Stäng

F-16 plan räddar dödssjuk patient

NORGE. Det hängde på minuter för att rädda den döende patientens liv, när läkaren tog en sista chans: Han ringde försvaret och bad om hjälp av ett stridsplan. – Patienten var så dålig att han inte kunde ha räddats annars, säger överläkare Anders Wetting Carlsen vid St Olavs sjukhus till Adressa. 

Nu har familjen till den mirakelräddade patienten skickade tackbrev till försvaret och tackat för hjälpen av jaktflyget. Den otroliga historien började vid lunchtid den 4 april. En patient på ett sjukhus i Bodö blev akut sjuk. Men sjukhusen i både Bodö och i Tromsö hade ingen ledig ECMO-enhet – en maskin som kan ersätta patienternas hjärt- och lungfunktion.

Men det fanns en ledig vid St. Olav i Trondheim, nästan 120 mil längre söderut.

Nåväl, för att göra historien lite kortare. 40 minuter efter förfrågan hade en av det norska flygvapnets F-16 plan levererat hjärt- och lungmaskinen till Tromsö, 120 mil norrut, och patienten liv kunde räddas.

-Pettersson funderar på om det gått lika smidigt i Sverige eller om piloterna var helglediga, eller om det skulle bli diskussion om vem som skulle betala eller om arbetstidsregler eller…

Filmen har inget med ovanstående att göra mer än att det är ett F-16 plan

 

10 reaktioner på “F-16 plan räddar dödssjuk patient

 1. Köttnäsan lägger hellre stålarna på invällare och pampiga EU-tillställningar dör han kan glänsa i sin för stora kostym.

 2. Det är så här man vill att ett riktigt samhälle skall fungera, inget tjafs bara fixa, kostnaden är skit samma, för allt går att lösa efteråt på vilket sett som helst, kan man lägga hela världens socialtjänstnota på den Svenska skattsedeln så kan man lägga en sådan här grej där med. Men i dagens Sverige är det rasistiskt att rädda ett Svenskt liv tyvärr och det är då också förenat med dödsstraff om man bryter mot det.

 3. ”För många venezuelaner är åtgärderna ett hån.” Så skriver SR. Apropå kommunisternas katastrofala politik i landet.

  För många svenskar är massinvällningen ett hån. Det tycker många med mig.

 4. Ja, det krävs välorganiserade, handlingskraftiga och beslutsföra personer för att det skall fungera. Några sådana skulle behövas i Sveriges ledning också.

  1. Det är väl inget nytt det händer redan i VÅRT land för ca en vecka sen så var det väldigt mycket flygstörande i mitt hemområde, fast vi kunde inte se på ”flightradar24” vilka flyg som flög över här ????
   Vad beror detta på ????????????

 5. Glöm att det det skulle fungera i Sverige,om den nödställde skulle vara svensk,en asylant av valfri sort hade ingen ifrågasatt någonting om,Go..

 6. Ja men (för att använda ett populärt uttryck), det hade vi lätt fixat i Sverige också! Problemet är att vi inte haft råd för alla pengar har redan gått till Migrationsverket och deras blattar. Så det hade blivit soppatorsk.

 7. I Sverige skulle det tillsättas lobbyister som skulle rådfråga en kommitté som i sin tur skulle lägga fram ett förslag som det skulle röstas om i ett extramöte insatt den 17 juni eller förlåt den 17 juli. 17 juni gick ju inte för då skulle ledamöterna på ett specialmöte, och där ska diskuteras om vi ska sluta ta varandra i hand när vi hälsar (om vi är i Sverige).

Kommentera

%d bloggare gillar detta: