Rikspolischefen är som en hantverkare som lämnar orimligt lågt pris

INRIKES. Verkligheten stämmer inte riktigt överens med rikspolischef Dan Eliassons plötsliga panikåtgärder. Det menar DN:s Lasse Wierup i en analys, med anledning av rikspolischefens besked om att han gett klartecken för nyanställningar inom polismyndigheten, trots att grönt ljus saknas från regeringshåll.

När Eliasson fick jobbet som rikspolischef lovade han att det inte skulle krävas några extra pengar för att slå ihop 23 myndigheter till en.

Men nu slår Eliasson alltså ändå larm om att det behövs mer resurser. Enligt Wierup har den plötsliga paniken förmodligen någonting att göra med det stora missnöjet inom polisen och att reformarbetet har avstannat. Siffror som Eliasson baserat den senaste tidens klagomål på, stöder inte rikspolischefens ord, skriver han.

”Jag har hört dem inom organisationen som liknar Eliassons agerande vid en hantverkare som först lämnar en orimligt låg offert och sen återkommer med dyra tilläggsbeställningar efter att ha klagat på dolda faktorer.”

-Pettersson menar att rikspolischefens agerande visar på en oduglig regering som först tillsatte honom med ansvar för att omorganiserade den nationella polismyndigheten från och med 1 januari 2015.

Dan Eliasson har varit chef för Migrationsverket, Försäkringskassan och från 1 januari 2015 Rikspolischef.

Ännu i slutet av 2014 trodde många att kammarrättspresident Thomas Rolén var den som skulle leda svensk polis efter omorganisationen den 1 januari 2015. Rolén var en av arkitekterna bakom reformen, hade i flera år lett planeringen inför den praktiska omställningen och var välbekant med polisens behov efter mer än 700 möten med poliser, polischefer och annan personal.

Men när det bara återstod veckor meddelade inrikesminister Anders Ygeman (S) att uppdraget istället skulle gå till Försäkringskassans dåvarande chef Dan Eliasson som även varit socialdemokratisk partisekreterare…

6 thoughts on “Rikspolischefen är som en hantverkare som lämnar orimligt lågt pris

  1. Liten rättelse: Dan Eliasson har förvisso länge varit en socialdemokratisk partigängare, men inte partisekreterare.

    Under hela 1990-talet fanns han i departementskorridorer. Åren 2001-2006 var han statssekreterare på Bodströms justitiedepartement.

    Mer om denne vandrande chef här:

  2. Eliasson vet att han får mer pengar, vem tror inte på att han suttit i möte med sina partivänner och att de kommit överrens om att han skulle säga precis så som han sa. Faktiskt genomskinligt, vi har en pajasregering, en farlig sådan.

  3. Allvarligt talat, det är dags att avskeda Eliasson med omedelbar verkan innan han hinner ställa till det ännu mer.Sätt in en person som har erfarenhet av polisyrket samt organisationsledning,ingen politiskt utnämnd pellejöns.
    Det finns gott om sådana personer innanför de egna leden men de tillåts inte ta tag i det här.
    Systemkollaps har redan ägt rum i övrigt,när sedan polisens fasad rämnar totalt,har vi en situation av oöverblickbara konsekvenser.landsförrädaren Reinfeldt la ner försvaret och reade ut utrustningen till hugade spekulanter, så det finns inget hopp om hjälp därifrån heller.

  4. Reblogga detta på johan herrgård och kommenterade:
    Politbyrån socialdemokraterna tillsätter politruker.
    När ministrar tillsätts av Löfven så är de ytterst ”glada att få lära sig något nytt” och att ”det ska bli spännande”. Vad får man då? En duglig regering eller ett gäng personliga utvecklare?????

Kommentera