Ett tips till lokaltidningen

Vi vet genom Pettersson att lilla SN för en allt mer tynande tillvaro, precis som de flesta lokala småtidningar.

Många jublar när etablerad media tappar mark, jag är kluven. Jag anser att media behövs, inte minst en lokal sådan. Dock har etablerad media spelat ut sin roll i den skepnad man nu bedriver sin verksamhet och lite får man skylla sig själva.

Jag läser personligen inte SN mer, vare sig papperstidningen eller webbsidan. Ändå gången är när någon tipsar mig om något intressant som hänt lokalt. Jag skulle ljuga om jag påstod att SN aldrig publicerat några egna scoop och intressanta artiklar om händelser som utspelat sig i närområdet. Det har de och det ska de givetvis ha cred för.

Varför läser jag då inte SN längre? Ja, det finns flera skäl

Tidningen blev allt tunnare, allt mer urvattnad, allt mer ointressant, allt mer fokuserad på nationella och internationella händelser och inte minst, allt mer politiskt korrekt. Vi vet idag att media som helhet är starkt vänstervriden och denna vänstervridning speglar givetvis de alster man presenterar. Vi vet att Aftonbladet har socialdemokratiska sympatier, Expressen liberala, SvD moderata och den lilla lokaltidningen SN är i grunden centerpartistisk. Den som försöker slå i mig att dessa tidningar inte använder sina sympatier till att förmedla nyheter på ett visst sätt, misslyckas totalt.

Vad det gäller migrationsfrågor har SN valt sin väg och den vägen är noga upptrampad och välkänd. Vinklade reportage, en partiskhet som lyst igenom, en avsky till alla som inte ställt in sig i ledet och nedvärderande ord om de som driftat sig till att publicera inte fullt så enögda alster i andra forum. Droppen som till slut fick mig att säga upp prenumerationen var en reportageserie som SN publicerade 2012 och som var närmast genant i sitt utförande och det hittills mest klara beviset på den enögda partiskhet denna lilla tidning publicerat i ämnet migration.

Du kan läsa den här och sedan kanske du förstår.

Trots min uppsagda prenumeration och trots att min inställning till SN är minst sagt ljum, så önskar jag att tidningen kan få sin forna glans tillbaka och åter bli den intressanta lokaltidning den en gång var. Petterssons vet att SN besöker bloggen och därför kommer några tips som kanske kan intressera.

 • Även om SN använder sig av webben, precis som alla tidningar numera, är och förblir papperstidningen något som tilltalar de flesta. Webben borde vara ett komplement till denna och inte tvärtom.
 • En lokaltidning ska skriva om lokala händelser. Nationella och internationella är de rikstäckande mediernas uppgift. Lämnar man plats åt det lokala, kan man också lägga ned fler och större resurser på intressanta händelser i vår närhet och kanske främst intressanta scoop som sedan kan lyftas fram i de rikstäckande medierna.
 • Tvingas erkänna att alternativa medier är här för att stanna och att det är etablerad media som åstadkommit detta. Inse att det idag är närmast omöjligt att censurera och undanhålla fakta, när det som lokaltidningen skriver i reducerad form på morgonen kan läsas i sin helhet i alternativa- och sociala medier på kvällen.
 • En intressant tidning ska förmedla sanningar, även i känsliga ämnen.
 • En intressant tidning ska inte propagera för eller emot, utan vara helt neutral.
 • Skapa debatter via era insändarsidor, publicera insändare som är välskrivna även om de tar upp ämnen som redaktionen inte ställer sig bakom, tillåt kommentarer med högt i tak, men radera alla de som hotar och hatar. Just insändarsidorna är det många som anser vara de mest intressanta, de mest informativa och de mest kreativa.

Lycka till SN. Jag menar det och ni lär behöva det.

2 thoughts on “Ett tips till lokaltidningen

 1. Elisabet Höglund sitter vid strandkanten.

  En svartklädd man dyker upp. Har han kommit för att hämta henne?

  Titta på filmen och se hur det går. Ev. liknelser med en klassisk svensk film, är nog bara en tillfällighet.

Kommentera