Asger och de nya danskarna: du har valt fel land

INVANDRING. I Danmark visas en dokumentärserie där en välkänd företagsledare försöker hjälpa arbetslösa unga invandrare att få jobb. Det är inte så lätt. Invandrarna har nämligen mycket speciella krav och accepterar inte vilka arbeten som helst.

DR 2, en publicservice kanal motsvarande SVT, sänder den nyproducerade dokumentärserie med titeln “Asger og de nye danskere”. I serien ska den välkände danske företagsledaren Asger Aamund hjälpa arbetslösa invandrare att hitta jobb. Hara Dvinge, skribent på den danska nättidningen Den Korte Avis, redogör i en aktuell artikel för vad som hittills framkommit i dokumentärserien. Det visar sig att det visst finns jobb åt de arbetslösa invandrarna. Problemet är att de inte accepterar de jobb som erbjuds.

I serien får tittarna bland annat möta Nedim, en kriminellt belastad 28-årig f.d. gängmedlem. Nedim säger sig nu vilja ha ett arbete och ett normalt, hederligt liv. Han vägrar emellertid acceptera en anställning som städare, eftersom städjobb, enligt hans åsikt, är alltför slitsamt och ger förslitningsskador. I serien säger han – Jag tänker inte förstöra min kropp för att tjäna lika mycket som man får i socialbidrag.

En annan ung invandrare som medverkar i programmet är 26-årige Muhammed. Han kom till Danmark från Syrien 2014. Muhammed säger sig från sitt hemland ha en universitetsexamen med inriktning mot arbete inom hotell- och turistnäring. Men det har varit svårt för honom att finna den typen av jobb i Danmark, troligen för att han inte lärt sig särskilt mycket danska.

Muhammed har blivit erbjuden praktikplatser, bland annat i en livsmedelsbutik och på en restaurang. Det har dock inte fungerat särskilt bra. I programmet ger Muhammed följande kommentar till Jobbcentrets erbjudande om en praktikplats på en restaurang: – Det var lite oförskämt att de erbjöd mig den praktikplatsen. Restaurangen serverar fläskkött, jag är muslim. Jag äter inte fläskkött och jag skulle inte trivas med att servera alkohol.

Företagsledaren Asger Aamund ger emellertid den syriske invandraren svar på tal. När Mohammad beklagar sig över praktikplatsen på restaurangen säger Asger Aamund helt enkelt: – Då har du valt fel land.

En tredje medverkande i programmet är Sabah, en 26-årig kvinna som är född och uppvuxen i Danmark. Sabah har tagit en examen i offentlig förvaltning vid universitetet i Roskilde, men har ändå inte lyckats få något arbete. Själv tror hon att detta beror på att hon är muslim och bär slöja. I tv-programmet säger Sabah att hon vid arbetsintervjuer blivit tillfrågad om hon kan tänka sig att ta av slöjan; något hon naturligtvis – utifrån sin fundamentalistiska tolkning av islam – vägrar göra.

Hara Dvinge på Den Korte Avis konstaterar att det i Danmark inte finns någon särlagstiftning för muslimer, och att det är orimligt att ställa den typ av krav de unga invandrarna i det aktuella tv-programmet ställer. Dvinges artikel utmynnar i följande skarpa konstaterande om de jobbsökande invandrarna i “Asger og de nye danskere” (i översättning):

”Det är tydligt att alla tre, i och med de särkrav de ställer, har mycket svårt att fullt ut stå till arbetsmarknadens förfogande. Om de ändå får ekonomiskt understöd eller integrationsbidrag är det fel. Ett gott råd till dem är därför att släppa offerrollen, kavla upp ärmarna, och sluta insistera på muslimska särkrav”

Hara Dvinges artikel kan läsas i sin helhet HÄR. Första avsnittet av “Asger og de nye danskere” kan ses på Danmarks Radios webbplats, HÄR.

-Pettersson tycker det är uppfriskande med dansk media som till skillnad mot SVT och svensk media inte bara tar upp snyfthistorier utan försöker beskriva problemen med muslimer…hur många muslimer har vi i Sverige som vägrar jobba men ändå får bidrag?

6 thoughts on “Asger och de nya danskarna: du har valt fel land

  1. Lata arabjävel Åk hem och städa skiten i ditt hemland istället. Städyrket är det mest skonsamma för kroppen om man arbetar ergonomiskt riktigt. Så fina städutbildningar som är idag mot vad som var för måååånga år sedan. Det märks att araben lever kvar i forntiden, det går inte att varken bilda eller utbilda dom.
    Jävla parasit. Bra att han blir upplyst om hur mycket svin det finns i Danmark, (och i Sverige)

  2. När ska det bli legitimt att notera den stora skillnaden? Att muslimer är omöjliga att integrera i ett modernt samhälle (undantag finns). Men varför skulle de lyckas här när de inte lyckas i sina hemländer?

  3. Är det fler än jag som undrar varför just muslimer ständigt utmärker sig och alltid skyller på religionen för att slippa?

    • Jag har funderat och konstaterat att det är skillnad på folk och folk.

      Kineser, thailändare och vietnameser som kommer till vårt land skaffar sig arbete medan muslimer klagar.

Kommentera