SKL kartlägger behovet av nya snabba bostäder


BOSTADSBRIST. Sveriges kommuner och landsting (SKL) genomför just nu en kartläggning över kommunernas behov av billiga, nya, snabbproducerade bostäder som alla eller de flesta har råd att bo i. För att hjälpa kommunerna ska de sedan göra en landsomfattande upphandling, som beräknas vara på plats 2017.

– Alla kommuner i dag har behov av att bygga nytt, och det är en helt ny situation. Vi vill med den här upphandlingen stimulera utvecklingen av koncept, det vill säga byggsystem för bostäder, och det kan se väldigt olika ut, säger Jan-Ove Östbrink på SKL, till Ekot. Enligt Boverket behövs det 700 000 nya bostäder fram till år 2025.

-Pettersson undrar vad det är för grupp som gett myndigheterna en spark i arslet. Brist på billiga bostäder för bland annat ungdomar har det varit i många år…

Studentskrapan ”Nyponet” känner ni igen om ni åkt in i Stockholm från Roslagstull. Nyponet är på totalt 6600 kvadratmeter, och har 145 lägenheter. Det är 8 ettor, 120 tvåor och 17 treor. Snittytan är alltså 45 m2, så det är verkligen inte några stora lägenheter. Om man har en boende per rum så bor det 299 personer i Nyponet. Trångt men ok.

Produktionskostnaden per m2 (inklusive markkostnad) är ungefär 30.000 kr per m2. Det innebär att ett Nypon kostar ungefär 200 miljoner kronor.

Säg att SKL skulle lyckas kapa den kostnaden till hälften. Det skulle innebära 700 000 kronor för en liten lägenhet och behovet är enligt SKL 700 000 bostäder.

Det blir 490 miljarder, bara för förra årets nyanlända. Sedan har vi årets och föregående års bostadsbrist. 

Kan någon förklara för mig, helst bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) :

Hur ska detta gå till rent praktiskt?
Hur ska detta finansieras?
Var ska svenska ungdomar, studenter och alla andra som redan står i bostadskö bo?

Har sjuklövern klart för sig vad som krävs i form av infrastruktur, offentliga jobb, bostäder, skolor, bussar, vårdcentraler och liknande som finansieras via skatterna för att driva varje kommun? Vet man vad som behövs i infrastruktur som telekommunikationer, färskvatten, avlopp, vägar, kraftverk, värmeverk, livsmedelsproduktion i ett land som redan importerar 50 % av maten osv.

Bara ökat elbehov för 200 000 personer är några kilowatt kärnenergi.

Har man tänkt på hur många nya lärare som behövs för att ta hand om 50 000 nya elever som inte kan språket och att lärarutbildningen tar fyra år?Hur har man tänkt att domstolsväsendet ska hinna med 100 000-tals nya asylärenden bredvid den ordinarie verksamheten samtidigt som den regeringen drar ned på anslagen?

Räcker det med att svenskarna öppnar sina hjärtan för att få fram många tiotals nya vårdcentraler, skolor, polisstationer, några nya tingsrätter och nya sjukhus bara det kommande året?

Om det räcker med öppna hjärtan, varifrån ska kvalificerad personal för att bemanna detta komma? Det tar som bekant runt åtta år i snitt för att få de nyanlända i arbete.

Svaret är naturligtvis att politikerna inte ens börjat planera för detta så den befintliga välfärden som redan krakellerar betänklig ska svälja ytterligare 200 000 personer per år.

Det kommer inte att hjälpa med öppna hjärtan, moral eller pengar?

Vad återstår då? Att minska invandringen verkar totalt omöjligt. Så vilken samhällsservice ska vi dra in på? Barnfamiljerna eller pensionärerna? Förlossningsvården eller barnomsorgen? Pensionerna, hemtjänsten, skolan, vården?

Vi ligger illa till och den enda möjliga vägen är stängd av 87:an…

Studentskrapan Nyponet

Studentskrapan Nyponet


5 responses to “SKL kartlägger behovet av nya snabba bostäder

 • Risto Matinen

  Bra skrivet Pettersson!

  Det behövs inga snabbproducerade bostäder åt asylindustrin! Det som behövs är tvärstopp på fortsatt ockupation, samt massiva utvisningar.

  Börja med våldsbrottslingarna. Sedan direktutvisning för minsta brott, och inte bara förövaren utan hela tjocka släkten/klanen får följa med, så åker de ut i snabbare takt än de åkt in…

  Gilla

 • Tony

  Den store Gurun Stefan Föfven skryter hejdlöst om att
  pensionärerna minsann fått en höjning med sosseregimens i
  intåg , av dom 400 hundra utlovade blev det 140 kr, men
  i slutändan med alla prishöjningar blev det ett stort minustecken,
  Gammal känd sossepolitik, ge en skitsumma med ena handen,
  och ta tillbaks mångdubbelt med andra handen.
  Detta gäller givetvis inte politikernas egna löner, för där är
  dom supereffektiva!

  Gilla

 • jan

  The more we ‘feel’ for the refugees, the worse their plight will be

  Gilla

 • ÅMÅL

  MARDRÖMSCENARIO!

  Gilla

 • Mary Agnes

  Malmö stad nedringt efter avgiftshöjning

  Bara i stadsområde Öster har man tagit emot över hundra samtal den senaste veckan, pensionärer som uttrycker sitt missnöje över avgiftshöjningar i äldreomsorgen.

  – De är upprörda, säger en av kommunens handläggare.

  Avgiften för mat som serveras inom äldreomsorgen har höjts med 112 kronor i månaden.

  Men Malmö stad informerade inte om höjningen innan de skickade ut räkningar till kommunens pensionärer. Detta har lett till en våg av samtal till Malmö stads handläggare.

  Vad de egentligen sa på telefon, får vi gissa oss till….

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/malmo-stad-nedringt-efter-avgiftshojning/

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: