Flyktingar ger upp vid stängd gräns – vänder hem


INVANDRING. När gränsen mot Makedonien har stängts även för syrier, irakier och afghaner som kommer från krigshärdar, ser många nordafrikaner sig som chanslösa.
Många av de tiotusentals strandsatta migranterna och flyktingarna ger därför upp och återvänder till sina hemländer, rapporterar Sveriges Radio.

När gränsen är stängd även för syrier, irakier och afghaner som kommer från krigshärdar, så ger många marockaner till exempel upp hoppet.

Sju unga, svartklädda män sitter på trappan utanför Internationella organisationen för migration, IOM, i Atens utkant och är på väg tillbaka mot Marocko.

De har varit på resande fot i sex veckor via Turkiet, Lesbos, Aten och Makedonien, men i Serbien stoppade polisen dem och nu är de här för att hämta en flygbiljett och fyra tusen kronor i återvändandebidrag.

– Vi har inga chanser här i Europa. Fast Sverige hade varit bra med demokrati, säger en av dem.

Chefen för IOM:s kontor en trappa upp heter Daniel Esdras. Han säger att kriget i Syrien lockat många nordafrikaner att med sin arabiska försöka smälta in i flyktingströmmen.

Men i dag registreras alla mycket noggrant i Grekland, hävdar han, så nu är det många nordafrikaner som frivilligt återvänder hem igen.

Det kan också bli aktuellt för afghanerna, antyder han. EU-länder förhandlar om återvändandeavtal med Afghanistan.

-Pettersson noterar att Sveriges politik med permanenta uppehållstillstånd har drabbat kvinnor och barn i Syrien.

Hur många unga män från Tunisien, Algeriet, Marocko med flera länder har passerat in i Sverige som Syrier och fått permanenta uppehållstillstånd och tar nu enorma resurser som kunde ha används på människor som behövt det bättre…


8 responses to “Flyktingar ger upp vid stängd gräns – vänder hem

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: