Forskningsstudie om mediekritik

MEDIA. Pettersson fick ett mejl med förfrågan angående en forskningsstudie om mediekritik, där människor som är aktiva inom Alternativ Media ser på de traditionella medierna, på möjligheten att delta i det offentliga samtalet och i slutändan även demokratin.

Förfrågan kom från Kristoffer Holt, docent i Medie- och kommunikationsvetenskap vid
Institutionen för Medier & Journalistik (MJ), Linnéuniversitetet (Kalmar/Växjö). Studien finansieras av
Institutet för Mediestudier och resultaten kommer att publiceras som ett kapitel i en antologi (planerad utgivning i slutet av Maj, 2016) samt även på engelska som konferens-paper och som artikel i en internationell vetenskaplig tidskrift.

Under våren 2016 kommer Kristoffer att genomföra en intervjustudie med 10-15
personer och Petterssonsblogg.se är ett synnerligen relevant case för min studie. Min fråga till er är om någon som är aktivt engagerad i att driva bloggen är villig att ställa upp på en samtalsintervju (ca 1-2 timmar)? Anonymitet garanteras om så önskas.

Kristoffer planerar att genomföra intervjuerna i början av februari 2016 och är mycket angelägen om att få med just mig och är därför tacksam för svar så snart som möjligt! Det går bra att skicka e-post eller att ringa.

Bästa hälsningar, Kristoffer Holt, PhD.

Här är en kort beskrivning av projektet: Projektet handlar om mediekritik och mediemisstro inom motoffentligheter på högerkanten. Karakteristiskt för såväl högerpopulistiska rörelser som mer radikala grupper är en utbredd skepsis mot traditionella medier. Under PEGIDA marscherna i Dresden, Tyskland, är exemplevis “Lügenpresse” (lögnpressen) en vanligt förekommande paroll.

Budskapet är att medierna döljer eller förvränger information som inte passar den politiskt korrekta agendan. I Sverige uppvisar rörelser på högerkanten liknande attityder. De mediekanaler (särskilt sociala medier) som ofta går under namnet “alternativ media”
måste analyseras mot bakgrund av deras självupplevda ställning som korrektiv av de traditionella medierna.

Målet är att förstå rationaliteten bakom denna typ av mediekritik genom att a) studera texter om medier i de viktigaste mediekanalerna inom ramen för motoffentligheter på högerkanten på nätet och b) genom att intervjua personer som är aktiva inom Alternativ Media om deras syn på de traditionella medierna och på demokratiskt deltagande. Resultaten kommer att belysa hur människor verksamma inom motoffentligheter  på högerkanten uppfattar och positionerar sig i förhållande till de traditionella massmedierna.

-Pettersson svarade som följer…

Hej Kristoffer.

Jag ställer inte upp på en intervju, däremot svarar jag på skriftliga frågor.

Det är säkert inget fel på dig och din forskningsstudie men du och ditt arbete har basen i det politiskt korrekta etablissemanget. Det märks när du skriver om oss på “högerkanten”. Jag anser mig inte vara höger eller extremist åt något håll och din studie om mediekritik kommer troligen att utmynna i att folk på alternativa medier framställs som mindre vetande. Jag är konservativ i så motto att jag anser att samhällsförändringar ska ske långsamt så vi inte slår sönder något som ändå fungerar något så när väl och det kan man knappast kalla dagens migrationspolitik.

Under rubriken “Om bloggen” kan du läsa mer.

Så gärna skriftliga frågor även om jag inser att det tar lite tid med följdfrågor osv.

Pettersson

8 thoughts on “Forskningsstudie om mediekritik

 1. Papperstidningar är ett minne blott. Presstöd skall bort.
  Likaså skall SVT o SR bort. Någon borde titta på hur det fungerar i andra länder. Holland har haft sändningsföreningar i över 30 år. Finns säkert andra sätt finansiera TV o radio.
  Indoktrineringen är fruktansvärd, och jag är tacksam att alternativa media s.s. bloggar kommer fram och gärna blir fler.
  Människor vill veta sanningen.

 2. ” Det är bara i diktaturer som alla måste tycka likadant”.

  Psykiatriker, överläkare och författare David Eberhard skriver gästkrönika i GP.

  “När en självutnämnt politiskt korrekt samling högljudda och fanatiska människor sätter agendan över vad de anser vara fint att tycka, är det lätt att vanliga människor helt enkelt håller tyst. Eller ännu värre, spelar med.

  Tills allt krackelerar och kejsaren visat sig vara naken.Därför handlar debatten inte om fakta utan om känslor.

  För vem vågar vara nyanserad och eftertänksam när det gäller viktiga frågor som sjukförsäkring, könskvotering eller integration?

  Den som försöker vara det blir ju lätt utpekad av mediemobbarna som känslokall och elak. Men ett vitalt samhälle är beroende av att vi faktiskt vågar analysera och inte bara följa känslomobben.

  Så låt ingen skrämma dig till tystnad. Det är bara i diktaturer som alla måste tycka likadant”.

  http://www.gp.se/nyheter/ledare/gastkronikor/1.2974324-david-eberhard-majoriteten-skrams-till-tystnad#sthash.nSNkxdak.dpuf

 3. All kritik som riktas mot dinosaurie/PK-media är befogad,
  Sverige har begåvats med västvärldens sämsta och mest korrumperade journalistkår.

  För tydlighetens skull: den som kritiserar dessa lögnhalsar och rövslickare är förstås rätt ute, men man behöver inte ägna sig åt att piska en död häst när energin kan användas på mer konstruktivt sätt, främst att korrigera det bisarra och förljugna debattklimat som PK-mupparna i media skapat.

 4. **** I Sverige är begreppet assimilation tabu och har varit sedan Olof Palme 1975 beslutade sig för att Sverige skulle adoptera multikulturalismen. Multikulturalism innebär att varje etnisk, kulturell och religiös grupp skall behålla sin särart. Det finns även där olika nivåer. I de mest extrema formerna är det oftast liktydligt med etnisk separatism. ****

 5. Han har ” rätt” perspektiv inom universitetet. Tyvärr måste jag säga. Varje dag måste jag hålla tungan rätt i munnen, men förhoppningsvis kan jag snart förändra mitt liv och komma bort från universitetetsvärlden. Ursäkta att jag blir privat, men det känns obehagligt att vara omgiven med människor som hellre väljer andra länders befolkning framför svenskar.

  • @Joy Jag förstår, ingen sågar av den gren man sitter på. Och återigen är Pettersson lysande. P svarar helt korrekt och P har många läsare (besöksräknare tickar stadigt med 200-300 per tidsenhet). P är för mig upplysning om tingens tillstånd och med sina länkar en sanning, dock ingen absolut, då sanningen endast finns i läsarens val. Att kommentatorfältet är (vid-) öppet främjar knappast P men Ps läsare ler, men hånar inte de som är så dj..la frustrerade över Fredrik Reinfeldt och Stefan Löftens asylpolitik. Läste just en kommentar på ‘Det goda samhället’; Hur kan det förekomma att en statlig myndighet får obegränsat med skattemedel till asylinvandringen? Alliansen, c undantaget, går i spagat för att behålla väljarnas förtroende och samtidigt “stjäla” SDs flyktingpolitik. Slutligen önskar jag att våra barn och barnbarn ska få leva i ett tryggt och fredligt Sverige, och trots allt är det våra barn och andras ungar. Alla människors lika värde är ett freudianskt skuldkomplex som de ansvariga Reinfeldt, med öppna era hjärtan, Löfven, med tillsammans och de ansvariga ministrararna delegerar ned till den lilla människan, när de själva inte vågar ta ansvar. Nu står de där med pappstruten på den tomma skalen och skammen kommer när fler och fler lämnar 7klövern. Signerat varken höger eller vänster utan anti-ideolog varav Islam är den värst.

Kommentera