Äldre nekas plats på boende trots beslut


ÄLDREVÅRD. Mellan 2013 och 2015 har antalet icke verkställda beslut när det gäller permanent boende för äldre ökat med 42 procent, enligt siffror ifrån Inspektionen från vård och omsorg, IVO. Myndigheten misstänker också att kommunerna på olika sätt försöker undvika att hamna i statistiken.

Anna-Karin Nyqvist, nationell talesperson i äldrefrågor vid Inspektionen för vård och omsorg, tycker att utvecklingen är problematisk. – Det är allvarligt att äldre personer som har ett behov av särskilt boende, inte får boendet tillgodosett. De kan handla om att man inte känner sig trygg hemma. Särskilt allvarligt blir det med demenssjuka som kan gå ut på natten eller sätta på en platta.

Svenska kommuner är skyldiga att rapportera ej verkställda beslut om särskilt boende till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, efter tre månader, och riskerar att få betala en särskild avgift efter sex.

 

Inspektionen för vård och omsorg misstänker också att det finns kommuner som försöker undvika att hamna i statistiken genom att t ex. övertala äldre att ta emot mer hemtjänst, istället för att ansöka om plats på särskilt boende.

Det innebär att det i praktiken inte heller finns något beslut att överklaga.

Därför inleder myndigheten nu en granskning av rättssäkerheten i biståndsbedömningen i vissa kommuner, säger Anna-Karin Nyqvist nationell talesperson i äldrefrågor. – Man har ju alltid rätt att få sin sak prövad, och känner man sig otrygg så har man rätt att ansöka om särskilt boende. Annars blir den äldre rättslös och det ser vi allvarligt på, säger Anna-Karin Nyqvist.

-Pettersson tycker det är självklart. Man kan inte lägga ner ur många äldreboenden som helst och göra om dem till HVB-hem för unga ljugande desertörer utan att det märks.

Det är väl bara för gamlingarna att söka asyl som skäggebarn eller konvertera till islam så de får media på sin sida…

Sveriges Radio 


5 responses to “Äldre nekas plats på boende trots beslut

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: