2,9 miljoner tyskar utvisades och byggde upp ett rikt land

FLYKTINGAR. 2,9 miljoner tyskar utvisades från Tjeckoslovakien efter andra världskriget. En organisation som företräder etniska tyskar som kom från det forna Tjeckoslovakien efter kriget röstade i helgen för att släppa sina territoriella anspråk. 

De 2.900.000 så kallade sudettyskar utvisades (etnisk rensning) efter 1945 av den tjeckiska regeringen, som beskyllde dem för nazisternas aggression mot landet.

Av sudettyskarna röstade 72 procent av delegater vid mötet i München till förmån för att ändra sina stadgar och att avstå från de i hög grad symboliska kraven man hade. Gruppen sade att beslutet var tänkt för att ”bygga en bro till det tjeckiska folket.”

Sudettyskarna bodde främst i provinserna Böhmen och Mähren från åtminstone 1400-talet. Några kända är fordonsingenjör Ferdinand Porsche och industrimannen Oskar Schindler, mest känd för att ha räddat judar undan Förintelsen.

-Pettersson har noterat att mellan 12 och 14 miljoner tyskar tvingades flytta från sina forna hemländer efterkriget. Alla togs emot i det krigshärjade Tyskland och de släppte sina krav på grannländerna och byggde på några årtionden upp ett av världens rikaste länder.

Man kan undra hur araberna som flydde från nuvarande Israel 1948 tänker? Varför har de arabiska grannländerna inte tagit hand om dem och byggt upp rika och demokratiska länder?

Sudettysklar i Tjeckoslovakien på väg till Tyskland 1946
Sudettysklar i Tjeckoslovakien på väg till Tyskland 1946

Haaretz

5 thoughts on “2,9 miljoner tyskar utvisades och byggde upp ett rikt land

  1. Varför länkar du till en tillrättalagd propagandafilm från britternas krigsdepartement. Är du verkligen så naiv att du tror att filmen visar sanningen om vad som hände det besegrade Tyskland och det tyska folket? Man skall nog inte heller tro att Wikipedia är en pålitlig källa. Du hade nog kommit närmare sanningen om du hade länkat till denna dokumänter.

    • Ingen tysk kastades ut från Polen! Dom kastades ut, när den del av Tyskland som var deras hem och som dom bodde i, ockuperades av Polen!

Kommentera