Aurora 17 – största militära övningen på 23 år


FÖRSVAR. Över 16 000 soldater ska delta när Försvarsmakten nästa år genomför Aurora 17, den största militärövningen sedan 1993. Under tio dagar ska alla vapenslagen öva tillsammans på olika platser över hela landet, rapporterar SVT Nyheter Öst.

– Just Gotland och Göteborgs hamn anses som strategiskt viktiga, säger Rickard Wissman, informatör på Försvarsmakten, till kanalen.

-Pettersson blir lite imponerad. Kan vi skrapa ihop 16000 soldater och utrustning till alla dessa? Fast vi borde öva för och förbereda oss för andra saker än en rysk invasion också…

Schweiziska armén förbereder sig för ett Europa i kaos

Just nu pågår övning Vintersol i områden runt Boden. Målet är att öva anfall- och fördröjningsstrid i vintermiljö. Samt att öva brigadförmåga, brigadledningsförmåga, vinterförmåga och samverkan mellan förband i området runt Boden.

Övningen har totalt cirka 1000 deltagare från åtta förband. Dessa är Norrbottens regemente, Skaraborgs regemente, Artilleriregementet, Göta ingenjörregemente, Ledningsregementet, Helikopterflottiljen, Markstridsskolan och Försvarsmaktens logistik.

Här Försvarets PR-film från 2010


13 responses to “Aurora 17 – största militära övningen på 23 år

 • Det var inte bättre förr utan det är sämre nu för tiden!

  Av de 16.000 så är 12.500 från Hemvärnet!
  På min tid som ung hemvärnsman så var Vi 125.000 män / kvinnor i det svenska Hemvärnet.
  När Krigsmakten, på den tiden, hade de alltid återkommande höstmanövrarna, omfattande 30 till 40 tusen man, så räknades aldrig Hemvärnet in i styrkebeskedet.

  Gilla

 • Johan

  Om inte defateister redan gett upp innan något hänt så finns det 20000+ soldater i Hv.

  Gilla

 • Fjodor

  Det är förmodligen 16000 totalt inklusive civilanställda och administration som ska delta i övningen. Svt tror nog att alla inom ”försvaret” är soldater. Och det är nog lätt hänt eftersom ingen har sett röken av försvaret på 20 år. Det är nästan så att folk tror att ”Försvaret” inte existerar utan är en saga man berättar för barnen när de ska sova.

  Gilla

 • Björngunnar

  Vad skall ryssarna med Sverige, vad finns här som inte dom har?
  Zoomaliska raketforskare kanske?

  Gilla

 • Stenbock

  Inte för att jag är militärhistoriker,men består brigader av så få,som 1000 soldater ? Eller har man som under min tid som flygmalaj,placerat ut halvfigurer av papp i skogen ? Nåja har kanske missförstått övningen,kanske är den endast avsedd för dem,som har mycket lametta eller andra julgransstjärnor på sina uniformer.

  Gilla

 • Lofas

  Vi borde göra som Schweiz och öva inför nästa ”flykting” invasion istället.

  Gilla

 • ÅMÅL

  VEM ÄR FIENDEN?

  Gilla

 • Galten

  Ett spel för galleriet, en uppenbar ”skenmanöver”. 🙂 🙂 🙂

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  16 000? Då är väl Jihadistkrigarna med!

  Gilla

 • Suzie

  Precis min första tanke när jag såg rubriken,har Sverige verkligen 16 000 soldater och finns dem i landet.Hoppas det finns varma vinterkläder och kängor till soldaterna så dem inte förfryser fötterna och får lunginflammation och annat otäckt när man blir nedkyld.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: