Hijab, en symbol för frigörelse


Semanur Taskin (Mp) skriver i vänsterblaskan Aftonbladet att hijaben aldrig påtvingas kvinnor, utan att kvinnor själva väljer att använda den som en symbol för frigörelse.

Sakine Madon, Gulan Avci och Sara Mohammed är kvinnor med rötterna i muslimska länder som ofta kritiserar de samhällen som medvetet förtrycker kvinnor. De har fel enligt Taskin.

Taskin påstår att de tre nämnda kvinnorna bygger på hemmagjorda antaganden som den breda majoriteten inte sluter upp bakom. M.a.o. är alla reportage vi sett från svenska förorter bara falsarier i syfte att bygga upp en negativ bild av islam. M.a.o. är vittnesmålen från vänsterpartisten Amineh Kakabaveh och Maria Rashidi (ordförande för Kvinnors rätt) inget att ta till sig.

Semanur Taskin menar att hon aldrig hört någon kvinna med hijab säga att de påtvingats detta plagg, utan att hijaben är lika självklar för vissa som kort-kort är för andra. Här motsäger Taskin sig själv. På många arbetsplatser tillåts inte kort-kort och vid olika evenemang väljer kvinnor som på dagen använder detta klädesplagg, att byta om till mer propra kläder. Kvinnor i hijab använder den i alla sammanhang, såväl på fritiden, på jobbet som i badhuset. Om hijaben är frivillig borde det inte vara några problem att ta av den när man badar, på arbetsplatsen eller under evenemang som kräver mer proper klädsel.

Det är nämligen kvinnors rätt till egna badtider som Semanur Taskins text handlar om. ”En dag i veckan i ett badhus för kvinnor skadar ingen”, skriver hon och tillägger att dessa tider är ett led i integrationen.

Aftonbladet

Nu är Semanur Taskin miljöpartist och det kanske förklarar hennes artikel. Om vi män krävde att få en alldeles egen kväll i badhusen och där den kvinnliga personalen tvingades ta ledigt för att vi skulle slippa kvinnlig närvaro. Hur skulle detta tas emot i det feministiska Sverige där Miljöpartiet tillhör de ivrigaste förespråkarna? Skulle Taskin vara tyst, acceptera och se detta som ett led i integrationsarbetet?

När det gäller hijaben som en frihetssymbol, undrar jag över flera saker. En tar jag upp i texten ovan. Två andra är följande.

Vi kunde under veckan läsa om Anna Sundberg som vid 23 års ålder gifte sig med en jihadist, efter att tidigare konverterat till islam. Efter några år bland terrorister och jihadister insåg hon sitt misstag. För några år sedan valde Sundberg att lämna religionen och berättar att hon ”tog semester från slöjan” och att hon idag upplever en stor frihet.

Vi minns också Facebook-initiativet My Stealthy Freedom från 2014, där iranska kvinnor kastar av sig slöjan i en symbol för frihet. ”…hijabkampen mellan regimen och kvinnorna blir särskilt hård under somrarna för att ”moralpoliserna” är ute och straffar kvinnor som vill undkomma hettan eller vågar visa sina målade tånaglar.”

Jag tror att Semanur Taskin (Mp) har fel. Jag tror att hijaben är en religiös symbol som kvinnor tvingas bära. Om det sedan är religionen i sig eller den manliga delen av denna medeltida religion som påtvingar kvinnor och unga flickor detta plagg får de gärna berätta själva.

Nog inbillar jag mig att denna bild från My Stealthy Freedom visar på en större frihetskänsla…

1

…än denna.

2


19 responses to “Hijab, en symbol för frigörelse

 • Tore

  En fin bildkommentar

  Gilla

 • Cattiz

  När dom är tillräcklig gamla ska slöjan på, detta är inte frivilligt alls. Så den där smörjan kan journalisten spola ner i toaletten, där det hör hemma.

  Gilla

 • ovilja att integreras

  Gilla

 • PK'ismen har lamslagit hela samhället

  NI SOM BESTÄLLER taxi säg att ni har hund med er för att slippa åka med en muslimsk chaufför.

  Gilla

 • ÅMÅL

  Det mest frigjorda är väl att promenera omkring naken offentligt?

  Gilla

 • Kommendanten

  Att påföra ”trasor” på muslimska kvinnor är ett sätt för männen att kontrollera sina kvinnor, eller rättare sagt sina nyttoföremål.

  Gilla

 • white lady

  Herregud, så mycket problem så svenska samhället fick med muslimer! Sossarna och miljöpartister hjälper ivrig i islamiseringen av Sverige. Varför? Varför förstör de den fina svenska kulturen och sed? Varför måste vi titta på alla dessa muslimska kvinnor i trasorna på sina huvud, varför måste vi uthärda attacker på ambulanser, polis och brandmän, varför måste vi acceptera, t o m beundra den primitiva, främmande kulturen som tillför ingenting positivt och konstruktiv till vårt samhälle?! VARFÖR?!

  Gilla

  • Petter

   Valboskap kan ju vara en förklaring. Sossekommunister och miljöpajaser behöver tyvärr den draghjälpen.

   Gilla

 • Pica pica

  Jag har frågat en muslimsk kvinna som verkligen har acklimatiserat sig i Sverige om slöjan. Hon säger att hon tror att det är rädda muslimska män som tvingar sina kvinnor att bära den för att de ska isoleras från det svenska samhället så att de tappar makten över dem.

  Hon vägrar i sten att ta på sig slöjan och hon klär sig som svenska kvinnor. Tyvärr blir hon antastad av helt främmande muslimska män som säger åt henne hur hon ska vara klädd.

  Hemska tanke, om muslimska kvinnor i Sverige får svenska vänner kanske de kommer på att skaffa sig en svensk karl också!?

  Gilla

 • Hönsmamman

  Vill de inte att männen ska få uppleva frigörelsen? Eller varför har dom ingen topphatt?

  Gilla

 • age

  En klargörande text beträffande ”slöjan”.
  Det är alltså inte koranen som hindrar kvinnorna att visa sitt fina hår.
  De ska bara inte visa brösten/barmen.
  Men det är ju lika i alla länder.
  Varför är muslimerna så lätthetsade?
  Hjärntvättade och saknar mänskliga referenser till mänskliga relationer?

  ”[24:31] Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mera av sina behag än vad som [anständigtvis] kan vara synligt; låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen. Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfader, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorssöner, sina systersöner, närstående kvinnor, dem som de rättmätigt besitter och sådana manliga tjänare, som inte längre känner begär efter kvinnor, eller barn som ännu inte har begrepp om kvinnlig nakenhet. Och låt dem inte gå med svajande gång för att dra uppmärksamheten till sina dolda behag. Troende! Vänd er till Gud i ånger [över era fel och synder]; kanske skall det gå er väl i händer! ”

  Det står dessutom nästan lika direktiv i koranen för män.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå Miljöpartiet………..glöm inte att rösta.

  Miljöpartiet kan vinna pris i oärlighet. Inget förvånande i sådana fall.

  Svenska Greenwashpriset delas ut årligen av Jordens Vänner med stöd av Konsumentverket till företag, organisationer och makthavare som skapat sig en överdrivet grön image med vilseledande marknadsföring och/eller annan kommunikation.

  Det finns fyra kvalificerade slutfinalister att rösta på, och vi förväntar oss en tät kamp om vilken som utses till årets oärligaste miljöimage.

  Här är de 4 kandidaterna…

  1 Miljöpartiets partistyrelse
  2 Ekobyggmässan
  3 Stockholmshem
  4 Volkswagen Sverige

  Så rösta gärna på denna länk.

  http://www.jordensvanner.se/2016/rosta-i-svenska-greenwashpriset-2016

  Gilla

 • Lofas

  Lurar säkert alltid någon drogliberal PK idiot..

  Gilla

 • jan

  ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.”
  George Orwell, Double thinking
  hahahahahhahahhahahhhahhahahhahahhahahhahahahhaha

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: