Riksrevisionen varnar regeringen för att underskatta kostnaderna för asyl och anhöriginvandringen

INVANDRING. Riksrevisionen varnar regeringen för att underskatta kostnaderna för migrationen. Därmed ansluter sig myndigheten till Finanspolitiska rådet som tidigare varslat för att den nuvarande migrationspolitiken kan komma att få permanenta konsekvenser för svensk ekonomi.

Finansministern har ingen anledning att se glad ut och det har inte svenska folket heller.
Finansministern har ingen anledning att se glad ut och det har inte svenska folket heller.

Rikrevisionen släppte nyligen sin årliga granskning av den kommande budgetpropositionen. Myndigheten har funnit att regeringen kraftigt underskattar kostnaderna för migrationen och att det kommer äta upp marginalerna i budgeten. Detta kommer göra Sverige mer utsatt för konjunktursvängningar.

I rapporten framgår att Migrationsverket räknat ut att 500 000 personer kommer få uppehållstillstånd under perioden 2014-2019. Den beräkningen bör dock justeras uppåt då det under andra halvan av 2015 kom 133 900 asylsökande jämfört med 49 400 året innan. Av de uppehållstillstånd som utfärdas är ungefär hälften resultatet av en asylprövning och resten anhöriginvandring. Av de beräknade 500 000 som får uppehållstillstånd i Sverige fram till 2019 kommer 350 000 vara födda utanför Europa. Av dessa beräknas 40 procent sakna gymnasieutbildning, det innebär att den gruppen ökar med 70 procent.

Personer födda utanför Europa och som saknar gymnasieutbildning är den grupp som har svårast att komma in på arbetsmarknaden. Efter fem år i landet är det bara 22 procent som har jobb. Efter tio år i Sverige är 58 procent fortfarande arbetslösa och försörjs till stor del av bidrag. Den snabba tillströmningen till gruppen kommer göra så att den redan höga arbetslösheten blir högre än vad regeringen räknar med. En annan okänd faktor är de som illegalt uppehåller sig i landet efter att de fått avslag på sin asylprövning eftersom de fortfarande kan hämta ut dagersättning. Inrikesminister Anders Ygeman (s) talade tidigare i vintras om att utvisa 60-80 000 av dessa. Hur det ska gå till är ett mysterium.

Regeringens beräkningar kommer från Finansdepartementet. Där räknar man med att de nuvarande skillnaderna mellan utrikes och inrikes födda består. Det är enligt Riksrevisionen inte troligt. Risken är att Finansdepartementet räknar ut en för hög potentiell BNP som man sedan använder för att göra budgeten. En annan risk består i att regeringen underskattar hur många av de utomeuropeiska invandrarna som är lågutbildade. Det kan göra så att regeringen planerar allt för konjunkturstimulerande åtgärder. Alltså att regeringen spenderar för mycket på investeringar istället för bidrag. Det hotar överskottsmålet och den långsiktiga planen för statsfinanserna.

Det är en dyster bild som framträder. Vi ser en regering som inte klarar av att undersöka de långsiktiga konsekvenserna av den förda migrationspolitiken. En politik som de förvisso inte bär ensamt ansvar för. Vi ser också ett utanförskap som håller på att bli permanent. Riksrevisionens oro över att migrationen kommer få konsekvenser för statsbudgeten talar om omfattningen av problemen.

Möjligen ligger svaret hos arbetsmarknadens parter. Frågorna som måste besvaras då är: vilka okvalificerade låglönejobb kan man skapa ett behov av? Hur låga löner är möjliga med dagens bidragsnivåer?

Smålandsposten

18 thoughts on “Riksrevisionen varnar regeringen för att underskatta kostnaderna för asyl och anhöriginvandringen

 1. Stefan Löfven. Sök hjälp, omedelbart!

  Vi är inte ett “bananland” i Afrika eller Sydamerika som får alla sina inkomster av en bananodling eller en diamantgruva.

  Att man i dessa länder utser en bananplockare som statsminister må vara hänt.

  Att utse en svetsare som statsminister i ett moderna västerländskt land är fanimig ett hån mot precis allt.

 2. Dagens unga och deras barn får något att bita i framöver. Jag önskar dem ALL LYCKA med uppgiften.

 3. Det är den fruktansvärt onde Fredrik Reinfeldt som ställt till med allt det här i samband med Öppna Era hjärtan. Hoppas du får lida och plågas utav dåligt samvete.

 4. Höj skatten till alla sossar o miljöpartister till 100% så kan dom stå för delar av kostnaden för invandringen som troligen avstannar då. S och MP gillar alltid när andra betalar………..

  • Såg ett reportage från Miljöpartiets kongress och det är helt OSANOLIKA FÅNTRATTAR….Dessa är värda ett eget humorprogram, de är vältaliga men värre idioter och dårar finns inte!

 5. Nu är en bortförklaring, som stavas naivitet, blockerad eftersom de fått hjälp att tänka på följderna. De har fått hjälp att kunna inse att det blir väldigt väldigt väldigt kostsamt. De har gjort ett misstag som någon kommer att behöva rätta till.

  Miljöpartiet lägger tid på att diskutera ett ökat intag igen. Vem menar de ska sköta allt jobb om de som är i tjänst redan är överbelastade? Skall de importera handläggare och socionomer och varifrån? Vem menar de ska stödja detta lilla parti i sin udda politik? Reinfeldt var en parentes, en bitter förlorare som i rent hämndbegär utnyttjade det lilla partiet. Sanningen kom och slog näven i bordet. Det kommer ingen mer Reinfeldt som vill göra upp om utopiska scenarior. Det kommer bara en väldigt väldigt väldigt saftig räkning. Miljöpartiet borde i stället lägga sin tid på att lösa hur den ska betalas. Och hur det ska bli fred i krigande länder så att människor inte behöver fly och spela den roll som alla välgörare är beroende av för att framstå som klokare än vad de är.

 6. Det är mycket, mycket allvarligt.
  Det är en så pass svår situation som Sverige nu befinner sig i att statsapparaten är i upplösning. Staten Sverige tar in flera hundra tusen icke-svenska individer vilka definitivt inte behövs på landets arbetsmarknad, vilka tar upp svenskens plats, vilka för alltid kan komma att bli en avsevärd belastning för vårt Sverige.

  Men, det är inte det jävligaste, det är nämligen det att vi inte på allvar tar ansvar och gör någonting åt denna varböld på samhällskroppen.
  Det är ju för fan sagt att arbetslösheten ska ner! Nu släpper staten(politikerna) in massor utav ingentingare, afrikaner och araber från kollapsade försök till demokratiska stater samt halv-och-helgalna araber/asiater vilka även de tar upp plats från oss riktiga svenskar.
  De har inget alls att göra på en redan full arbetsmarknad.

  Lyssna här: Allt snack angående denna överskottsbiomassa och dess olagliga intrång i Sverige och Europa, det är faktiskt bara bortkastat.
  De ska endast uttransporteras, hemvisas till respektive världsdel.

  Det är hög tid för det nu, medan vi fortfarande har ett Sverige och ett Europa.
  Någon annan lösning finns ej.

 7. Så länge Absurdistan är kreditvärdigt,och kan taga nya lån för att betala räntan på de gamla…. fungerar det ju utmärkt ! ;(

 8. Samtidigt från kvinnliga ekonomer från Sparbanken mfl.
  Sveriges ekonomi god och växande framöver
  Från Arbetslöshetsverket
  Vi måste ta hit fler för att försörja svenska folket.

  Den samlade inkompetensen hos de som inkvoterats till dagens höga samhällsposter för att de har rätt ideologi är mycket stor.

  Det är synd om svenskarna.
  Men de kan ju alltid ägna sig åt Mellon ikväll och rösta på sina vanliga partier. Framtiden för barnen är dock allt annan än ljus.

 9. En gigantisk överföring från oss till dom. Vem tackar oss? När ekonomin havererar Vem betalar? JO man tar där det finns. Var hittar vi dessa pengar. Givetvis skall vi alla som betalar skatt får stå för fiolerna. Hur reagerar den normale skattebetalaren när han ser hur hans ekonomi försämras av kommunala och statliga skattehöjningar, när hans självklara rätt till vård och omsorg inte finns. Han ställer sig givetvis frågan: Vad betalar jag skatt till. Hur skall jag integreras med folk som jag måste avstå en massa förmåner till som jag betalat för via skattsedeln, som jag inte har någon koll över. Detta är ett klockrent scenario för FRÄMLINGSFIENTLIGHET. Detta är skapat av våra politiker tillsammans med det stats understödja media haveriet som glömt sin roll som ett granskande medium. I stället så har man övergått till att bli ett utbildande i rätt uppfattning, liksom Kim i Nord Korea

 10. Sverige samma som Eberöds Bank, Sverige har ett gäng som kallas för sju klövern. sju klövern är fientlig mot det Svenska folket och mycket extremt grovt kriminella Landsförrädare som bör kastas ut från Sverige.

 11. Man behöver nog inte vara varken civilekonom eller raketforskare för att förstå att invällnings-vansinnet kostar skjortan för oss skattebetalare.
  Här ska vi betala tusentals kronor per dygn för varje ensamkommande “barn” i 30-årsåldern, som bara tänker snylta på vårt välfärdssystem. Vakna upp ni politiker som håller på att köra Sverige i botten.

Kommentera