Stäng

Tiggarna inte ärliga

Nedanstående inlägg kommer från Norah4you’s Weblog och är skrivet av Inger E Johansson. 

Inflik 12 April 2016

Förra veckan såg jag åter(!!!) den f.d. elev som jag försvarade mot andra lärare som tyckte hon fick skylla sig själv när hon blev mobbad och gick i 5:an….. hon var ju ”zigenare”….. VAR SÅG JAG DEN NUMERA VUXNA ELEVEN? Sittande utanför ett systembolag hon blev illröd i ansiktet när jag kom. Började plocka på filten…. Denna gången försökte hon inte ens låtsas att hon inte kunde svenska…. bedrövligt men som jag skrivit förut, hennes föräldrar är som minst andra generationens svenskar och fadern kan ses köra runt ”tiggare”…..

Inflik 26 november 2014: från Facebook kommentar till artikel Ny lösdriverilag löser inte tiggeriet, Aftonbladet ledarsidan 26 november 2014

Roma Hilda Jo · Stockholms universitet

Inlägget har både rätt och fel skulle det vara romer med Svensk medborgarskap som var tvungna att sitta och tigga skulle det naturligtvis vara ett stort problem för Sverige. Men vi Svenska romer behöver inte tigga. Sen -60 talet har romerna i Sverige integrerats i det Svenska samhället och samhället.Sverige tar ansvar för sina romer. Men det betyder inte att Sverige ska ta över HELA Europas ansvar! Visst har vi romer förföljts och aniziganismen är bred men Sverige har tagit det ansvar som alla medborgare har rätt till. Att starta upp skolor och bostäder till andra eu medborgare istället för att jobba för att alla eu länder tar sitt ansvar som Sverige gjort hjälper inte romerna. Dom fattigaste romerna i eu länderna har inte råd att komma hit och nyttja skola , sjukvård, bostad utan dessa kommer då att glömmas bort om om sätter all fokus på att ta över hela Europas ansvar över romerna. Tiggeriet är fruktansvärt och ska inte uppmuntras utan man ska sätta hela kraften på att pressa dessa Eu länder att ta hand om sina romer så som Sverige gjort!

…..

svarade på hennes inlägg gjorde

Björn Bertilsson … Hagfors

Tack för att du svensk rom tar till orda och säger som det är och hur det fungerar i verkligheten. Tyvärr så är det så att vi som har svenska namn omedelbart skulle klassas som rasister mm i dagens hysteriska resonemang angående invandringen och tiggeriet, om vi skrivit samma inlägg som du nyss gjorde. Var glad att du slipper den svenska tvångströjan och munkavlen.

Själv skulle jag aldrig rösta på Sverigedemokraterna, viktigt säga här. MEN när det gäller tiggarna här i Göteborgs regionen, så vet jag ett fåtal som är svenska medborgare sedan minst två generationer innan de som tigger. Såg senast igår i grannkommun till Göteborg en tidigare elev, som jag med konsekvenser för mitt eget jobb försvarade när lärare och rektor på en skola 2001 påstod att hon mobbades för att hon var ”zigenare”. (Exakt det ordet användes).
Min förra elev liksom en dotter till tidigare romsk granne samt far till den förra syns tillsammans med de tiggande romer som rent ut sagt kommer och sticker pappersmugg rakt i ansiktet på mig (och andra) när man dragit sig tillbaka för att få sitta ensam med sina tankar på avskild plats på Centralstationen. Viktigt att säga är att det handlar inte om romsk kultur för det har jag lärt mig genom åren av äldre romska bekanta (en del av dem vägrar än idag kalla sig romer utan använder gamla uttrycket). Tyvärr finns det ingen kulturgrupp, religiös grupp, ingen grupp människor överhuvudtaget som endast har ”Goda” människor i sig.

Ny lösdriverilag kommer att underlätta eftersom det som redan finns i EU-lagstiftning, dvs att alla EU-medborgare är skyldiga att kunna visa legitimation på anmodan kommer att få användas – i Sverige har denna EU-lag sällan diskuterats!/Inger E(Norah4you) 26 november 2014

Inflik 24 november 2014:

Romer utkörda från Göteborgs central, GP 23 november 2014
Jag har under senaste åren vid många tillfällen antingen suttit på bänk längst ut vid ”Nisse” väntande på att bli upplockad eller gått genom Centralstationen/Nisse på väg till eller från buss eller för att gå över till företag på andra sidan vägen ner i Götatunneln Nämnt gruppen vars kärntrupp varit densamma under senaste åren i text nedan. De, kärntruppen ibland med en man som bor i Backa sedan flera år och som liksom jag själv gått regelbundet på soc i Backa. Jag tvingades göra detta under åren då FK inte godkända specialistläkarintyg att jag med mina handikapp inte klarade av att jobba. Mannen har under åren varit inne och lämnat ansökan om bidrag samtidigt som jag själv gjort. Alltså vet jag att han dessutom tillhör de som fått försörjningsstöd.

Gruppen har två vita minibussar Bulgarienregistrerade. Ibland parkeras de vid Shellmacken, ibland på parkeringen nära GP. En av kvinnorna i kärntruppen bor i Mölnlycke. Om hon har egen eller lånad lägenhet vet jag inte men hon brukar komma med flera skräppåsar och slänga en i brännbart och en i den där man slänger matavfall. Var? Jag har sett henne i Aspgården samt även i Mölnlycke centrum – då i normala kläder. Sist såg hon mig och stack snabbt iväg när hon såg att jag såg vem hon var.

Kvinnan jag nämnt nedan som i september mailade(!) en bekant som av olika skäl är hemlös, ja han får bo hos sin tjej så länge han sköter sig vilket han numera oftast gör, som säljer Faktum. Den kvinnan som mailade att hon och hennes man skulle komma 15:e (han uppfattade oktober, men det blev november) behövde mer pengar för att göra klart det hus de byggt i Rumänien på pengar de tiggt här i Sverige. Det var ett rum som behövde inredas och möbleras enligt vad han berättade att hon skrivit.

Det är inte gratis för de som kommer hit. Få av dem har självfallet egna bilar, de som jag vet var de brukar tigga blir antingen körda dit eller så har de egen bil och då oftast mycket ny. Det finns många i Sverige som har det betydligt sämre än dessa tiggare. Finns säkerligen tiggare som själva har det mycket svårt – men långt ifrån alla har det så.

*************

Från 11 mars 2013 bloggartikel

Läser i dagens DN om en familj som sägs vara romer. DN granskar tiggarna i Stockholm
Det är minus 18 grader ute. Vinden viner. På Mariatorget sitter Claudia Sbircea, 34, och tigger pengar till dottern Vandanas ryggkorsett. Hemma i byn Malu Vinat finns ingenting. Här i Stockholm finns människor med mynt värda nästan dubbelt så mycket som deras egna.

Första gången Claudia och maken Nico Sbircea syntes i Sverige var för tre, fyra år sedan. Då sov de under en bro i Stockholm, direkt på marken.

David Eckefjord på Frälsningsarméns sociala center i Hornstull minns det första mötet med paret för ett år sedan.

.– De kom hit och bad om hjälp med något att sova på. Det var i mars, april och de sov under en bro i stan. Claudia var sjuk av att sova ute i kylan. Hon hade opererat levern och hade ont i ärret och ett stort munsår som inte ville läka. Jag tog med henne till Läkare utan gränser för en undersökning. Då berättade hon om dottern, om vad de behövde för att dottern skulle må bra.

Nästa spår av paret är några månader senare – då en rumänsk tolk stötte på dem på Stockholms gator.

– Då sov de i en bil. De är fattiga och åker fram och tillbaka till Sverige för att få ihop pengar till sin dotter. Det är allt jag vet, säger tolken.

När DN letar upp Claudia Sbircea sitter hon hopkurad och tigger i Mariatorgets tunnelbaneuppgång. Hon vill inte säga hur länge hon har varit i Sverige. Informationen vi får är fragmentarisk.
……
Familjen berättar att de bor ihop med sex personer i en husvagn på en camping i ”Brädäng”, men efter två veckors sällskap kryper det fram att det bara är ett spel för gallerierna.

Husvagnen i Bredäng finns inte, trots att familjen flera gånger bjudit dit oss men sedan ändrat sig i sista sekund.
”Jag ska inte behöva leva så här, DN 11 mars 2013

Nej Husvagnen i Bredäng finns tydligen inte. Tror i ärlighetens namn utifrån vad jag sett här i Göteborg med egna ögon inte på det där med att bo i bilen under kall vinter i Stockholm heller……

Här i Göteborg har jag senaste dagarna rent ut sagt skällt ut 3 medlemmar av en familj som en och en dykt på mig, som själv lever under existensminimum (vi svenska invånare har inte rätt till mycket), och tryckt mugg i ansiktet på mig. Nu är det bara det att jag blir arg, riktigt arg, för att jag vet att familjen bor i Backa. Pappan som har ryggbesvär och brukar tigga någonstans stående, mamman som sitter på marken och de unga har helt andra kläder när de inte tigger. Såg under nästan ett års tid pappan så fort affären han valt att stå vid stängde, gömma undan sin skylt, räta på ryggen och låtsas gå till containrar för skräp som stod vid närmaste parkeringsplats. Om han inte såg att man tittade så gick han bort till en ny fin Mercedes samt åkte snabbt iväg…. Mamman vet jag inte var hon håller hus mellan det att affärerna stänger och cirka 22.30/23.00 på kvällen. Då åker hon på periodkort till Hjalmar Brantingsplatsen samt byter till Backabuss. Sett det ett flertal tillfällen.
Skälla ut tiggare som inte kan svenska? Flickorna som låtsas inte kunna svenska talade bra svenska när de gick i femman för 10 år sedan…….

Någon måtta får det allt vara på svensk naivitet. Att ge pengar om man har till gatumusikanter eller köpa hemlösas Faktum, det är något helt annat än den här som det tycks organiserade verksamheten.

Tillägg 14 december 2013.

Ett annat och betydligt aktuellare exempel är kvinnan som i veckan suttit innanför skjutdörrarna i Tuve Centrum. Den bild hon visar upp och säger vara hennes son har 5 olika personer i en grupp bulgarer som har en vit minibuss de skjutsas kring i. Minibussen är Bulgarienregistrerad det är dock inte den Mercedes jag nämnt ovan. Men samme man som äger Mercedesen var med gruppen som samlades runt minibussen. Han bor i Backa. En av de övriga i den gruppen, betydligt större grupp än de som kan åka i en minibuss, kör omkring i Härryda kommun med Bulgarienregistrerad blå Volvo cirka 5-8 år gammal modell. Har inte sett att han transporterar den som brukar stå utanför Hemköp respektive andra. Dock bara sett honom när de varit där. En av de kvinnor som ofta sitter vid Hemköp Mölnlycke har för övrigt samma foto på ‘sin son’ som helt andra kvinnan i Tuve…..

Tillägg 22 december 2013

Var i tisdags eller onsdags åter nere i Tuve Centrum. Kvinnan var inte där och jag hade inte sett henne på de andra ställen hon brukat sitta på en vecka. Skojade med en Faktumsäljare jag känner som oftast brukar stå i Tuve Centrum, Tuve där han innan missbruk m.m. hade lägenhet, om att han slapp konkurrens. Då sa han:nej de, hon och hennes man, tog bilen och åkte hem. Deras nya hus måste ju ses till nu i juletid….

Tillägg 25 december 2013
Satt en ung kvinna innanför dörren till en Hemköpsbutik i förrgår. Började tigga tills hon såg mig… sin tidigare lärare… hastigt talade hon perfekt svenska😛

Tillägg 5 februari 2014

såg i veckan att mannen som kör utländskregistrerad vit minibuss har kommit tillbaka till innerstaden. Bara sett hans fru/sällskap av övriga än så länge.

Tillägg 13 mars 2014

Såg idag i tidning från annan del av Sverige samma person från Bulgarien som berättade att de i julas skulle åka hem och se om sitt hus, bor i husvagn och tigger utanför Västra Götalands Regionen.
OBS alla tiggare är inte ärliga. Det är heller ingen Mänsklig Rättighet att välja land som man vill bo i eller som man tycker skall betala för att man inte gör någonting annat än tigger. Har absolut inget emot de som numera kallas Romer. Känner många som bor här i Göteborg och sköter sig som minst lika bra som alla andra Göteborgare. Som minst? De jag känner tar också hand om sina äldre släktingar. Vilket inte alla andra gör.

Tillägg 21 april 2014

Senaste veckan har jag, och andra jag känner, noterat att en tidigare grannes mellersta dotter* (svenska medborgare så länge vi minns) sitter och tigger i ett av ytterområdena. Buss 16 från Nordstan mot Eketrägatan runt 23.30 är ofta bussen hem för en av tidigare omnämnd grupp. Alla utom äldsta kvinnan är vid det laget klädda i andra kläder och mössorna borta… Har någon sett ett läger nere på Lindholmen eller i Sannegårdshamnen?

Tillägg 20 maj 2014.

Talade vid olika tillfällen förra veckan med de tidigare grannarna. Trevliga som vanligt men bekymrade – tösen hoppade av skolan. Men har hem och får mat samt sovplats hemma hos dem, när hon dyker upp. Vilket hon inte alltid gör. Synd om dem.

Tillägg 22 oktober 2014.

Igår satt jag utanför BurgerKing vid Hjalmar Brantingsplatsen. En merca av senaste årsmodell stod parkerad på handikapplats alldeles framför mig. Härligt blänkande precis som i reklamen. När jag kommit så långt i mina tankegångar kom paret som ägde bilen. Mannen har jag berättat om ovan då sedd i Majorna…. Allt är inte alltid som det ser ut.

Tillägg 7 februari 2015

Vid en av Lidlbutikerna såg jag idag kvinnan med fina röda väskan, som jag berättat om i annan bloggartikel. Kvinnan som har moderiktiga kläder och suttit och tiggt på ett antal ställen i Göteborg förra året. Såg henne senast i Linköping(!) tiggande utanför Konsum Vallaplan veckan innan min mors 99 års dag. Idag såg jag henne som sagt utanför en Lidlbutik på Hisingen. Hon hade bytt kappa och skor men röda dyra handväskan var kvar. Det såg vi, mitt sällskap och jag som sett henne i Linköping i januari. Hur vi såg det? Ur den röda handväskan tog hon upp en ny modell på Samsung och satte sig att tala i mobilen när hon trodde ingen såg henne. Inte kollade hon om hon var iakttagen från bil på parkeringen 10 m bort inte:-)

Tillägg 3 augusti 2015

senaste veckan har jag vid ett flertal tillfällen sett sk. tiggare som är organiserade, har en ledare som talar till dem med mobil o de själva har öronsnäcka, komma alternativt gå smygande till en av fyra Bulgarienregistrerade minibussar ingen äldre än 5 år. Tänk vad de ändrar kläderna mellan tiggeriet och när de åker därifrån. Långt ifrån alla bor i lägren som skräpar ner värre än värst. Ett antal av de som tar hit dem är svenska medborgare och dessa svenska medborgare hämtar då upp några av de som kommit med minibuss för att sedan köra runt dem. Ibland sätta sig själva….. dock inte i sitt eget bostadsområde…. såg i slutet på veckan en som har 1:a handskontrakt här i Tuve som satt i en av förorterna.

Studie slår hål på myterna om tiggarna, SvD 2 augusti 2015 Det är mycket som helt felaktigt kallas studier. För att den beteckningen skall gälla, skall studien vara vetenskaplig – inte grundas på vad de som tigger svarar på frågor till de som tillhör hjälporganisation/-er…… Så ovetenskapligt som tänkas kan.

Inger E Johansson

-Pettersson tackar för inlägget och lägger till en film om en stackars rullstolsbunden tiggare.

Vet ni förresten om att zigenarna kallar oss icke-zigenare för gadjo och tycker vi är riktiga idioter och underlägsna dem…

11 reaktioner på “Tiggarna inte ärliga

 1. Från Norahs artikel:

  ”Denna gången försökte hon inte ens låtsas att hon inte kunde svenska….”

  Och huru viste Norah att denna zigenerska annars gjorde det?

  Kanske denna zigenerska intet gjorde?

  Eller viste Norah det från andra tillfällen? Nej, hon sade att hon just fått syn på henne som hon intet sett sedan femman i skolan.

 2. Lena Du har helt rätt mycket vackert på alla vis, problem har alltid funnits.
  Tänk om folk kunde nöja sig.

  Det vi har framför ögonen i vår stadsbild är direkt skymf pjamasfolket täckta och ohygeniska skitiga med en direkt osmaklig odör,

 3. Oftast kvinnliga zigenare som sitter och tigger.
  Männen är väl hemma och passar barnen?

 4. Döm mig inte för hårt att jag är glad när jag tittar omkring på gatorna i födelsestaden och ser endast vita ansikten – ingen neger, ingen afrikan. Tiggare? Här??
  De kommer hit till hemlandet, roffar åt sig pengarna från socialen och barnbidraget (!!!), sedan hoppar de i sina bilar och husvagnar och sticker tillbaka till Sverige – deras ”land of milk and honey”.
  De arbetar inte och inte tigger här heller – de skulle ändå inte få ett ”öre” av människorna. Inte för att de är zigenare, utan för att de vägrar arbeta. De få som stannar kvar bor i sina byar långt utanför staden, super och festar som bara det för tiggpengarna de övriga i familjen lämnar åt dem hemma. Barnen går i skola då och då – när det inte regnar ute …

  1. Jo,jo,jo Lofas…. Idag har Prins Daniel startat sin PR-kampanj för Absurdistan.Under namnet ”Cirkus Schweden” (ett välvalt namn) inleddes detta med ett uppträdande i Berlin. Kampanjen riktar sig till yngre delen,och beskriver det sagolika liv,som vi i Norden lever. Inte ett ord nämndes kring Ali Baba,och alla andra importerade rövare. Alltså ett sceneri som var likt slutet i varje saga….Alltså gott !

   1. Men henne såg jag inte vid föreställningen…Åtminstone visades hon inte i bild ! 🙂

   2. Stenbock
    Jag orkar bara inte med slöddret och skitgrisarna dessutom alla hucklen och annat nattsärksdrägg .
    Sverige är värre än andra länder, förbaskade svenskar som inte fattar.

   3. Stenbock
    Du skojar………..nej det gör du inte , herregud ockelbo talar.
    Ta mig härifrån, nej förresten det gör jag själv.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: