Ådalen marscherar igen

1931 sköts fem demonstrerande arbetare ihjäl av militär i Ådalen. Bakomliggande orsak var en arbetskonflikt med krav på lönesänkningar, strejker och strejkbrytare.

Idag, den 24:e april 2016, demonstrerade 18 000 personer i Härnösand. Den här gången gäller konflikten landstingets sparkrav på 160 miljoner inom specialistvården.

SvD

Åren 2008-2011 ersattes Härnösands kommun med 120 – 180 miljoner av Migrationsverket för kommunens mottagning av asylsökande. Med största säkerhet är siffran betydligt högre idag och glöm inte att Härnösand är en av de kommuner som nämns som ankringsplats för de gigantiska passagerarfartyg som ska inhysa hundratals asylsökande.

Frågan är därför om de demonstrerande Härnösandsborna insupit att resurserna är fördelade på ett annat sätt idag än igår?

12 thoughts on “Ådalen marscherar igen

  1. Orsaken till att militären sköt var att demonstranterna kastade sten på polisen som inte kunde hålla sig kvar på hästryggen, men blev hängande fast med foten i stigbygeln medan hästen skenade. Och demonstranterna fortsatte kasta sten på den hjälplösa polisen.
    De var helt enkelt tvingade att försvara sin drabbade kollega. Bra gjort.

    Finns att läsa sanningen på bibliotekens mikrofilm från dåtidens dagstidningar.

  2. Ådalens demonstration var infiltrerade av revolutionära kommunister som ville utföra en statskupp, var det inte så? Det var dessa som militären sköt mot.

  3. Lyssnade på nån professor på DN om hur invandringen påverkar ekonomin. Det handlar alltså om huruvida man kan köpa deras tjänster eller inte. Funderade lite om vad det i så fall skulle kunna vara?

    Hushållsnära våldtäkter kanske?

    Skulle aldrig släppa i en städare från ett utomeuropeiskt land.

  4. Det låg väldigt mycket bakom kravallerna i Ådalen. Bl.a. stölder i butiker, vandalisering förstörelse och till synes ändlösa upplopp.
    Militären som sköt gjorde bara sitt jobb.
    Skulle önska att dagens militär hade samma styrka, sunda förnuft kurage för att sättas in mot den importerade ohyran som nu våldtar hela vårt land!
    Janne

    • Skitprat, för fan!

      Det var varken vandalisering eller något annat. Sågverksägarna(träpatronerna) samt ägarna till pappersmassefabrikerna i Norrland såg sin möjlighet att sänka lönerna när lågkonjunkturen slagit till.
      Det fanns inte någon som helst fara för konkurser, den enda ”fara” som syntes inom denna branch var att sågverksägarnas förmögenheter(enorma) skulle minska något under lågkonjunkturen. Inget annat, ett faktum som bevisades av att strejkbrytaravskumet från Stockholm fick drypa av hemåt och att verksamheten kunde fortgå som förr med den ordinarie personalen.

      Dessutom, pratet om att strejkbrytarna skulle ha blivit misshandlade, det är helt fel: De hissades upp ur lastutrymmet och sattes i land. Visst, en eller två dumskallar skulle försöka mopsa sig och fick väl en snyting, en annan hivades överbord men det var överlag disciplinerat. Något som även bekräftades av den lokala polisen på plats.
      Det förekommer en jävla massa lögner, överdrifter och felaktigheter om händelserna i Ådalen.
      Sanningen är som så: Det här var helförbannade svenska arbetare vilka fick nog av att ta skit från överhögheten. De gjorde något som är sällsynt i Sverige idag, de höll ihop, var eniga samt därefter agerade med kraft.

      De personer som blev dödade i Lunde var tre arbetare från trakten, en sjöman från Västervik samt en ung kvinna, bosatt hos föräldrarna i Lunde.
      Demonstrationståget var på väg mot strejkbrytarnas kasern i Lunde och hade för avsikt att eskortera nämnda klientel till närmsta jvgstation för transport mot Stockholm.
      Att ta strid mot några militärer eller någon annan, det var ingen ute efter. Det säger sig självt, då hade man gjort processen kort med strejkbrytarna redan på lastbåtarna vid Sandviksfabriken.

      Upplopp, skadegörelse…vad fan. Helt vanliga arbetare, började på sågen runt 15 års ålder, gjorde sedan ett års värnplikt och sedan arbetade tills pensionen, betalade skatt och gjorde rätt för sig.
      Sådana människor hånas idag. Nu ska man vara nån jävla filosofie doktor på nåt unket universitet, få en hög lön på skattebetalarnas bekostnad samt få komma med de mest substanslösa utvikningar om hur det skall vara i Sverige samt att nära nog varenda lealös politiker drar upp skräpet genom näsan.

      Alternativt skall man vara neger eller svartskalle i allmänhet med en inkomst…(ja, ni vet ju var den kommer ifrån)vilken är långt högre än de hårt arbetande personer jag nämnde ovan.

      Om svensken i gemen anser att det är rätt att skjuta på de som står upp för det sunda förnuftet samt för det som är rätt och riktigt, då är inte längre Sverige ett land för mig.
      Fy fan så förbannad jag blir.

      • Observator, tyvärr kanske inte riktigt observant nog.
        Arbetsnedläggelsen beordrades av kommunisterna men fördömdes kraftigt av dåtidens LO och även av Per-Albin Hansson, dåvarande statsminister. Strejken var olaglig och saknade stöd överallt -utom hos kommunisterna själva förstås!
        Efter incidenten så fördömdes demonstranterna och den icke obetydliga händelsen, deras vandalisering och övervåld mot dom arbetare som icke vägrade att arbeta av i stort sett alla!
        Och ett stort antal av dessa offer var unga män som greps av kommunisterna och misshandlades mycket grovt och brutalt. Dom kidnappades och släpades sedan av dom skrikande massorna till Kramfors för att visas opp som ”trofeer!
        Affärer plundrades och vandaliserades av dom skränande kommunisterna allt eftersom dom drog fram!
        Militären öppnade eld mot en stenmur i varnande syfte, och avsikten var inte att döda utan att varna. Dock träffades några av vandalerna av rikoschetterna!
        Därefter har myten om Ådalen 31 odlats fritt i dom extrema vänsterkretsarna, man har fritt och hämningslöst lagt till och dragit ifrån allt efter behag! En myt som även befästes av filmaren Bo Widerberg.
        Janne

      • Jan, din sinnesförvirrade stackare, du har visst glömt att ta psykofarmakan idag.

        Skriv inte om något du inte vet ett skit om: Kommunisterna har aldrig haft någon reell makt över arbetarna i Ådalen. Aldrig.
        Tag demonstrationstågen som exempel, kommunisterna var ungefär en 25-30 stycken i sitt tåg. Socialdemokraterna var runt 8-10 000(åtta till tio tusen) stycken. Det var lika otänkbart att rösta på kommunister som det var att rösta på borgarna.

        Nej, jag förstår att Jan inte har vett att få in i sin förvirrade hjärna hur det låg till så jag stannar där.
        Men, jag känner igen mönstret. Tror att Jan är politiker, förmodligen folkpartist eller störd på annat vis: Politiker i nån sydsvensk kommun eller varför inte i Tensta på sjunde våningen bland ahmed och ushmed. Vem vet, vem bryr sig.
        Slutligen, Jan: Håll dig ifrån Internet. Det är oförskämt mot alla de vilka är oroade över Sverige och läser dessa sidor, att de ska behöva veta att du är i farten.
        Det är nämligen mycket, mycket lågt behöva sjunka ned till din nivå för att försöka få dig att begripa hur saker och ting fungerar.
        Nu är det upp till Pettersson att bestämma om en lågnivå-individ som du ska få förpesta med ditt sinnesförvirrade svammel.

        Det skjuts för lite i det här landet. Det är en sak som är säker, det märks jävligt tydligt…

      • Observator.
        Jag kan inte annat än beklaga om jag gjort Dig upprörd, det var absolut inte alls min mening! Men Din ilska är nog i så fall Ditt eget fel, att Du (som så många andra i dagens mångkulturella helvete) inte tål höra sanning och fakta!
        En defekt som kommunister alltid har haft. Lever man på lögnen så är man naturligtvis livrädd för sanningen.
        Betr. Din slutkommentar om att ”det skjuts för lite i det här landet” ser jag som ytterligare ett bevis på både okontrollerad hämningslös primitiv vrede och en genuin okunskap!
        Observator, det skjuts alldeles för mycket i dagens Sverige! Det känner vi alla till som lever i verkligheten!
        Eller var det kanske så att Du önskade att jag skulle skjutas??
        Janne

  5. OT: Live Traffic Feed till höger… har på senaste tiden inte verkat fungera.
    Man själv kommer inte upp och många från USA i spalten???
    Nån som vet nåt?

  6. När fick landstingsanställda ett fett lönepåslag senast? Landstinget verkar mest vara till för att hålla nere lönerna? Det påstås att 130 000 av vårdpersonalen flyttat till Norge de senaste tio åren. De verkar prioritera annorlunda där? Här lär aldrig lönerna gå upp.

    För att inte tala om invandringens svarta hål som vi skall dras med i 30-40 år?

  7. Dmonstranterna har själva röstat för detta sparkrav. Gnälla nu när dom får vad dom röstade på är förmätet.

Kommentera