för Sverigedemokraterna och det är inte fascismens återkomst. SD och andra partier i våra grannländer har växt fram som resultatet av demokratiskt fullt legitimt missnöje med exempelvis byråkrati, migration och en sluten politisk elit där hatmedia ingår.

Med största sannolikhet kommer Sverigedemokraterna att så småningom bli insläppta iden politiska värmen då behovet att bilda stabila majoriteter lär dock i längden gör det omöjligt att hålla SD utanför.

Sakligt går det inte att isolera SD eftersom flera andra partier som S och M i det närmaste kopierat Sverigedemokraternas asylpolitik och även på andra områden härmat SD.

SD har oftast röstat med alliansen i riksdagen men jag undrar om deras politik inte ligger närmare socialdemokraternas, som sossarna var förr, inte som S är idag…

Målet med mångkulturen verkar vara att förstöra vårt samhälle.

Det har trots allt funnits klarsynta politiker och debattörer även i Sverige. I samband med raskravallerna i USA sade Tage Erlander (S) i riksdagen 1965 ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden. ”

Herbert Tingsten (som inte var socialdemokrat) ”Skälet till vår stabila demokrati är att det inte finns några språkliga, religiösa eller etniska skiljelinjer i Sverige.”

Palme (S) ville på 1970-talet inte ta emot 1 200 kvotflyktingar från Vietnam med motiveringen att ”deras kultur skiljer sig så avsevärt från vår att det skulle få oanade följder.” Det var innan 1975, året då Sveriges väg utför började

Sverker Åström (S) ”Sverige borde akta sig för att ta emot flyktingar från kulturer med så väsensfrämmande seder och bruk att de skulle få svårt att anpassa sig i ett nordeuropeiskt land.”

När DN bad honom förklara sig sade han att han ”visserligen inte ville nedvärdera en kultur men att en sådan människa skulle känna sig mindre hemma i Vetlanda eller Gällivare”

Harry Schein (S) ”Drömmen om det mångkulturella samhället:” att ”ett tag trodde många att denna dröm förverkligats i USA. Det kan möjligen bero på att landets ursprungsbefolkning utrotats av invandrarna från Europa.”

Ingvar Carlsson (S) stängde 1989 gränsen ”Sverige var fullt”

Regeringen Carlsson (S) sade 1995 ”de senaste årens invandring har i betydande grad åter blivit en invandring från Europa. Dessa invandrare har ett humankapital och ett etniskt kapital som ligger närmare svensk arbetsmarknad…”

Göran Persson (S) 2003 ”Fri rörlighet för arbetskraft vill vi ha, men inte social turism. Där får vi inte vara naiva…”

Nu är det statsminister Stefan Löfvens tur men han verkar lägga sig platt för Miljöpartiets utopier…

Ärligt talat var nog Socialdemokraterna klokare förr, för det är nog inte klokt att flytta Mellanösterns tusenåriga konflikter hit eller anser dagens etablissemang att gårdagens sossar var rasister och främlingsfientliga, eller kanske rent av Sverigedemokrater?

 

13 thoughts on “Väljarnas hämnd – hur länge går det att hålla SD utanför?

 1. Ja det stämmer att moderaternas och SD;s invandringspolitik i mycket överensstämmer.
  Moderaterna har också mycket kompetent folk när det gäller den ekonomiska politiken.

 2. När finansministern och statsministern har trixat med den lilla ansträngningen är det kommunerna som får börja mörka.
  Soptaxor, dagisavgifter, vatten och avlopp kommer att höjas kraftigt. Allt för att inledningsvis täcka kostnader för massinvandringen av analfabeter och skäggbarn. Fram till valet 2018 kommer dom göra allt för att Herr och Fru Kålrot ska rösta på förrädarna igen utan att något av sanningen ska läcka ut. Då har dessa landsförädare ända tills 2022 på sig att sko sig med feta arvoden och pensioner. Socialrövardemokraterna fy för den lede.

 3. OT:
  SVT:s rubrik: FOLKMORD LIVSTID FÖR SVENSK MAN
  Blodstörtning tycks SVT vara mästare att framkalla. Den neger som avses är, har aldrig varit och kommer aldrig att bli svensk. Han, negern, mördaren, torteraren och sadisten ska fråntas sitt falskeligen tillskansade medborgarskap och slängas ut ur landet ögonaböj.

  2. Sen kommer Pär Holmberg och ljuger om ozonhålet. Läs Anthropocene!!

 4. Väntar med spänning på nästa lågkonjunktur! I nästa lågkonjunktur kommer delar av de 87% som röstade på något av partierna i sjuklövern att få ett fruktansvärt uppvaknande! Det kommer finnas individer och familjer som drabbas fruktansvärt hårt, många är just nu mer överbelånade än vad någon hittills varit i TV 3;s program lyxfällan!

  Ingen tycks vilja förstå att festen tar slut förr eller senare! En hel del av den ambivalenta svenska ekonomin beror på att industrilönerna i Sverige är ca 40% lägre än t.ex. I Tyskland! I vissa lägen står Sveriges ekonomi stark, när den sedan granskas och nagelfars så är den så bräcklig att den riskerar underskott i generationer framöver!

  Amorteringskrav är absolut inte lösningen på den svenska överhettade bostadsmarknaden! Det är ett tomt slag i luften, bostadslån på 3-5 miljoner är inget ovanligt idag! När bubblan brister finns risk för personliga tragedier!

  Stefan Löfvens regerings politik leder obönhörligen till en större kollaps, beroende på den oansvarigt förda asylturist politiken, där social asylturism är fullständigt vedertaget och dessutom fullständigt acceptabelt!

  Det finns bar ett sätt att försöka rädda situationen och det är ytterligare bevakning av de svenska gränserna! Dessutom pröva asylskäl direkt vid ankomst, inget djävla hattande utan klar språk! Den som inte har asylskäl avvisas direkt med vändande transport! De som har asylskäl interneras i inhägnade läger bevakade av tungt beväpnade vakter, i väntan på utredning! Det ska inte gå att som asylturist röra sig fritt i det svenska samhället!

  Läge att sätta ner foten på allvar och sluta med aningslösheten, naiviteten och det enfaldiga fullständigt vansinniga tänket!

  Stefan Löfven avgå och utlys nyval omgående!

  • Uppvaknandet blir som du skriver obehagligt, och obehagligt är bara förnamnet! Läste nyss om Saltsjö-Boo, hörde senast om asylboenden i Spånga! 87:an vaknar då sakta ur sin törnrosasömn .. vad har hänt? Vi var ju bara goda, ville alla väl och inte stöta oss med någon! 87:an behöver förstå att PK-sjuklövern ljuger för andra lika lätt som dom andas och därutöver ljuger för sig själva! Massinvällningen har förstört Sverige – for ever.

 5. Alla ni som älskar ”multikulti”, kanske borde ni ta och besöka en psykiatriker först och främst?

 6. När jag idag besökte Skattemyndigheten-Försäkringskassan och säg alla dessa nya invånare blev jag riktigt rädd.
  Där satt somalier med 6 barn med heltäckande burka, barnvagnar och massor av skäggiga män med riktigt hotfulla ögon.
  Tänkte att detta kommer aldrig gå bra.
  HELT omöjligt få in dessa i någon form av arbete. Finns inga så enkla jobb och lägga ner utbildning på dessa kommer vara helt meningslöst.
  Den som tror att DÖ inte finns mer får börja tänka om. Lever i högsta grad.
  Toppstyrningen av Moderaterna och AKB kommer sänka landet rätt ner i avgrunden och som Jimmie sa. Det går rysligt snabbt utför.
  Det som skrämmer mig mest är att moderata väljare går tillbaka.
  UTAN SD hade vi inte ens haft den åtstramning vi har nu.
  Kört som jag ser det utifrån vad jag märker i Malmö.

  • Upplevde för någon vecka sedan,samma som du redogör över..
   Samma känsla när man ser alla dessa invällare och då skall du veta,att jag bor i en mindre stad.Detta avskum får nu alla landets skatteslavar,dagligen jobba ihop bidrag åt.

   • Var på Socialen av någon anledning och såg då där till min häpnad hur välmående män tog av sig alla sina juveler och gav till en vän medans han gick in till handläggaren. Det var smycken för hundratusentals kronor. Efteråt gick han ut och satte sig i sin nya Mercedes och åkte hem till sin mångmiljonvilla.

 7. Populism är ingenting märkvärdigt alls, det är bara politiker som talar sanning och säger den på ett sätt så att folk begriper dom. Därför är media och andra landsförrädare rädda för populism och populister och försöker att sätta en negativ stämpel!
  Janne

 8. En bidragande orsak är också den utrikespolitik som Sverige valt.Enda sedan min ungdom på 50-talet,var/är ju landets stora förebildsland USA, och i viss mån Brittiska Imperiet. Av naturliga skäl var ju Ryssland under Stalin den stora skräcken,vilket bidrog tillsammans med alla Hollywoodfilmer att förblinda landet.Nu får vi skörda den mångkulturella värld,som USA i alla tider svärmat för.Det vi idag upplever är bara början på den misär,som väntar med enorm konkurrens om arbetsplatserna,och därmed sjunkande löner. Att sedan allt mer digitaliseras skapar ju på sikt än färre lediga platser,för den stora massan !

 9. SD hade inte funnits till om dom styrande inte hade betett sig
  så fruktansvärt huvudlöst som dom gjort, detta säger ju även
  SD själva, det är sju klöverns idiotpolitik som fått SD att växa
  lavinartat?

Kommentera