Strider mellan kristna och muslimer på gränsen till Europa


FÖRSVAR. Tolv personer uppges ha dött i nattens strider mellan Azerbajdzjan och Armenien, skriver AFP. De döda ska vara soldater från Azerbajdzjan som dog i samband med att en av landets helikoptrar skjutits ner av armeniska styrkor.

Nagorno

Enligt AFP hävdar Azerbajdzjans försvarsdepartement att azeriska styrkor har tagit kontroll över ”två strategiska höjder och en by” i den omstridda regionen Nagorno-Karabach.

Samtidigt uppger försvarsdepartementet att man dödat ”över hundra armeniska soldater och förstört sex pansarvagnar.”

Strider mellan Azerbajdzjan och Armenien har regelbundet brutit ut i Nagorno-Karabach i 20 års tid, skriver AP.
Regionen, som formellt tillhör Azerbajdzjan, kontrolleras av armenisk militär sedan kriget mellan länderna tog slut 1994. Kriget – som krävde omkring 30 000 liv och tvingade omkring en miljon människor att fly – startade vid tiden för Sovjetunionens fall 1991.

Striderna betraktades som ”det största säkerhetshotet i Europas närhet” för bara två år sedan, men att konflikten i Ukraina sedan dess har överskuggat hotet.

-Pettersson vet inte exakt varför de bråkar, men jag har mina misstankar och de uttalas aldrig av medias så kallade experter men befolkningen i Armenien och den omstridda regionen Nagorno-Karabach är i huvudsak kristna med folket i Azerbajdzjan är muslimer och armenierna minns nog de folkmord de utsatts för av muslimer…


6 responses to “Strider mellan kristna och muslimer på gränsen till Europa

 • Ludvig

  Och i Azerbajdzjan minns man diverse massakrer utförda av armenier. Och även på den sidan gränsen finns det en och annan kyrka. Bland annat en känd kyrka från 400-talet där det fortfarande samlas varmt troende kristna regelbundet. Historiskt sett så kom kristendomen ungefär samtidigt till de båda länderna, men vad jag förstår blev kristendomen aldrig tvingande statsreligion i Azerbajdzjan.

  Gilla

 • Peter Kostin

  Kuriosa: I Armenien finns den äldsta kristna kyrkan.

  Enligt traditionen grundades den armeniska kyrkan av två apostlar, Judas Taddeus (uppehöll sig i Armenien under perioden 35–66) Bartolomaios (var i Armenien under perioden 60–68). (Wikipedia)

  Gilla

 • dave

  Inget av länderna är i närheten av europa.

  Gilla

 • Petter (SD senast 2018)

  Nagorno-Karabach 2016
  MEN
  Om PK-avfallet inte vaknar upp 2018

  Sverige 2036

  Gilla

 • Peter Kostin

  Striderna är en följd av Stalins stora folkomflyttningar. Armenien gick ju frivilligt in i Sovjet för att få ett skydd mot Turkarna. Men det verkar som om Stalin i ett fall av vansinne förflyttade armenier (vad jag fått mig berättat) och placerade dessa i det islamiska Azerbajdzjan. Varför vet väl bara Stalin själv. Men genom folkomflyttningar (ryssar in i Baltikum) skapade han ett form av kaos som gav folket annat att tänka på än svält och umbäranden.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: