Polisen gör inte sitt jobb


Många, väldigt många, medborgare irriterar sig allt oftare på de rumänska och bulgariska tiggare som sitter utanför butikerna och sträcker fram en mugg för att förbipasserande ska lägga pengar däri, ofta med ett väl inövat ”pleeeease” eller ”hej”.

Sitter de utanför butiken för att polisen väljer att inte göra sitt jobb? Ja, de hävdar den liberale politikern och juristen Eva Edwardsson som tillägger att detta skadar förtroendet för både rättsstaten, myndigheterna och politikerna.

EU:s tremånadersregel gäller samtliga EU-medborgare och den säger att egenföretagare, arbetstagare och deras familjer har rätt att stanna i ett annat EU-land i mer än tre månader. Detsamma gäller pensionärer, studenter och medborgare som med egna medel kan försörja sig själva på ett hederligt sätt. För alla andra EU-medborgare gäller denna tremånadersregel.

Naturligtvis finns det kryphål i alla lagar, så också i denna. De kryphålen har förstås tiggare lärt sig med god hjälp av ”de godhjärtade” inom kyrkan, olika hjälp- och frivilligorganisationer. Ett sådant kryphål är barnens skolgång.

Frågan är omdiskuterad. Regeringens samordnare om EU-migranter säger att tiggarnas barn inte har rätt till svensk skolgång, ett antal forskare hävdar att de har det. Vilka som har rätt lär det tvistas om framöver, men skollagen från 2013 gör gällande att barn till asylsökande har rätt till svensk skolgång, men samma rätt för unionsmedborgares barn är mer tveksam.

Här kommer kryphålet in och enligt Edwardsson som är kommunpolitiker i Uppsala, är detta ett kryphål som kan kosta kommunerna stora summor. Om tiggares barn vistas i den svenska skolan en längre tid, får barnet ett eget uppehållstillstånd och därmed har föräldrarna rätt att stanna som anhöriga. Stannar de lagligt i mer än fem år, har de också rätt till permanenta uppehållstillstånd. Under alla dessa år ges också tiggarna rätt till bostadsbidrag, försörjningsstöd och givetvis den fria vård de redan har rätt till.

Därför menar Eva Edwardsson (L) att det finns goda skäl för rättsväsendet och politikerna att se till att tiggarna inte vistas i landet mer än de tre månader de enligt svensk och EU-lag har rätt till.

”Jag tror inte det finns något som är så skadligt för allmänhetens förtroende för rättsstaten, myndigheter och politiker som att det finns lagar och bestämmelser som myndigheter inte bryr sig om att tillämpa”

Så sant, så sant. Medborgarnas förtroende för rättsväsendet och myndigheterna befinner sig i en dalande kurva. Förtroende för politikerna är sedan länge på samma låga nivåer som journalisterna. Agerar inte polisen efter de lagar som gäller, kan snart samtliga svenska kommuner tvingas till ett försörjningsstöd som inte bara kostar stora summor, utan som också skapar ett ännu större vakuum mellan medborgarna och makten.

Tre saker kan vi konstatera redan nu.

 1. Tiggarna har lärt sig om kryphålen tack vare understöd från kyrkan, frivillig- och hjälporganisationer som inte ser till de lagar som stiftats.
 2. Vi ska skylla på politikerna, myndigheterna och rättsväsendet för att denna situation uppkommit, men vi ska inte glömma journalisterna och de medborgare som stoppar pengar i tiggarnas muggar. Också de bidrar till att rumänerna och bulgarerna vistas i landet längre tid än de har rätt till.
 3. Ni som dagligen passerar dessa tiggare är nog väl medvetna om att de suttit där i mer än de tre månader de har rätt till. Det vet också butiksägarna, politikerna och journalisterna som väljer att publicera snyfthistorier om dessa EU-migranter med jämna mellanrum.

Angående det tappade förtroendet för rättsväsendet är det inte bara hanteringen av tiggande romer som upprör. När polisen erkänner att de inte vill gå in i förorterna för att deras närvaro kan uppröra vissa (se 60 Minutes inslag från Rinkeby), när polisen erkänner att de inte kan hantera de nordafrikanska gatubarnen i våra större städer och när polisen öppet erkänner att ”mindre allvarliga brott” inte längre står på deras agenda, är och förblir förtroendet lågt…tyvärr.

SvD


18 responses to “Polisen gör inte sitt jobb

 • Zorba

  Kan man anmäla tiggare som stör utanför olika butiker?
  Otroligt förargelse väckande beteende att stå precis vid utgången på tex Ica och ropa efter folk.
  Har någon provat att anmäla?
  Vad skulle hända om varje zigenare får 100 anmälningar mot sig som står och tigger?
  Polisen måste väl köra bort dem. Eller?

  Gilla

 • huvudet på spiken

  citat:”
  ” Insamling av pengar
  14 §
  Polismyndighetens tillstånd krävs för insamling av pengar i bössor eller liknande, om insamlingen inte utgör led i en tillståndspliktig allmän sammankomst eller offentlig tillställning.
  När insamlingen sker i samband med framförande av gatumusik krävs tillstånd endast om gatumusikanten eller medhjälpare har för avsikt att gå runt bland publiken och samla in pengar.
  Svaret uppdaterat 9 september 2008″

  Gilla

 • Knut

  Skratta åt zinkizarna när dom säger hej ,

  Gilla

 • Man tar sig för pannan

  Gängkriminalitet beror på låga löner i området
  Nu börjar det. Allts vårat fel. Svenskarna.
  Tydligen vi som gör att blattarna går runt och skjuter på gatorna.

  Det är detta samhälle som Sosse horan Schweinröven vill ha, han hatar Sverige och svenskarna.

  Minska / stoppa invandringen vågar inte en svensk politiker inte ens andas om.
  De talar om ökade klyftor, sämre skolresultat, segregrering och utanförskap, Sverige tappar mest i hela Europa o.s.v.
  Invandringen vågar de dock inte tala om.
  Alla ser elefanten men låtsas inte om den.
  Vi lever i en sjuk tid i ett sjukt land, mycket sjukt.

  Slödder Politikerna är inkompetenta och har ingen kontroll på invandringen. skapas parallellsamhällen där kriminalitet och misär frodas.. och bättre blir det inte.

  Gilla

 • Ni får vad ni röstar på

  Det här landet är mycket illa ute, och ännu värre kommer det att bli.
  Förstöra ett av världens bästa länder, fy f*n.

  Tycker inte om såna där gullepoliser som ska vara kompisar med alla. Man tappar bara respekt för dom när de beter sig som batikhäxor från högstadiet och blattarna hatar dom lika mycket ändå. ”Han kom undan, fniss fniss!

  Gilla

 • Ni får vad ni röstar på

  Lösningen på alla dessa problem måste ju vara att ta emot fler invandrare….
  Detta är alltså framtiden 70 % bidrags krängare för invandrare men ändå ska mer in ,
  Nån som fattar vad politikerna håller på med ?

  Gilla

 • Snabba casch

  Det är inte bara cannabis, kokain säljs det mycket av.
  Enda rätta är att legalisera knarket och då försvinner langningen. Knarkarna får i vilket fall som helst tag i sitt knark, men som det är nu så tjänar bara gangstrarna på att det är olagligt.
  Anledningen till att de skjuter på varandra är att cannabis är olagligt. Detta skapar en marknad värd såpass mycket pengar att folk är beredda att ta ett liv. Det lär väl vara en hel massa svennar som åker till ghettot för att köpa sitt brass?

  varför jobba? varför svettas för ynkliga 16 000kr?
  Istället för att jobba hederligt jobb
  så tjänar Mustafa 60 000-100 000 på ett par veckor .

  Gilla

 • legalisera knarket

  Svenska Folkets Liv Är Inte Tillräckligt Mycket Värda eller så har de fått sämsta möjliga poliser som gör annat än arbetar på arbetstid.

  Gilla

 • Tryggheten finns inte kvar

  skjutningar, bilbränder,mord och polisens ”rekordinsater” inte lett till någonting.

  Jag kan klaga på MENA slöddret som spridit sina klankrig och kriminella territorium i storstädernas förorter.

  Jag kan klaga på polisens passivitet och ovilja att stoppa det som pågår.

  Jag kan klaga på Röven som är den största fittan av de alla och som vägrar kliva in i inrikeskrisen för att inte få rasiststämpeln på sig.

  Jag kan klaga på Röven en gång till som skärt nr avsevärt mycket i förorter runtom i landet för egen vinning skull.

  Jag kan klaga på mycket,varför ingen drar upp de skyldiga till ytan!

  Polisen skiter i folk , det är inte värt deras besvär att försöka, det gäller vare sig det är svenskar eller invandrare som behöver hjälp.

  Gilla

  • Tony

   Ja vänd er bara till Mona Muslim, hon är samordnare för
   sådana saker, hon är den vidrigaste kvinna som jag vet
   i detta land, ändå är konkurransen stor i den Rosa rörelsen?

   Gilla

 • Peter Kostin

  Om jag som butiksägare vill ställa ut en trottoarpratare finns det regler hur och var den ska placeras. Dessa regler borde väl också gälla alla dessa tiggare som ofta sitter så till att dom utgör ett hinder för synskadade och vid vissa butiker så har föräldrar svårt att komma in/ut med barnvagnar. Jag tycker att polisen skulle kontrollera att lagen följs.

  Gilla

 • Tomas O'Maely

  Polisen skulle säkert göra ett bättre jobb med en annan och bättre ledning.
  Ta bort den politiskt tillsatta polischefen och rensa i ledningen.

  Gilla

 • Mary Agnes

  Här är fler poliser som klagar ÖPPET i media:

  – Folk lever i tro att vi jagar tjuvar på nätterna. Våra politiker vill uppenbarligen inte att vi ska hålla på med sådant med hänvisning till de beslut som fattas, säger Christian Löwegren, fackordförande för sydvästra Götalands polisområde.

  http://www.nsk.se/2016/03/26/en-polisbil-istallet-for-fyra-i-hassleholm/

  Gilla

 • mari

  Man måste ha tillstånd för insamling av pengar i Sverige. Räcker inte det för att stoppa tiggarna?? Lagen är glasklar i detta fallet. Där finns inget kryphål. Tiggeri är insamling. Vad gäller skolorna så är det också klart. Inte undra på att det blir sämre och sämre i skolan. Förutom de problem vi har haft innan så kommer alla som inte kan Svenska och skall ha hjälp av samma lärare. Hur mycket kan vi kräva av dessa lärare. De övriga barnen måste bli lidande, de är oundvikligt och hur schysst är det mot våra barn? Det berövar ju även dem en chans att få en vettig skolgång.
  Nä, Rumänien och Bulgarien får allt ta hand om sina egna skolbarn så att våra får en rimlig chans.

  Gilla

  • Pensionären

   Man har från Rumänien vädjat till Sveriges regering om att förbjuda tiggeri i Sverige. Vad gör regeringen??

   Gilla

 • Risto Matinen

  Nej, det är inte ”rumänska och bulgariska tiggare”, utan tiggarzigenare från Rumänien och Bulgarien. I övrigt håller jag med.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: