Fackförbund stoppade bussar med SD:s valkampanj – döms att betala skadestånd


DEMOKRATI. Fackförbundet Syndikalisterna ansåg att buss-förarnas säkerhet stod på spel när bussarna skulle bära politisk reklam för ”det rasistiska partiet Sverigedemokraterna”. Syndikalistfacket genom-förde därför en blockad – och döms nu av Arbets-domstolen att betala skadestånd till bussbolaget skriver Dagens Juridik. 

Den 21 augusti 2014 publicerade Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Stockholm, SBSS, ett meddelade på sin hemsida.

SBSS skrev att de varslade om blockad ”mot arbete som involverar körande av bussar som skyltar med valreklam för det rasistiska partiet Sverigedemokraterna (SD) inom SL:s trafik”. Anledningen var enligt SBSS att bussförarnas arbetsmiljö äventyrades.

Fyra dagar senare, den 25 augusti, inledde SBSS stridsåtgärden mot bussbolaget Keolis.

Frågan som Arbetsdomstolen hade att ta ställning till var om SBSS har brutit mot medbestämmandelagen när det vägrade köra buss utan att ha varslat om detta minst sju arbetsdagar i förväg – eller om SBSS haft giltig hinder för att agera som de gjorde.

Domstolen prövade också om SBSS hade brutit mot kravet om att varslet ska innehålla information om hur omfattande stridsåtgärden blir.

Bussföretagen krävde att SBSS skulle betala allmänt skadestånd på 100 000 kronor. Av denna summa skulle 75 000 kronor gälla den korta varseltiden och 25 000 kronor för brott mot skyldigheten att berätta om blockadens omfattning.

SBSS har hävdat att man mejlat bolaget information om varslet den 21 augusti. AD anser dock att det inte är bevisat att bolaget också har mottagit mejlet detta datum.

Istället ger utredningen enligt AD inte utrymme för någon annan slutsats än att bolaget fick varslet först den 25 augusti. I och med att SBSS startade stridsåtgärderna mot bolaget detta datum var varseltiden kortare än sju dagar – även om SBSS hade varslat bolaget den 21 augusti.

Kunde ha väntat
När det gäller påståendet om ”giltigt hinder” har SBSS uppgett att medlemmarna riskerade att utsättas för hot, våld eller dålig arbetsmiljö. SBSS säger också att strejken inte skulle ha haft någon mening om den inte vidtogs omedelbart.

Domstolen konstaterar att bussar med SD:s valreklam bara skulle köras under en begränsad period, fram till valdagen den 14 september 2014. Om SBSS hade uppfyllt lagens krav på sju dagar mellan varsel och stridsåtgärd skulle blockaden ha kunnat inledas den 3 september.

Enligt AD har det inte funnits något skäl att anta att reklamkampanjen skulle bli så kortvarig att en korrekt varseltid skulle ha gjort att strejken blev verkningslös i den betydelsen att den inte alls hade kunnat genomföras. Det har därför enligt AD inte funnit något ”hinder av rent praktiskt natur” mot att följa tidsreglerna för varselskyldighet.

SBSS har också argumenterat för att varseltiden inte kunde följas på grund av bussförarnas arbetsmiljö och säkerhet. Kommunal hade visserligen lagt så kallat skyddsombudsstopp den 15 respektive 16 augusti, men AD konstaterar att dessa hävdes av Arbetsmiljöverket den 22 augusti.

Arbetsmiljöverket hade då konstaterat att det inte fanns någon omedelbar och allvarlig fara för bussförarnas liv eller hälsa.

Enligt AD så ger utredningen inte något stöd för att bussförarnas arbete av säkerhetsskäl omedelbart behövde stoppas. Domstolen anser dessutom att det finns sådana oklarheter om stridsåtgärdens omfattning att agerandet inte uppfyllt lagens krav.

Eftersom SBSS inlett stridsåtgärden innan Keolis fått ta del av varslet har Keolis inte haft möjlighet ”att förbereda sig och vidta eventuella motåtgärder för att kunna hantera följderna av stridsåtgärden.”

AD konstaterar därför att SBSS:s agerande ”på ett uppenbart sätt motverkat syftet med varselskyldigheten.” Konsekvensen blir att SBSS för betala 70 000 kronor i skadestånd till Keolis.

SBSS ska också ersätta bussföretagens rättegångskostnad med 120 000 kronor.

-Pettersson tycker straffet är alldeles för lindrigt, att försöka hindra demokrati och yttrandefrihet borde kännas rejälare…ni ser själva vad Syndikalisterna tyckte var rasistiskt…2014-08-26_1814


15 responses to “Fackförbund stoppade bussar med SD:s valkampanj – döms att betala skadestånd

 • juhan delmen

  Mp, syndikalister, Sossar och V kastar skit. Men de har glömt sitt eget ursprung.
  Stalinister och kommunism där de slaktade millioner människor, oliktänkande, forskare, författare ,och Akademiker.
  Det har dom glömt som de teflonhjärnor de är. Då är det lätt att såga SD.
  Tänk lite på historien, Snälla nån.
  Kan ingen komma och rädda oss från alla idioter I riksdag, och regering?

  Gilla

 • Tony

  Men reklam för V.P är väl helt i sin ordning för dessa kräk?
  Alla bussförare, gör er själv en tjänst, gå ur dessa odemokratiska
  fackföreningar, det enda som händer är att ni sparar pengar?
  Så får vi se om dom klarar att skänka stora summor till
  socialistiska partier?

  Gilla

 • Olli Rein

  Den som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket.

  Gilla

 • Johan Herrgård

  Reblogga detta på johan herrgård och kommenterade:
  Den som säger sanningen är inget värd i nya Sverige. Varför tror folk att det regnar guld?

  Gilla

 • Mari

  Vilka tror fackpamparna att de är??? Ett riksdagsparti som inte får göra reklam? Fackförbunden gör allt för att stoppa SD. Om de inte passar sig så kommer de också bli av med en hel del medlemmar precis som kommunal.. Handskas med medlemmarnas pengar på detta sätt?? Hoppas att era medlemmar ser vad ni är för ena och gör det enda rätta.

  Gilla

 • Petter

  Skäggiga och ringörade snyftikalister är bottenslamm

  Gilla

 • modernghost

  Förr så hade vi normala ungdomsdrömmar, dagens ungdom har ingen framtid att förverkliga.

  En bidrag från en utvandrad ung svenne :

  Gilla

 • ossie

  Rätt åt dessa odemokratiska kommunister.

  Gilla

 • Nisse

  Jag kör gärna den bussen med mera reklam för SD. Alla vet att kommunisterna inte gillar DEMOKRATI…….

  Gilla

 • jgarn

  Samhället skall vara stenhårda mot extremister.

  Gilla

 • eri

  Aviker lite från ämnet nu ,,,med ett inklipp ::från skittablån AB
  Två personer döms för människosmuggling efter treårige Alan Kurdis död.
  De ska avtjäna fyra år i turkiskt fängelse.

  Undrar om den tandlöse gubben till far är med bland dom dömda ?

  Gilla

 • Kjell Hedlund

  Skadeståndet borde vara dubbelt hög. Fattar inte dessa s k människor att SD ÄR räddningen för Sverige.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: