Antalet mord och dråp ökar dramatiskt


Antalet mord och dråp ökade kraftigt förra året. Värst var det i Göteborgsregionen. Vi ser en våldsspiral, säger polismästaren Robert Karlsson. Totalt dödades 103 människor,  enligt Rättsmedicinalverket. Det är 21 fler mord och dråp än under 2014, en ökning med 26 procent.

Ett par kvinnor mördades av för dem okända gärningsmän: Lisa Holm på Kinnekulle i juni och sedan en 21-årig kvinna i ett motionsspår i Upplands Väsby utanför Stockholm.

– De här händelserna är sällsynta men det hände flera gånger förra året, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Det höga dödstalet beror delvis på flera dubbel- och trippelmord: Två personer höggs ihjäl med kniv på Ikea i Norrköping, tre sköts till döds i Uddevalla, och på skolan Kronan i Trollhättan dödade Anton Lundin Petersson tre människor.

Göteborgsregionen sticker ut i Rättsmedicinalverkets statistik. Där dödades 24 personer, en ökning med hela 140 procent.

– Vi har flera gängkrig och det var ett våldsamt år. Det är en oerhört tragisk utveckling, säger Robert Karlsson, chef vid utredningsenheten i region väst.

Tillgängligheten till illegala kraftigare vapen och höghastighetsammunition är anledningar till de höga dödstalen i Göteborgsregionen.

– Förr sköt man ett pistolskott i benet. Nu skjuter man 20 skott med automatvapen för att döda. När människor träffas så blir dödligheten större, säger Karlsson.

I Göteborgsregionen – och andra storstäder i landet – används även sprängmedel och handgranater mer frekvent. I juni 2015 dödades tre vuxna och en fyraårig flicka i en bilbomb i Torslanda utanför Göteborg.

– Vi ser en våldsspiral med fler motiverade gärningsmän som är beredda att använda dessa kraftiga vapen. Många av dem är tidigare dömda för grova brott, säger Karlsson.

Det dödliga våldet har dock minskat totalt sett de senaste åren och i relation till befolkningstillväxten. Trots Rättsmedicinalverkets nya siffror är det för tidigt att tala om ett trendbrott, enligt kriminologen Sarnecki.

– Ska man titta på trenderna i sådana här sammanhang ska man titta på dem under flera års tid.
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) varierar det dödliga våldet från år till år.

Mellan 2010 och 2014 låg snittet på 80 personer per år och mellan 1990 och 1994 på 107.
– Den långsiktiga tendensen med färre fall av dödligt våld gäller fortfarande även om vi räknar in de här nya höga siffrorna från Rättsmedicinalverket. Det skulle krävas över 150 mord till för ett trendbrott, säger Sven Granath, kriminolog och utredare på Brå.

Det är främst det dödliga våldet som drabbar gemene man, som befinner sig utanför de kriminella miljöerna, som har minskat.

– Färre barn och kvinnor i nära relation dödas. Det spontana alkoholrelaterade dödliga våldet mellan män har även minskat, säger Granath.

Källa TT

TT-inrikes – www.nlt.se


14 responses to “Antalet mord och dråp ökar dramatiskt

 • Olli Rein

  Det som står skrivet här, har man också nämnt på TV i rapport. Så då får man väl anse att de som står för SVT 1 och 2 inte längre behöver döljas, eller också kommer marxisterna ut som roddare med tiden.

  Gilla

 • Petter (SD senast 2018)

  Gilla

 • Bengt i Skåne

  Gillar de inte den sekulariserade kulturen i Sverige och Norden kan de åka hem, punkt slut!

  Det är hög tid att förklara för dem att de lever i ett sekulariserat land med religionsfrihet, det innebär inte att de har rätt att stoppa ner sin medeltidsreligion i halsen på kreti och pleti bara för att de tycker det är rätt.

  Har de problem med det så finns alternativet att återvända till sophögen de kommer i från, ingen skulle bli gladare än jag.

  Gilla

 • Viggo

  Krypen får lära sig att deras sedvänjor inte är socialt korrekta i det här landet, passar det inte så tvingar ingen dom att bo här.

  Gilla

 • Kenneth Fernström

  Vart tog orden DET HAR ALDRIG VARIT SÄKRARE I SVERIGE tagit vägen
  Är det så att det är säkert att bli utsatt för et brott.

  Gilla

 • Risto Matinen

  Snubblade över denna bild, som egentligen inte passar denna tråd, men bloggen på sätt och viss:

  Egentligen syftar bilden på att Röfven tror att namnen med förnamnet Christer var Palmes mördare.

  Liked by 1 person

  • Petter (SD senast 2018)

   Jämför inte Röfven med Pettersson! Det är fan som att jämför en gammal trasig DDR Trabant med en Porsche/Lambogihni. Där Röfven är Trabanten och Petterssons Blogg är …. ja U do the Math!

   Gilla

   • Risto Matinen

    Vet inte hur du tänker. Men jag tänkte att ”vår” Petterssons blogg retar Röfven…

    Gilla

   • Petter (SD senast 2018)

    Jojo, det förstås, men jag tänkte mer på en allmän jämförelse, och använde din kommentar som en förevändning …. 🙂

    Gilla

 • eva

  Nämen!? Minskade inte brottsligheten?

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Kriminologen ”Snicke-Snacke” är rätt tröttsam att höra på, i sin analytiska förmåga.

  ”De här händelserna är sällsynta men det hände flera gånger förra året.”

  ”Snicke-Snacke”…är dessa händelser då vanliga under förra året?

  Gilla

 • jr

  Sverige har aldrig varit så tryggt som nu….. sagt av mannen som innehar titeln statsminister,jag vill inte ens ta hans namn i min mun.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: