Panama-dokumenten och den störste skattefuskaren, staten.


SKATTEFUSK. I dagarna fylls alla stora medier med det gigantiska Panama-avslöjandet om de rikas skattefusk. Precis som det är en nyhet. Rika människor har alltid försök gömma pengar och bankerna har alltid hjälpt dem. Lite mindre rika människor har också i alla tider försökt smita från några kronor i skatt, moralen i detta kan diskuteras men det är definitivt ingen nyhet.

Man kan också diskutera hur svenska staten som är storägare i Nordea  kunnat tillåta att banken tydligen bedriver icke rumsren verksamhet i Panama. Men att ställa en statlig ägare till ansvar verkar inte aktuellt, däremot går det bra att hänga ut enskilda människor utan bevis.

Skattefusk upprör med rätta, men varför ställs aldrig den största fuskaren av dem alla till ansvar.

-Pettersson menar att den svenska staten har lurat och bedragit generationer av svenskar. Vi kan bara nämna några saker.

Omkring år 2000 överfördes totalt ca 258 miljarder kronor från AP-fonden (buffertfonden) till statskassan. Det var pengar inbetalda av svenska folket till våra framtida pensioner och statsminister Göran Persson (S) lovade senare att betala tillbaka krona för krona men det har inte skett. S var dock inte ensamma om beslutet, de andra partierna hängde på utom MP och SD som inte satt i riksdagen då.

I dagarna har vi också hört om att ensamkommande skäggiga barn har rätt till efterlevandepension på 1500-3000 kronor i månaden och upp till 70 000 kronor retroaktivt om de skriver på ett papper att de ”tror” att deras föräldrar är döda.

Varför är inte de pengarna stulna av staten när de svenska pensionärernas pengar har stulits? Jävla skattetjuvar?

 

 

 


20 responses to “Panama-dokumenten och den störste skattefuskaren, staten.

 • Danesi

  ”Sosse:lever blått jobbar svart röstar rött!Fy fan

  Gilla

 • malmobon

  Precis som inte Magdalena o resten av Regeringen inte visst detta.
  Har funnits länge.
  Massor av bolag ägs av svenskar utomlands. Cypern, England, USA vilka aldrig Sverige får se en skattekrona.
  Kattsvansmodelen finns fortfarande kvar.
  Säljer in fastigheten billigt i AB och sedan säljs aktier. Lägre skatt och ingen stämpelskatt för köparen av AB.
  Märkligt att detta finns kvar.
  Kvittning av förlustbolag görs varje dag i Sverige.
  Hela skattesystemet måste göras enklare.

  Gilla

  • Stenbock

   När en sådan ”sensationell” nyhet publiceras (runt jordklotet samtidigt),ställer jag mig alltid frågan,vem tjänar på detta ?
   Kan det vara så enkelt,att detta företag har konkurrerat med ett USA-styrt ? Kan aldrig tänka mig,att så mycket bankdata kommer ut samtidigt,från enbart som nu påstås… en källa !
   Sedan kan detta publicerande naturligtvis ha helt andra orsaker,och då får vi fråga oss vilken annan viktig händelse man just nu,vill undvika skall komma i fokus.
   Därför är troligen är Kalle Anka-regimens finansminister,den enda som blev överraskad !!

   Gilla

   • slör

    Sedan din kommentar i morse så har jag funderat på varför.
    Kan det vara så enkelt att pappersupplagorna världen över inte säljer och i med denna nyhet så säljs det papperstidningar. Vad jag förstår så är det vänsterpressen i pappersversion ( har hållits hemligt) och inte i internetversion som under ett år har haft 400 journalister upptagna med att gräva. Lösa rykten men det finns något som heter ”ingen rök utan eld”.

    Gilla

 • Argus

  Jag har jobbat i statliga (helägda) företag som gjort sitt yttersta att undgå skatt. Jag tycker att statliga företag ska gå före med goda exempel men samtidigt visar detta att inte ens statliga direktörer tycker att skatterna är rimliga.

  Det är inte skattesatsens storlek som avgör skatteinkomsterna utan acceptansen hos skattebetalarna. Det har visat sig att man får större skatteintäkter med en lägre men accepterad nivå än med en hög nivå som folk ifrågasätter. Om sedan politikerna visade samma omsorg med utgifterna som med sin personliga förmögenhet skulle vi leva i ett paradis.

  Gilla

 • Fjodor

  Problemet med politiker är att de inte inser att deras jobb är att förvalta svenskarnas skattemedel. De tror att deras uppgift är att spendera dem i stället.

  Gilla

 • Tony

  Med den skattepolitik som Sverige för tror jag på sikt att vi även kommer att få se Scania och Volvo lastvagnar lämna Sverige, dom lever på en tuff och
  konkurrans utsatt marknad, men så länge vi föredrar att ha helt inkompetenta makthavare utan känsla för hur företag drivs så blir priset
  att företagen flyttar härifrån, det senaste är Findus i Bjuv, som hellre
  drar till Tyskland där villkoren är bättre!

  Gilla

 • Tony

  Ja och till detta kan läggas alla dom biståndsmedel som
  staten förskingrar för att muta sig till en framskjuten plats
  inom FN? Staten företrädare är stortjyvar utan någon moral,
  till dom 258 miljarder som Göran Persson stal, så fortsätter
  man idag varje månad att stjäla från fattigpensionärerna
  genom att ta ut högre skatt än för löntagare.
  Ett gott råd, lita aldrig på en Sosse, i deras ögon är du bra
  en gång vart fjärde år när dom försöker att lura dig till att
  rösta på dem!
  Inget annat land på jorden försnillar inbetalda pensionsmedel
  för sina medborgare förutom det sossestyrda Sverige?

  Gilla

 • Jan I

  Vill inte försvara skattefusk men tycker det kan behövas att man även ser till de bekommande orsakerna som kan vara lite andra än girighet.

  Sverige är ett land med groteskt hög beskattning. Att tjäna pengar utmålas inte sälla i media som fult. Den som har en biljard vill inte se kapitalet minska genö beskattning varje år. Man vill se kapitalet minst växa i takt med inflationen som vår riksbankschef tycker är för låg.

  Många litar inte på vad svenska regerings kan få för sig. Det känner det tryggare att sina pengar utmalande än i Sverige. I vårt land är det fult att privatpersoner är förmögna. Stora kapital hör bara hemma i fonder som styrs av rörelsen eller staten och leds inte ev entreprenörsskap. Därför fanns inga som ville eller kunde köpa våra kronjuveler som ASEA, AGA, ASTRA, VOLVO, SCANIA. Pengar och intresse fanns i bl. a.Tyskland och där ligger nu en stor del av de forna svenska företagens utveckling och produktion. Kvar i Sverige av t. ex AGA klev distributionscentraler för tysktillverkare produkter. Produktion och utveckling flyttades tio Tyskland strax efter köp av bolaget.

  Sverige har fel klimat för att uppmuntra kapital, vi skrämmer bort det och skatteparadisen är en symptom på det.

  Gilla

 • Justitiemannen

  Rättvisan segrar till slut. De ansvariga för historiens mest omfattande rättsskandal kommer då förnedras i skamstocken och jag är rätt övertygad om att denna giriga och förrädiska skara avskräder snart inser vad deras förehavanden kommer resultera i. Tonläget är osäkert och en aning ångerfullt i dagens debatt.

  Gilla

 • Kommendanten

  Kan staten hyckla med skattemedel, så kan folk också skattefuska, i synnerhet då man vet att mycket av den skatt som man betalar går till invandringen och muhammedanerna.

  Vem är den största boven i denna skattehärva?
  Svar: Enligt mig, 7-klövern!

  Gilla

 • Mary Agnes

  Oj oj oj sicken dubbelmoral från staten och media.

  Handen på hjärtat: har DU köpt nåt i ”tax free” på flygplatsen?
  Har DU köpt nåt ”tax free” genom de officiella systemen på turistorter?

  Och njutit av din skattefria sprit och skrutit om hut mycket extra du lyckades smuggla förbi tullen.

  Ja, men då har ju DU också smitit undan skatt.

  Har DU köpt något svart? Och sedan skrutit om det på arbetsplatsen hur jävla smart DU är?

  Och så har DU mage att klaga på att förmögna människor gör samma sak.
  —-
  Det var en omröstning i tidningen igår:
  Har ditt förtroende för Nordea påverkats av Panama-härvan?
  ( ) Ja
  ( ) Nej

  Vinklingen och de förutfattade meningarna från tidningen är tydlig… Men jag tänker annorlunda.

  JA. Mitt förtroende för Nordea har påverkats. Till det bättre. Företaget hjälpte sina kunder att placera pengar lagligt på bästa sätt.

  Gilla

 • Gullan

  Vad skall man bli upprörd över? Att de är tjuvar visste man ju redan. Har de köpt horor också? Ingenting förvånar längre.

  Gilla

 • Svensk lösen

  De som bryter mot lagen bör straffas, de som inte gjort något olagligt skall inte straffas. De som drabbas av moralpanik bör erbjudas psykiatrisk hjälp.

  Gilla

 • Guran

  Instämmer helt med Pettersson. Att rikt folk i alla tider har försökt undvika att vara solidariska är ingen nyhet – nyheten är väl att vi möjligen får veta namnen på egoisterna. Att våra politiker även delar ut våra skattepengar till folk som aldrig bidragit med något är heller inge nyhet, däremot är omfattningen på förskingringen en nyhet som vi skattebetalare surt får stå för…..

  Gilla

  • Svensk lösen

   Först måste det väl ändå göras olagligt att vara egoist, eller hur? Rika människor har ofta den uppfattningen att de kan förvalta sina pengar bättre än socialister. Socialister är mest intresserade av att förvalta andra människors pengar.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: