Försvaret deltar i storövning med Nato


FÖRSVAR. Övning Cold Response 2016 omfattar cirka 15 000 deltagare från 15 nationer varav drygt 2000 svenska soldater och officerare. Övningen genomförs i Nord Trøndelag i mellersta Norge med mark- övningsområde mellan Trondheim i söder och Namsos i norr, marinövningsområde i farvattnen utanför och luftövningsområde i svenskt och norskt luftrum mellan Oslo och Bodö.


Cold Response har ett fiktivt scenario baserat på en internationell krissituation och genomförs som en tillämpad dubbelsidig övning med en multinationell brigad på respektive sida. Sverige och tredje brigadstaben har, precis som under Cold Response 2014, fått förtroendet att leda en av dessa multinationella brigader.

Övningen ger unika möjligheter att träna en multinationell insats i subarktiskt klimat. Förmodligen den största utmaning som man kan ställas inför under en övning.

Övningsområdet är stort och utmanande för alla inblandade. Detta tillsammans med det stora antalet deltagande förband och möjligheten att öva strid mot en kvalificerad motståndare gör att alla från soldat till chefer får en egen erfarenhet av vilka ytor, volymer, tider och avstånd som strid i större förband innebär.

Stor vikt har lagts på säkerheten vid planering av övningen vid såväl svenska som norska övningsledningar.

Försvarsmakten


One response to “Försvaret deltar i storövning med Nato

 • Observator X

  I stället för att åka skidor i fjällen och skjuta lösplugg är det långt mer lämpligt, för Sveriges och Europas väl och fortlevnad, att samöva runt Medelhavsområdet med de sydeuropeiska krigsmakterna inför det kommande och livsnödvändiga Festung Europa/Europas skalskydd.

  Ryssland är ju i dag inget hot mot Sverige. Alla resurser som läggs på övningen ska helt och hållet riktas mot sydeuropa. Nu.
  Det är ju Ryssland som idag håller islam och all dess medföljande vansinne stången…
  Jag är förvånad att vinterövningen alls ska genomföras. Hotet är akut och finns i Medelhavsområdet, upplysningsvis, krigsmaktbefälhavare Byde’n.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Fler en tre länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 2 262 andra följare

%d bloggare gillar detta: