Inizio


Jag tillhör alla de som inte fäster någon större vikt vid opinionsundersökningar i mellanvalsperioden, men det är ändå intressant att se medias olika vinklingar på dessa.

Särskilt intressant är det att se medias hantering av SD:s resultat i de olika opinionsundersökningarna.

Vi vet att Yougovs och Sentios undersökningar totalsågas av svensk expertis som varande oberäkneliga. Helt plötsligt får man säga, för innan SD växte och blev det största partiet i dessa instituts mätningar var också Yougov och Sentio intressanta för både media och expertis.

När SD vuxit i de ”etablerade” institutens undersökningar har detta mötts med små notiser och knapphändiga förklaringar, eller t.o.m. tystnad som när SD växte med 0,4 procentenheter i Sifos marsmätning och tangerade rekordet i Skops.

Idag presenterar Inizio sin senaste mätning och media frossar i rubriker om ”SD:s ras”, men hur är det egentligen?

Opinionsmätningar är som pulskurvan, det går upp och det går ned. Detta gäller för samtliga partier, inget undantaget. Vi ska dock komma ihåg att opinionsmätningar i mellanvalsperioder är en sak, valresultatet ett annat.

Inizio är Aftonbladets referens och ganska ny i sammanhanget. Man startade sina mätningar efter valet 2014 och kan därför inte jämföras med de andra institutens pricksäkerhet. Man kan dock jämföra med resultatet i 2015 års marsmätning och där låg SD på 16,4% jämfört med 18,9% nu. En ganska stor ökning m.a.o. Jämfört med valresultatet på 12,9% är ökningen förstås ännu större.

Att vara Sveriges tredje största parti och fortfarande ligga på 18-19% (betydligt högre i Yougov och Sentio) är ett styrkebesked med tanke på att S&M mer eller mindre kopierat flera delar av SD:s politik och inte bara den migrationspolitiska. Nu återstår det att se om originalet eller kopiorna är mest trovärdiga. 2018, när nästa val sker, kommer de verkliga kostnaderna för 2016 års extrema massinvandring att påminna folk på ett obehagligt sätt. Då blir de svårt för både Löfven och Kinberg-Batra att förklara för väljarna att det är deras partier som bär den största skulden.

Apropå ras. Titta på siffrorna i Inizios nya mätning så ser ni att både Kd och L rasar mer än SD procentuellt sätt, men det stora raset står ändå C för. De backar med lika många procentenheter som SD, men från en betydligt lägre nivå.

Fast det är förstås inte lika intressant att skriva om.


7 responses to “Inizio

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: