Spanien: Islamstudier i offentliga skolor


En inkörsport till radikal islam? av Soeren Kern  •  5 april, 2016

  • Riktlinjerna i läroplanen för islamstudier i offentliga skolor – utarbetade av Spaniens Islamiska kommission och godkända av Utbildningsdepartementet – syftar till att väcka religiös glöd och främja den muslimska identiteten bland unga muslimer i Spanien.

  • Riktlinjerna omfattar alla aspekter av den islamiska doktrinen, kulturen och historien. Språket är laddat med ”politiskt korrekt” terminologi … men det övergripande målet är tydligt: Att inpränta den islamiska världsbilden hos unga människor.
  • Enligt riktlinjerna ska förskolebarn (3-6 år) lära sig den islamiska trosbekännelsen Shahada, som slår fast att ”det finns ingen Gud utom Allah, och Muhammed är hans sändebud”. Shahada är porten in i islam: Man blir muslim genom att upprepa Shahada tre gånger inför ett vittne. Barnen uppmuntras också att ”efterlikna, genom olika uttryck, de värderingar Muhammed levde efter”.
  • I låg- och mellanstadiet (6-12 år) säger riktlinjerna att barnen ska ”erkänna Muhammed som den siste profeten sänd av Allah och acceptera honom som den viktigaste”.

islam_i_skolor

Den spanska regeringen har offentliggjort nya riktlinjer för islamundervisning i offentliga förskolor och grundskolor.

Riktlinjerna marknadsförs som ett sätt att undvika att muslimska barn och ungdomar dras till terrorism, genom att de får möta en ”moderat” tolkning av islam.

Men vid närmare anblick visar det sig att riktlinjerna – utarbetade av Spaniens Islamiska kommission och godkända av Utbildningsdepartementet – syftar till att väcka religiös glöd och främja den muslimska identiteten bland unga muslimer i Spanien.

Den nya läroplanen, Europas mest ambitiösa, innebär ett statligt sanktionerat program för att etablera heltäckande kurser i islamstudier på offentliga skolor över hela landet. Detta i en tid då kristna symboler systematiskt avlägsnas från spanska skolor i sekularismens namn.

Innan ni läser vidare så vill Pettersson berätta att extrema muslimer från exempelvis Saudiarabien tillåts finansiera moskéer och muslimska friskolor i Sverige. Det verkar som myndigheterna tror att de lär ut demokrati och jämlikhet där…


8 responses to “Spanien: Islamstudier i offentliga skolor

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: