”Svenskvänlig” bloggare som hängde ut åtalad frias – journalistiskt syfte


JOURNALISTIK. Bloggaren var kritisk till att tidningen inte skrev att den åtalade mannen hade invandrarbakgrund. Han hängde därför ut mannen på sin blogg och åtala-des för brott mot personuppgiftslagen. Han frias nu eftersom publiceringen kan anses ha ett jour-nalistiskt syfte – och då gäller inte personuppgifts-lagen. Eftersom åtalet inte omfattar brottet förtal så har detta inte prövats av domstolarna.

2016-03-09_0926

Den 63-årige mannen hade läst en artikel i tidningen Västerbottens-kuriren om en man från Umeå som hade åtalats för ofredande och sexuellt ofredande.

63-åringen skrev om fallet på sin blogg där han namngav den åtalade och lade ut en länk till åtalet och den åtalades Facebook-sida med bild på honom.

Bloggaren åtalades för brott mot personuppgiftslagen. Enligt åtalet var syftet med publicceringen att kränka den åtalades personliga integritet.

63-åringen förnekade dock brott och hävdade att han hade haft ett journalistiskt syfte med publiceringen och att den därför inte skulle omfattas av personuppgiftslagen – där just journalistiska syften är uttryckligen undantagna.

Avsikten med blogginlägget var enligt mannen i själva verket att kritisera Västerbottens-Kuriren och media i allmänhet och att rapportera ”på ett annat sätt”. Mannen tyckte att Västerbottens-Kuriren hade varit ”felaktigt ute” när de i artikeln skrivit att åtalet gällde en Umeåbo och att den åtalades invandrarbakgrund borde ha framkommit i artikeln.

Av mannens blogg framgår att den publicerar ”oberoende svenskvänliga nyheter, satir och allvar om politik, journalistik, invandring, mångkultur, islam, brottslighet, rasism, natur, livet och musik”… och att ”vi är partiska, anledningen till detta är att de etablerade medierna och journalisterna för länge sedan har slutat att följa sina egna etiska regler om att rapportera sakligt och korrekt. De etablerade medierna har slutat granska makten när det gäller invandringens konsekvenser, i stället döljer de problemen.”

Nyköpings tingsrätt slog fast att bloggen fick anses ha ett, i lagens mening, journalistiskt ändamål. Tingsrätten skrev i sina domskäl:

”Med journalistiska ändamål avses att informera, utöva kritik och väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten. Undantaget för journalistiska ändamål avser inte enbart etablerade media utan även privatpersoner. (Jfr Högsta domstolens dom NJA 2001 s. 409.)”

Att en webbsida har ett journalistiskt ändamål utesluter dock i och för sig inte att det kan förekomma enskilda uppgifter som inte kan anses ha ett journalistiskt ändamål. Tingsrätten konstaterade dessutom att kränkande uppgifter inte i sig utesluter att undantaget för journalistiska ändamål är tillämpligt.

Trots att syftet, vid sidan av journalistiska ändamål, var att angripa någons ”goda namn och rykte”, kunde publiceringen enligt tingsrätten anses ha skett uteslutande för journalistiska ändamål. Tingsrätten hänvisade till domen från Högsta domstolen där HD framhöll att det i och för sig ändå inte heller i journalistiska sammanhang är fritt att publicera uppgifter om till exempel misstänkta brottslingar och att detta då kan vara straffbart som förtal.

Med hänsyn till det uppgivna syftet med publiceringen på bloggen ansåg tingsrätten att invändningen om att publiceringen skedde för uteslutande journalistiska ändamål inte var så osannolik att den kunde lämnas utan avseende. Mannen friades därför från åtalet om brott mot personuppgiftslagen.

Eftersom gärningsbeskrivningen inte omfattade det brott som i och för sig skulle kunna vara aktuellt i och med att det handlade om ett journalistiskt syfte – alltså förtal – så prövades detta överhuvudtaget inte av tingsrätten.

”Den uthängde mannen” överklagade till Svea hovrätt som nu gör samma bedömning och friar bloggaren.

Dagens Juridik

-Pettersson beskriver närmare vilket fall det handlar om HÄR.

Alltså friad i Tingsrätt och Hovrätt. Däremot beslutade Tingsrätten i ett separat mål om samma fall att bloggaren skulle betala ett skadestånd på 10 000 kronor till den ”uthängde mannen”. Detta trots att uppgifterna som publicerades på bloggen var hämtade ur en dom från Umeå tingsrätt och därmed en offentlig handling tillgänglig för allmänheten.

Du kan alltså bli skadeståndsskyldig om du publicerar innehåll ur offentliga handlingar!!!  

Bloggaren som heter Pettersson nekades dock prövning av hovrätten, vilket den uthängde mannen fick. Det är märkligt.

Intressant är också att den som Dagen Juridik kallar ”svenskvänlig” kallas annat av lokaltidningen…

Här påstår opartiska SN att vår blogg ÄR rasistisk trots att jag blev frikänd för andra gången. Undrar om inte det kan ligga till grund för en förtalsanmälan eller en anmälan till PO.

Här påstår opartiska SN att vår blogg ÄR rasistisk trots att jag blev frikänd för andra gången.
Undrar om inte det kan ligga till grund för en förtalsanmälan eller en anmälan till PO.

2016-02-10_1821

 


14 responses to “”Svenskvänlig” bloggare som hängde ut åtalad frias – journalistiskt syfte

 • ÅMÅL

  En av Sveriges rikaste, Per Westerberg, kom undan med detta:

  Gilla

 • Ingvar

  Skäggmussar i pyjamas vem anställer dom? Ut med snyltarna

  Gilla

 • Pensionären

  Alla vi som är här inne och läser och diskuterar i denna fantastiska blogg, bara MÅSTE nu slänga in ett bidrag!! Jag slänger in någon hundring då och då, gör ni alla andra det också!

  Gilla

 • jgarn

  Trodde ni att demokraturen Sverige var en demokrati? Är 7-klövern och slaskmedia helt obekanta företeelser för er?

  Gilla

 • Stenbock

  Pettersson:
  Har bloggens läsare i någon mån hjälpt dig med utdömda summan,av
  blodspengarna till sexbrottslingen ? Lägger ut några bilder på den dömde ”invandraren” som varning till bloggens alla kvinns !:

  Gilla

  • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

   En livsfarlig muslim med planering av grova brott enligt koranen och sharia mord pa alla icke-muslimer!
   NACKSKOTT OCH UUUUT!!!

   Gilla

  • Pettersson

   Stenbock, jag har fått in lite pengar och är tacksam för alla bidrag. Det är c:a ett år som jag började ta emot sponsring och det har kommit in 24-25 tusen. Kostnaderna ligger dock högre. Jag har betalt 24 000 i skadestånd och andra ersättningar, sedan kommer kostnaderna för själva bloggen, resor, arbetstidsförlust vid resor till och från olika rättegångar och det är fler stämningar på gång. Återkommer till dem.

   Tack för alla bidrag.

   Gilla

   • SD2014

    Fan, vi är ju ganska många här som läser Pettersson, det borde vara flera som sponsrar dig, kom igen nu era snyltare Petterssons behövs verkligen, så de stora ljug/hatmedia försvinner för gott.

    Tack för att du finns Pettersson 🙂

    Gilla

 • Mary Agnes

  Pettersson – snart i TVs kulörta morgonsoffor.

  Gilla

 • Mari

  Bra !! Är man en brottsling så är man och vi förtjänar att veta vilka de är.Tänk om man bodde granne med en sexuell brottsling utan att veta om det och kunna skydda sig. I USA kan man få veta var de bor så att man kan välja bort eller så får de inte flytta till ”ditt” område.
  Bra att det inte mörkas och Bra att polisen inte inte får mörka längre. Man vet aldrig vad som händer med media men polisen får inte dölja etnisk tillhörighet.

  Gilla

  • aos

   Inte bara det de kan i vissa stater tvingas knacka dörr
   Och presentera sig som dömda sexförbrytare
   I området de bor eller flyttat till

   Gilla

 • ossie

  Att skriva sanningen om kriminella invandrare är ju enl PK rasistiskt…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: