Fler asylsökande söker akuttandvård


INVANDRING. Antalet asylsökande som behöver akut hjälp med sina tänder ökade drastiskt i fjol. Många har stora behov och på flera håll har tandvården varit under press.

– När det stötvis kommer många nyanlända, då får andra grupper stå tillbaka, säger Marika Qvist, vd på Folktandvården i Skåne.

I Skåne mer än fördubblades antalet patienter – från 5 700 till drygt 12 300 förra året, vilket inneburit påfrestningar för verksamheten. Även på många andra håll har det varit tufft, enligt en enkät som TT gjort med ett antal landsting och regioner. I Norrbotten har enskilda kliniker haft svårt att hinna med både den vanliga och den akuta tandvården.

– Vi har fått ta till extraordinära åtgärder med personal som farit fram och tillbaka mellan klinikerna för att täcka upp, säger Tomas Josefsson, divisionschef för Folktandvården i länet.

Alla asylsökande har rätt till akut tandvård och behöver bara betala 50 kronor. Asylsökande barn har rätt till fullständig tandvård på samma villkor som svenska barn, vilket innebär att nästan all tandvård är gratis för de asylsökande, andra får betala och vården kostar mer än för svenskar eftersom tolkar är dyra…

TT

 


12 responses to “Fler asylsökande söker akuttandvård

 • age

  Hoppas att alla dumskallar som röstade fram den här regeringen har tandvärk och får ställa sig sist i invällarkön till tandvård!

  Gilla

 • Bill

  Stackars alla pensionärer och andra fattiga svenskar som inte har råd att fixa sina tänder. Jag hade gärna sett att mina skattepengar gick till dessa istället, men istället så ska de gå till folk som knappt sett en tandborste innan.

  Gamla har inte råd att bo, äta, fixa tänder och köpa mediciner.
  När ska dessa få skattefri pension och framförallt en pension som är värdig och som de kan leva på. En slant över varje månad vore också bra.
  Men det lär aldrig ske tyvärr.

  Gilla

 • Konrad

  Glöm Folktandvården.
  Åk till polen och fixa tänderna.
  Gratis undersökning, och 80 zL (200sek) för en lagning, av väl-utbildad personal (inga iranier).

  Gilla

 • Lena

  Tandläkare ringer och talar med täppas på ring P1.

  Gilla

  • Tony

   Täppas begriper inget, han är en av dessa jubelidioter
   som talat sig varm om massinvandring, och han vill inte
   få inpräntat i sin trånga skalle att Svenskar blir diskriminerade
   i sitt eget land!

   Gilla

   • Lena

    Ja han är en veritabel säkerhetsrisk, lyssnade aldrig på honom om jag inte satt säkert förankrad i hemmet i min armstödsfåtölj, i min bil aldrig.

    Gilla

 • Mm

  Visst är Sverige fantastiskt, våra vänsterextremister kommer att få det knackigt när och om de bildar familj. De är ju så unga och ivriga att alla skall ha de bra med allas våra tillgångar. Rätten till Våra Gator, det tar väl några år innan de upptäcker att det är mer hål än hel asfalt. De får börja gå, då bussarna, tågen står övergivna då de inte lagats.
  Sociallbidragen ersatts med soppkök.

  Gilla

 • ossie

  Sen har vi massor av fattigpensionärer som många jobbat hela sina liv betalat världens högsta skatter som inte har råd med den tandvård dom behöver. Dom blir pissade rakt i ansiktet av dessa skamlösa politiker som vanstyrt landet alldeles för länge.

  Gilla

 • Sven

  Inte förrän man fått permanent uppehållstillstånd och ett jobb borde man få ansöka om tandvård. Det är dags att gå igenom alla kostnader och se vad som är rimligt.

  Gilla

 • FjärranÖsternRedaktionen

  Raketforskare och hjärnkirurger är allmänt kända för sina dåliga tänder!

  Gilla

 • Grune

  För en SVENSK kostar det mycket pengar bara att öppna dörren till Invandrartandvården ( läs folktandvården).

  Gilla

 • jan

  Vem betalar?
  Ett land som tar emot ensamkommande ekonomiska flytkingar till en årlig kostnad av 20 miljarder är land som kommer att gå under. Och släpper in islamister utan någon kontroll. Och sk-ter i dom gamla.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: