Åtalades för granatkastning mot polisbuss i Tumba – frikänns


INVANDRARVÅLD. Den 18-årig, Salah Amin, som åtalades för att ha kastat en handgranat mot en polisbuss i Tumba söder om Stockholm i somras frikänns nu. Mannen döms dock till fängelse för två grova rån och grovt vapenbrott. 

polisbil granatattack

Den 18-årige mannen åtalades för mordförsök på de fyra polismännen. I dag blev det en ogillande dom i Södertörns tingsrätt och mannen frias från den åtalspunkten. Detta trots att Amins DNA fanns på handgranaten. 

Tingsrätten förklarar att för en fällande dom krävs att det inte finns några andra möjliga förklaringar till händelseförloppet än att det var han som kastade handgranaten. Tingsrätten skriver i domen att man inte anser att åklagaren har motbevisat att mannens DNA hamnade på handgranaten vid ett annat tillfälle än när den kastades.

”Vid en sammanvägd bedömning, där den bevisning kring övriga omständigheter som åklagaren har presenterat vägs in, kommer tingsrätten till slutsatsen att det finns andra möjliga förklaringar till händelseförloppet än att det var Salah Amin som ensam eller tillsammans och i samförstånd med någon annan kastade handgranaten. Han ska därför frikännas”, skriver tingsrätten i domen.

Mannens DNA, som fanns på handgranaten, kan ha hamnat där vid ett tidigare tillfälle, sägerrättens ordförande Karin Jonsson.

Mannen har i förhör sagt att han tidigare under den aktuella dagen rört vid en hand granat, men att han inte kastat den mot polisbussen. Rätten skriver i domen i dag att den uppgiften alltså inte är så orimlig att den kan lämnas helt utan avseende.

 

18-åringen döms dock till tre år och två månaders fängelse för grovt rån och grovt vapenbrott. Straffet bestäms till fängelse i tre år och två månader.

Handgranater klassas i dag som explosiva varor, och inte vapen. Därmed är det inte ett smugglingsbrott att föra in dem i Sverige. Något som bland annat Tullverket kritiserat. Just nu pågår en utredning som ska över den här situationen, och även föreslå skärpta straff för innehav av handgranater.

TIDIGARE 2016-01-18. 11-0 till bortalaget vid terroriståtal i Stockholm

En 18-årig irakier, Salah Amin, med dubbla medborgarskap åtalas för handgranatsattacken mot en polisbuss i Tumba i Botkyrka i somras. Mannen åtalas för försök till mord men även för rån m.m.

Splitterskadorna på bussen blev omfattande men ingen av poliserna inne i kupén skadades fysiskt. Hade granaten landat närmare så hade det kunnat sluta riktigt illa.– Om man hade haft fönstret öppet eller dörren lite öppen eller rent av stått utanför så fanns det ju en uppenbar risk för att man skulle skadats väldigt allvarligt eller avlida, säger vice chefsåklagare Stefan Creutz till P4 Stockholm.

Åklagaren anser sig ha god bevisning, bland annat i form av DNA. – När man kastar en handgranat så lossnar en grepe från handgranaten, som det heter, som blir kvar i området där man har kastat och på den grepen har vi funnit den tilltalades dna, säger vice chefsåklagare Stefan Creutz.

Mannen nekar till att ha kastat granaten. Hans förklaring till dna-spåret är att en person visade honom en handgranat och att han då tog i den.

Några dagar efter attacken fick polisen in tips som pekade mot 18-åringen. Misstankarna stärktes då han själv gjorde hotfulla uttalande i samband med att han i september greps misstänkt för narkotikabrott.

– Då gjorde han uttalanden i stil med att det är farligt att sitta i en polisbuss, för det kan komma en handgranat, säger Stefan Creutz.

Under natten då granaten kastades var det oroligt i Tumba. Polisen utsattes för stenkastning, eld anlades vid en polisstation och en elstation sprängdes.

18-åringen åtalas även för två grova rån och ett personrån. I en garderob i mannens hem hittade polisen en skarpladdad revolver, varför han även åtals för grovt vapenbrott.

– Det är fruktansvärt att kasta en handgranat mot polisen, men även de övriga gärningarna är extremt allvarliga. Närlivsbutiker har rånats och det har avlossats skott en halvmeter från expediternas huvuden. 

Tillsammans med 18-åringen åtalas även tio andra unga män misstänkta för bland annat två grova rån. Nästan alla bor i Botkyrka kommun och har känt varandra länge.Handgranat_M75

-Pettersson hittade ovanstående på Sveriges Radio som glömmer nämna att samtliga har invandrarbakgrund i Mellanöstern men tyvärr har de flesta svenskt medborgarskap.

Den misstänkte granatkastaren heter Salah Amin och är född i oktober 1997, han har irakiskt och svenskt medborgarskap. Handgranaten var av modell M75 som innehåller 3000 dödliga små stålkulor som sprids vid explosionen. Granaten kommer från det forna Jugoslavien.

TIDIGARE 2016-01-14. 18-årig invandrare åtalas för för terroristattack mot poliser i Stockholm

Den 18-åring som misstänks ha slängt en skarp handgranat mot en polisbuss i Tumba i augusti förra året åtalas nu. Mannen misstänks även för att ha deltagit i två rån mot närbutiker i oktober. I samband med de rånen avlossades skott. 

-Pettersson noterar att media inte vill nämna att det som vanligt är invandrare det handlar om.

Finns det något land förutom Sverige med någorlunda stabil demokrati där det slängs handgranater på polisfordon? Eller där kriminella slänger handgranater på bilar, lägenheter, restauranger eller varandra?

Om någon slängt en handgranat i annat demokratiskt land tex Israel, oavsett omständigheter, hade det kallats för vad det är‚ ett terrordåd. Är får det inte mycket uppmärksamhet och det talas inte om vilka terroristerna är utom vid skolattacken i Trollhättan.

Man kan hoppas att kaosblatten får ett rejält straff. Dialogpoliser och klapp på huvudet hjälper inte, det de gör måste få konsekvenser redan från början så kanske det blir bättre så småningom…

2015-10-14. Tre gripna för terrorattacken mot polisen!

Polisområde Stockholm syd grep tidigt på morgonen igår tre personer, misstänkta för försök till mord eller inblandning i brottet när en handgranat kastades mot fyra poliser som satt i en polisbuss i Tumba i slutet av augusti.

En man, född 97, är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord de andra två männen är skäligen misstänkta för anstiftan till mord samt försök till mord.

– Vi sa tidigt att de eller den som hade gjort det här hade begått ett stort misstag. Vi sa också att vi skulle hitta den eller de som hade gjort det här och vi är nu säkra på att vi har lyckats. Vår personal har arbetat metodiskt och professionellt för att lösa detta brott och inte minst för att visa att den här typen av våld mot polis är helt oacceptabelt och måste ge konsekvenser, säger Palle Nilsson, kommenderingschef.

Anställda inom svensk polis håller en mycket hög nivå och tillsammans är vi oerhört starka, även när vi utsätts för påfrestningar.

Över 160 förhör och andra utredningsåtgärder har lett till att vi har kunnat ringa in de här personerna som nu är gripna, misstänkta för att ligga bakom sprängningen. – Vi är helt trygga med att vi klarat upp ett mycket allvarligt brott där hela samhället är ett brottsoffer, säger Carolina Paasikivi, polisområdeschef.

Vi sa från första stund att vi inte skulle backa. Det har vi inte heller gjort. Vi sa från första stund att vi inte släpper det här ärendet förrän vi är klara. Det har vi inte heller gjort, inte ett ögonblick. Nu är det dags att låta rättsväsendet bedöma brottet.

Gripandet var en samverkansinsats mellan lokalpolisområde Botkyrka, piketen i Stockholm, nationella insatsstyrkan och tekniker från nationella operativa avdelningen.

Från polisens Facebook.

-Pettersson tycker att polisen gjort ett bra jobb men är lite förvånad över att de inte lägger ned lika mycket jobb på andra brott ”Vi sa också att vi skulle hitta den eller de som hade gjort det här…” Varför finns den inställningen bara när polisen drabbats?

I alla andra länder kallas handgranatattacker mot polisen för terroristangrepp men i Sverige nämns det knappt i hatmedia. Varför? 

De tre gripna männen är samtliga tidigare kända av polisen för våldsbrott, narkotikabrott och tillgreppsbrott.

Polisen uppger inte de gripnas etnicitet men allt tyder på att rör sig om invandrarvåld och att 87:an är medansvarig. Så frågan är varför de inte är inlåsta eller utvisade. Även om de har svenskt medborgarskap måste det finnas möjlighet att återkalla det.

Handgranaten som var laddad med stålkulor exploderade på cirka en meters avstånd och fordonet perforerades av stålkulorna. Enligt polisen var det ren tur att ingen polisman skadades allvarligt eller dödades vid terrorattacken. Hade det varit ett vanligt polisfordon med tunnare plåt hade attacken sannolikt slutat i en tragedi.

De gripna är en 18-åring, som är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord, en man i 20-årsåldern som är skäligen misstänkt för försök till mord och en man i 30-årsåldern som är skäligen misstänkt för anstiftan till mord.

Namnen på terroristerna hoppas vi kunna fylla på med nedan…

TIDIGARE 2015-08-27. Terrorangrepp mot polisen i Stockholm

Vid angreppen mot polisen i Tumba i fredags användes en skarpladdad handgranat. – Det är ett allvarligt angrepp mot liv och hälsa och mot samhället och rättsväsendet, säger Carolina Paasikivi, polisområdeschef i Stockholm syd.

Den tekniska undersökningen har fastställt att det var en handgranat som kastades mot polisbussen, i vilken det satt fyra poliser. Granaten landade omkring en och en halv meter från polisbussen och skadorna på fordonet visar tydligt hur illa det kunde ha gått om någon stått i närheten av fordonet eller om fordonet inte haft det extra skalskydd den var utrustad med.

– Ett angrepp mot liv och hälsa är alltid ett grovt brott. I detta fall skedde det mot poliser vilket innebär ett angrepp på hela samhället och rättsväsendet. Det är också ett angrepp mot medborgarna som vi är satta att skydda, vilket kvalificerar brottet som ännu allvarligare och helt oacceptabelt, säger Carolina Paasikivi, polisområdeschef i Stockholm syd. Vi sviktar inte i vårt samhällsuppdrag och två saker är helt säkra – vi backar inte undan och vi slutar inte förrän vi är klara med det här ärendet.

Ett omfattande och intensivt utredningsarbete pågår. – Vi arbetar med en förundersökning om försök till mord. Vi har inte någon skäligen misstänkt i nuläget men vi kommer att hitta dem som gjort detta. Förr eller senare kommer de identifieras och vi kommer att göra allt för att de ska gripas och lagföras, vilket har varit vårt mål sedan minuten efter händelsen i förra veckan. Exakt hur vi bär oss åt berättar vi inte förrän vi är klara. De begick ett grovt brott och ett grovt misstag, säger Palle Nilsson, kommenderingschef.

Skadorna och konsekvenserna kunde ha blivit långt värre och det finns inget som tyder på att det är annat än en tillfällighet att ingen polis skadades allvarligt eller dödades.

– Vi arbetar även med vår egen arbetsmiljö. Det är farligt att vara polis – vi ska skydda samhället och medborgarna mot hot, risker, våld och andra brott men också vi ska ha en god arbetsmiljö och i det här fallet handlar det främst om att se till metoder och skyddsutrustning, säger Carolina Paasikivi.

Polisen 

– Pettersson undrar om det finns land förutom Sverige med någorlunda stabil demokrati där det slängs handgranater på polisfordon? Eller där kriminella slänger handgranater på bilar, lägenheter, restauranger eller varandra?

Om någon slängt en handgranat i annat demokratiskt land tex Israel, oavsett omständigheter, hade det kallats för vad det är‚ ett terrordåd.

I Sverige blir det knappt en notis bland landets nyhetsredaktörer när de kväver en gäspning…


17 responses to “Åtalades för granatkastning mot polisbuss i Tumba – frikänns

 • Regeringen inför amnesti för handgranater | Petterssons gör skillnad!

  […] Åtalades för granatkastning mot polisbuss i Tumba – frikänns […]

  Gilla

 • Bertil Nilsson

  Sverige har blivit ett sjukt land med sjuk sju klöver maffia… samma med domstol..

  Gilla

 • Kjell-Olof K

  känner på mig att det FINNS POLISER på bloggen SOM LÄSER ALLT VI SKRIVER.

  Gilla

 • Lisa

  Till och med blatten som dödade Litauern som försökte skydda klasskamraten mot sexuella trakasserier.gick fri.
  Det finns nu prejudikat på att man får mörda folk ostraffat.

  Gilla

 • upptillkampnu

  Tryck ner en osäkrad handgranat i halsen på kaosblatten.

  Gilla

 • jan banan

  Varför döma överhuvudtaget??
  Stackars Salah Amin??

  ”Jag rekommenderar polisen att istället för att arrestera dessa kriminella så avrätta dom på plats. På så sätt slipper vi bidra med våra skattepengar att dessa pensionsräddare går fria.”

  Ja, det sistnämnda låter jättevettigt

  Gilla

 • Stenbock

  Den vanliga bonusen för nya befolkningen.Har idag läst om ett annat fall som skedde 2012,men först nu kom upp i rätten…Läs gärna genom och fundera,om en ursvensk fått en liknande amnesti ?
  Länk från dagens Skånska:
  http://www.skd.se/2016/03/09/stoldanmald-lyxbil-saldes-i-tyskland/

  Gilla

 • Lofas

  Jag rekommenderar polisen att istället för att arresterad dessa kriminella så avrätta dom på plats. På så sätt slipper vi bidra med våra skattepengar att dessa pensionsräddare går fria.

  Gilla

 • Mumien

  Det är åklagarens uppgift att samla bevis, ett DNA som kunde ha hamnat på handgranaten när som helst, räcker inte för ett fällande. Det finns utrymme för tvivel tyvärr.
  Tingsrätten kan naturligtvis döma ändå men det som händer då, är att den tilltalade överklagar domen i HD och då blir det garanterat ett frikännande + att den tilltalade har rätt att kräva ett saftigt skadestånd av staten, och det kan man vara säker på att han gör.

  Jag anser det märkligt att åklagaren inte hade mer på fötter efter alla förhör och all tid som lagts ner på fallet.

  Liked by 1 person

 • jan

  Ynkligt… Vi kan inte hålla på och curla dom kriminella hela tiden..

  Gilla

 • Tony

  Åter igen visar Sveriges DUMSTOLAR sin inkompetens,
  grova brottslingar frikänns för grova brott, men åtalas för
  någon löjlig förseelse, snart är väl parkeringsbot och
  fortkörning dom grövsta brott som man dömer för.
  Problemet här var ju att brottslingen var utlänning, och
  offren hade blivit Svenska polisen, och det utgör en
  väsentlig skillnad, om det varit tvärtom då hade inga
  åtgärder sparats på att få fram en brottsling? Skrämmande
  när grova brottslingar kan idka grovt våld mot samhällets
  väktare utan att få ett strängt straff och därefter utvisning
  på livstid! Har Tingsrätterna order från högsta ort att undgå
  straff eller att döma milt, när det handlar om importerad
  brottslighet för att hålla statistiken på så låg nivå som
  möjligt???

  Gilla

  • maar

   Utvisa direkt, så sparar svenska staten pengar för s.k. integration – sådan drägg kommer aldrig att kunna integreras.

   Gilla

  • Tony

   Du som visar tummen ner kan kanske upplysa
   om du tycker att rättvisa skipats här, när inte ens
   DNA räcker för att fälla idioten????

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: