Asylboenden får ordningsvakter. Är det sant och relevant?


MEDIA. Idag rapporterar vår lokaltidning om att åtta asylboenden ska få ordningsvakter på grund av att det varit oroligheter. 

-Pettersson undrar vilka oroligheter? Lokaltidningen har i varje fall inte rapporterat om några, inte ett ord om de fyra polisbilar och en ambulans som med blåljus ryckte ut till asylboendet Tuna Motell i fredagskväll. Vill ni läsa artikeln så får ni leta upp den och fundera på om det är barnen på bilden som ställer till oroligheter eller om bilden är där av någon annan anledning? 

Boenden som får ordningsvakter

  • Parken Zoo:s camping, Eskilstuna
  • Brommagården, Västerljung
  • Strandstuvikens campingplats, Nyköping
  • Hotell Mälarblick, Strängnäs
  • Asylboendet i Hållsta, Eskilstuna
  • Eskilstuna hotell
  • Emtnäs asylboende, Nyköping
  • Tuna motell i Svalsta

TIDIGARE 2016-05-08. Vad är sant och relevant enligt lokaltidning

I ett prenumerationserbjudande utskickat via mejl skriver Anna Falk, platschef på länstidningen Södermanlands Nyheters i Nyköping: ”. . . vi vill att det du läser och tar del av ska vara sant och relevant.” ”Alla nyheter finns varje dag och dygnet runt på sn.se

SN.se_vad_är_sant

”I dag sprids nyheter blixtsnabbt i sociala medier. Men också rykten och felaktiga uppgifter. För vem orkar kolla vem avsändaren är innan man delar vidare? I snart 125 år har SN funnits i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta och vår journalistik är lika viktig i dag som förr. Vi kollar fakta, gräver djupare och sätter saker i ett större sammanhang, och sållar bland rykten som sprids på nätet. För vi vill att det du läser och tar del av ska vara sant och relevant. Vill du?”
Anna Falk, chefredaktör och ansvarig utgivare och Roger Sundberg, nyhetschef, Södermanlands Nyheter

Vad platschefen inte anger är att det eventuella prenumeranter utlovas är ett innehåll som SN anser är sant och nyheter som SN finner relevanta. Det är nödvändigtvis inte detsamma som vad den breda allmänheten ser som sant och relevant att rapportera om. Det är också en uppenbar orsak till att alltfler väljer att istället hålla sig informerade om vad som händer och sker i lokalsamhället via social medier.

Platschef Falk vill gärna låta påskina att SN har monopol på sanningen och relevanta nyheter och att nätet i sin tur enbart publicerar rykten och felaktiga uppgifter. Den allmänbildade medborgaren kan säkert själv bilda sig en uppfattning om sanningen i Falks ”analys” av nyhetsrapporteringen. Märkligt nog finns SN själv på nätet (sn.se) men Falk kanske menar att det enbart är andra mediaaktörer på nätet som inte är att lita på!

Det är SN:s och den ansvarige utgivarens (läs: Anna Falk) ansvar och uppgift att selektera i det dagliga nyhetsflödet. Vilka nyheter som publiceras och inte publiceras kan man ha synpunkter på, men det är alltid den ansvarige utgivaren som har det sista ordet. Problemet, som även är ett demokratiskt problem, är när Anna Falk och hennes tidning inte gör sina publicistiska bedömningar efter ett allmänintresse utan istället blir ett redskap i händerna på politiker och myndigheter. SN missar aldrig att göra en nyhetsnotis av att en bil snurrat runt eller fått bensinstopp på E4:an, men när polis och ambulanser gång efter annan larmas och rycker ut till asylboendet på tidigare Tuna motell samtidigt som blåljuset skär genom mörka kvällar i närliggande villaområdet Svalsta står det aldrig ett ord i SN! Aldrig ett ord! Den sanningen och relevanta nyheten väljer SN och Falk att undanhålla läsarna. Det intressanta är inte vad som står i SN, det är istället vad som inte står där – och varför SN och Anna Falk numera väljer bort ”vissa” polisnyheter av allmänintresse.

I fredags kväll vid 22.00-tiden passerade i hög fart fyra polisbilar med blåljus och en ambulans med blåljus på gamla Riksettan på väg mot Tuna motell, som är en asylförläggning, inte ett ord om detta i pappers-SN eller på sn.se.

-Pettersson antar att det inte sant och relevant enligt SN…fyra polisbilar och en ambulans, inte ett ord…

Södermanlands Nyheter fällda för grova publicistiska övertramp

Medias_rapportering


6 responses to “Asylboenden får ordningsvakter. Är det sant och relevant?

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: