Populära barnböcker riskerar att stoppas

IDIOTI. Jan Lööfs populära barnböcker kan stoppas. En konflikt har blossat upp kring två av Jan Lööfs barnböcker. Förlaget Bonnier Carlsen har granskat dem och hittat ”stereotypa skildringar av andra kulturer”.

Det är två av författarens mest populära barnböcker – ”Morfar är sjörövare” och ”Ta fast Fabian” – som just nu ses över eftersom man från förlagets sida anser att böckerna innehåller stereotypa skildringar av andra kulturer.

– De har ställt ett ultimatum. Antingen måste jag rita om böckerna, eller så kommer de inte att ges ut längre, säger Jan Lööf.

”Morfar är sjörövare” gavs ut första gången 1966 och har sedan dess getts ut i flera upplagor, både på svenska och på andra språk som franska och spanska. Bilderboken som är skriven och ritad av Lööf följer en pojke som ger sig ut på sjörövaräventyr med sin morfar och möter karaktärer som den elaka sjörövaren Omar och gatuförsäljaren Abdullah. Nyligen trycktes boken i 100 000 exemplar som gavs ut gratis i samarbete med Läsrörelsen och McDonald’s. Men trots att boken är populär och efterfrågad kommer den alltså inte att ges ut längre, berättar Jan Lööf.

I diskussionen om den andra boken, ”Ta fast Fabian” från 1997, ombads han att rita om ett flertal illustrationer som förlaget ansåg problematiska. Han gjorde ett försök.

– De hade bland annat synpunkter på jazzmusikerna som uppträder, nån var för utklädd och nån fick inte ha på sig solglasögon när han gick och lade sig. Det dög inte. Så jag gjorde några skisser men till slut insåg jag: det här går inte, det blir för tokigt. Då svarade de med att säga: ”Då lägger vi ner boken.”

-Pettersson kräver att koranen och gamla testamentet förbjuds…

Mer på DN.se

sjörövare2 sjörövare

 

13 thoughts on “Populära barnböcker riskerar att stoppas

  1. I engelskan talar man om ”bowdlerizing”. För 200 år sedan levde en herreman vid namn Thomas Bowdler, som såg som sin livsuppgift att göra Shakespeares verk presentabla för en ”modern” (enligt tidens mått) publik, och i synnerhet för unga läsare. Han fick därvid hjälp av sin bigotta syster Henrietta, kallad Harriet. Syskonen plöjde igenom Shakespeares produktion, tog bort eller skrev om alla religiösa kraftuttryck och snuskiga ordlekar (som pjäserna vimlar av!), avlägsnade alla scener där det anspelades på självmord, utomäktenskaplig sex med mera, och strök också långa stycken som de ansåg vara obegripliga eller tråkiga. Shakespeares samlade verk blev ungefär en tiondel kortare som ett resultat av syskonen Bowdlers nit. Efter att ha blivit klar med Shakespeare, tog Thomas itu med 1700-talsförfattaren Edward Gibbons verk om det romerska rikets nedgång och fall. Han ”förbättrade” verket genom att stryka alla författarens gliringar mot kristendomen – han hävdade faktiskt att Gibbon skulle ha gillat hans ingrepp! Det censurerade verket utkom året efter Bowdlers död 1825.

    http://www.nosweatshakespeare.com/blog/thomas-bowdler-bowdlerizing-shakespeare/
    https://regencyredingote.wordpress.com/2010/06/25/the-expunger-of-naughtiness-thomas-bowdler/
    http://mikerendell.com/thomas-bowdler-the-man-who-took-the-naughty-bits-out-of-shakespeare/

    Bowdlers arv förs idag vidare av de så kallade ”antirasisterna” i skilda länder. Vi har sett dem ingripa mot Huckleberry Finn, Pippi Långstrump, Tintin och nu senast Jan Lööfs böcker. De är vad som kallas ”ordsnokar” – en beteckning som Vilhelm Moberg på sin tid gav åt dem som upprördes över de ”fula” orden i hans Utvandrarsvit. Den beteckningen tycker jag vi borde ta till heders igen.

    • Så är den dystra vetkigheten. De rotlösa vill förstöra Europas nationalstater – och man börjar med splittring av folket och tabubelägger deras historia, traditioner och nationalsymboler.

      Vakna nu Pettersson-läsare eller avser ni lägga i er i kistan i total förnekelse av verkligheten? Ge mig bevisning som indikerar motsatsen till det jag skriver.

  2. Det bidrar ju verkligen förtroende för institutioner som vrider ut och in på sig för krafter som aldrig kommer vara nöjda medan folk slaktas i parti och minut.

  3. Ett nytt ord: SPIK !
    Staten Politiskt Islamsk Korrekthet:
    Sammansatt av IS och PK.
    Det blir den sista spiken I den Svenska kistan.

  4. Och vilken folkgrupp tillhör Bonniers, som inte får kritiseras, och som de flesta kommentatorerna här alltid tar i försvar.
    Det är svårt med logik.

  5. Kulturmord! Böcker som får spridas svart. Det är sorgligt att dom får hållas och ändra historien.

  6. Det blir värre och värre när PK-fascisterna nu börjar med att försöka införa censur och åsiktsförtryck liknande Nordkorea och Kuba. Landet närmar sig nu i snabb takt demokratur (se Wikipedia).

  7. Jag reagerade starkt när Behrang Miri var klåfingrig och rensade ut klassikern Tintin av Hergé. Förmodligen vet han inte än idag hur uppskattad Tintin är i världen och att flera original auktionerats ut för miljoner. Skulle tro att man får betala hundratusentals kronor bara för seriemagasinen. Naturligtvis dräller det av okända flumexperter som hakar på för att få figurera i media.

    Sen har de petat på allt som dessa experter kunnat feltolka, t o m Astrids Pippi har de gjort om.

    Fy skäms säger jag bara. De kan försöka skriva något själva istället för att förstöra andras verk. Dessutom glömmer de hur historien har förändrats. Om vi daterar om allt som skapats genom tiden så förstör vi vår historia också. Det finns en annan sort folk som ivrigt försöker rasera historiska minnesmärken – det kanske finns ett samband?

  8. Mycket bra barnböcker i sin genre, ska absolut inte ändras en enda bokstav eller bild i de böckerna

    PK patrasket håller på att förstöra det svenska kulturarvet fullständigt! Är det inte neger och negerkungar som inte faller på läppen så hittar man annat som ska förvanskas!

    Fy fan för individer och grupper som inte förstår att de här böckerna och alla andra böcker och berättelser, inklusive Astrids Lindgrens böcker är tidsdokument som speglar sin tid!

    Fy fan för detta PK patrask förvanskande av det som igår ansågs som det bästa och nu ska ses som det sämsta!

    Det finns ta mig fan inte tillräckligt med kraftuttryck och svordomar för att beskriva dessa individers ruttna hjärnor!

    Mitt land är inte ditt land och det ska du som gäst ha djävligt klart för dig, oavsett var du kommer ifrån, vilken religion du praktiserar eller vilken avart till kultur du försöker ta med dig hit!

    • Det är PK-rörelsens nära släktskap med IS som lyser igenom.
      Liksom IS anser de att allt som inte helt stämmer med deras åskådning måste förstöras, det finns bara en sanning och de äger den. De är de upplysta, de sanna.
      Inte undra på att PK ser upp till och beundrar IS, de är grenar på samma träd, den totalitära dogmatiska sanningens förkunnare, de som inte kan ha fel eller får ifrågasättas.
      På något sätt är det lättare att förstå IS än PK, PK har ingen koran att rätta sig efter, de frisvamlar sig fram i nuet, helt utan logik eller förnuft.

  9. Skam går på torra land i PK Sverige där de politiskt korrekta pellejönsera vill regisera verkligheten och språket….Dessa roliga böcker för barn passade inte in i ”mångfaldslandet” lätt och lagom MEN KORANEN OCH SHARIA DET VURMAR DE FÖR….!

Kommentera