Opinionsundersökningar


Det här med opinionsundersökningar är intressant.

Vissa använder dessa som om de vore lika med det slutliga valresultatet, andra rycker på axlarna och inser att detta bara är prognoser baserade på drygt tusen medborgares val.

Det är också intressant att se mediernas och proffstyckarnas olika ingångsvinklar till mätningarna. Beroende på hur ”fienden” placerar sig och hur deras formkurva ser ut, används opinionsinstitutens resultat som mall för den aktuella trenden. Just trend är precis vad dessa mätningar är och ”fienden” i sammanhanget är Sverigedemokraterna, oavsett vilken av medias frontfigurer eller proffstyckare som får komma till tals.

Att använda opinionsundersökningar i mellanvalsperioder som en fingervisning för hur kommande valresultat kommer att se ut, är naturligtvis ett enkelt sätt att förklara politiken på. Oavsett vilket parti det rör sig om, är partiernas kurvor lika ojämna som pulsmätarens. Medierna använder också de olika institutens resultat på olika sätt. Sifo har av någon anledning blivit mall för hur verkligheten ser ut, medan Yougovs undersökningar plötsligt kallas för oseriösa.

Man kan inte låta bli att se SD:s resultat som det vilket styr mediernas och proffstyckarnas engagemang. Sifo presenterade idag sin februarimätning och där backade SD med 1,6 procentenheter och givetvis kommer nu partiet att fortsätta backa, förlora de väljare som en gång kom från Moderaterna och se en stagnation. Vilken gång i ordningen Toivo Sjörén, chef för Sifo:s undersökning, cementerar Sverigedemokraternas väljartapp som ett slutligt valresultat, har jag tappat räkningen på, men det är inte bara en gång kan jag lova.

Vad det gäller Yougov räknas deras mätningar numera som oseriösa. I kontrast till Sifos, växte SD med 1,9 procentenheter bara för en månad sedan, gjorde All Time High och blev största parti. Inga rubriker i medierna och inga analyser från proffstyckarna.

Man kan se det från två vinklar. De som gillar SD förhåller sig till Yougov och de som ogillar SD (övriga partier, media och proffstyckarna) förhåller sig till Sifo. Hur har då verkligheten sett ut när det gäller Yougovs och Sifos förhållande till just Sverigedemokraterna?

Jo, ungefär så här:

I valet 2010 fick SD 5,7% av väljarnas röster. Så här förhöll sig Sifo och Yougov till SD i den sista mätningen innan valet.

 • Sifo: 3,8%
 • Yougov: 5,1%

I valet 2014 fick SD 12,8% och så här såg det ut veckan innan valet.

 • Sifo: 10,3%
 • Yougov: 11,1%

Oavsett vad media och proffstyckare numera anser om Yougov, har de presenterat ett resultat i opinionsundersökningarna där SD ligger närmare verkligheten än hos övriga. Med den felprocenten inräknad borde SD ligga någonstans kring 25%, vilket är mer i paritet med inte bara Yougovs mätningar, utan också med norska Sentios som prickat in SD:s valresultat på ett bättre sätt än deras mer accepterade konkurrenters.

Nog är det så att SD förlorar en del väljare till M och förmodligen är det f.d. moderater som nu återvänder och litar på att den nya partiledningen ämnar hålla vad de lovar. Samma återvändare röstade säkerligen på Moderaterna i 2010 års val, just för att de litade på partiets migrationspolitik, men se hur det gick. Det är drygt 2 år kvar till nästa valrörelse och opinionsinstitutens resultat kommer fortsätta att variera, oavsett vilket parti det rör sig om. Det är och kommer att förbli valresultatet vi ska förhålla oss till, inte till Toivo Sjöréns och andra proffstyckares analyser.


14 responses to “Opinionsundersökningar

 • Erik

  Skapa förvirring.

  Om du skulle bli aktuell som respondent i en opinionsundersökning så svara MP.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Om man nu ska följa och få en någorlunda bild av trenden i opinionen, hos oss svenska väljare. Så är tidningen Dagens Samhälles sammanslagning av flera opinionsundersökningar en bra variant. Den uppdateras även kontinuerligt och har en bra sida med siffror och grafik.

  Dagens Samhälle Poll of polls visar konsensusopinionen just nu i Sverige. Siffrorna utgör ett vägt genomsnitt av flera undersökningar.

  Poll of polls är en löpande sammanvägning av de 7–9 senaste opinionsundersökningarna.

  De institut som tas med är Demoskop, Ipsos, Novus, SCB, Sentio (webbpanel), Sifo, Skop, Inizio (webbpanel) samt YouGov (webbpanel).

  Kolla på denna länk , kopiera den gärna, som är uppdaterad 10 februari.

  http://www.dagenssamhalle.se/dagens-samhaelle-poll-of-polls

  Gilla

 • Björn

  SIFO har misslyckats mer än en gång med att få fram undersökningar som stämmer med verkligheten så dem tar jag med minst två nypor salt. Sedan var det en intressant formulering de använde sig av: Inga förändringar är statistiskt säkerställda men SD:S är det om man jämför med december? Hur får Toivo Sjörén (SD-hatare vilket märkts på hans uttalanden om SD:s siffror vid mer än ett tillfälle).
  SIFO = gissningar och ljug!

  Gilla

 • grune

  Man har länge undrat över hur dessa opinjonsinstitut väljer ut de som skall få frågan vilket parti dom skulle rösta på om det var val i dag.
  Det brukar vara mellan 1000 och 2000 som får frågan av Sveriges hela valmanskår.
  Jag tror inte att det finns något parti i Sverige som har mindre än 2000 röstande. Instituten kan ju inte ringa upp människor på måfå, tänk om dom skulle råka ringa upp 2000 Sverigedemokrater. Skulle det då stå att SD har 100% av rösterna???????

  Gilla

 • Tony

  Men om det finns Moderater som hoppar tillbaks till M nu
  när M förordar SD s politik, så är det nog inget att sörja,
  för när man ser hur fegt M agerar gentemot dom sanslösa
  Sossarnas regerande så blir man långt ifrån imponerad!

  Gilla

  • Tony

   Sen hoppar över och hoppar över, enligt Sifo så
   hade Moderaterna ökat med 0,6 % Och SD minskat
   med 1,6 %, detta plus att Sossarna skulle ha ökat med
   över 2 % , så ser man att den mätningen är bara ett
   falsarium, en friserad mätning som dom i sin enfald tror
   ska få ännu fler att lämna SD.
   Att dom inte lär sig, i tio år har dom hållit på med sina
   apspel, och det enda som hänt är att SD bara ökar.
   Men så är det Hut går hem!

   Gilla

 • ossie

  Man tar naturligtvis ingen hänsyn till allt bortfall som till stor del består av SD väljare som inte litar på sekretessen, sen finns det ju naturligtvis moderatväljare som går tillbaka när moderaterna mer och mer kopierar SDs politik som tidigare var sååå hemsk.
  SIFO är m a o inte speciellt seriöst verkar bara för att SD skall få så dåliga siffror som möjligt.

  Gilla

 • Peter Kostin

  ABK ljuger om Ms omsvängning i invandrar debatten. Hon går ut med att M vill minska invandring osv. På så sätt får hon tillbaka väljare från SD. Efter nästa val kommer hon <att återgå till Reinfeldts invandrar politik. Men då är det för sent för alla de som gick från SD till M. Så får vi vänta i ytterligare 4 år innan nått händer.

  Gilla

 • Petter

  Det finns 5 sorters lögner i Multirabien!
  Lögn, förbannad lögn, statistik, politik & journalistik!
  Pga det kommer Sd aldrig att bli den stora hiten i opinionsundersökningarna!
  Verkligheten kommer i stället riva asen i nacken under valnatten 2018!

  Gilla

 • Olli Rein

  Det är ännu drygt 2,5 år kvar till nästa ordinarie val Stefan. Ett halvår är rätt mycket inom politiken, men bortsett från ditt påstående om att det är 2 år kvar till nästa ordinarie val, så har du presterat en mycket bra prognos, baserad på två opinionsinstitut.

  Liked by 1 person

 • Tony

  Ingen ska inbilla mig att det skiljer -10% för SD mellan det
  djupt PK styrda Sifo och det fria och opolitiska Sentio.
  PK kör alla smutsiga metoder för att förminska SD, ett
  val idag hade gett SD 35% minst!

  Gilla

  • Petter

   Och effekterna av Sverigemisshandeln fortsätter komma upp till ytan, så det lär sakta närma sig 40-45-50 proc. inom 1-2 val.
   SD2018&2022

   Gilla

 • Synonymen

  Sentio är bättre

  Sentio sept -10 5,9% (5,7)

  Sentio sept -14 12,7% (12,9)

  Lita på Sentio och Yougov. Inte på Sifo eller andra av etablissemanget kontrollerade institut.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: