Sexuella trakasserier och kaotiska förhållanden på skola i Vingåker


INVANDRING. På Slottsskolan har det skett flera sexuella trakasserier, dessutom är högsta ledningen vid skolan sjukskrivna. Och många lärare är också sjuka vilket har lett till alltför få vuxna i skolmiljön.

slottsskolan

Förhållandena på högstadiet på Slottsskolan har under en tid varit, som en fullmäktigeledamot uttrycker det ”kaotiska”. Rektorn och biträdande rektorn har båda sjukskrivit sig, och Kulturskolans chef Torleif Ander har tagit över som tillförordnad rektor.

Även bland personalen har det varit många sjukskrivna, berättar barn- och utbildningsnämndens ordförande Helena Edrenius (S).

I korridorerna har bland annat flera fall av sexuella trakasserier mot flickor förekommit.

– Vissa personer är fysiska och det kan vara skrämmande för vissa individer, det är något som vi svenskar kanske inte är så vana vid. Man har bland annat slickat sig om munnen och sagt saker.

När Edrenius fått läget klart för sig tog hon och förvaltningschef Sahrblom kontakt med socialchef Dag Wallströmer och socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S).

– Det här är jätteallvarligt så därför tog vi itu med det på en gång. Men det kommer att ta tid att vända skutan.

Samarbetet mellan förvaltningar och nämnder har lett till att två anställda vid kommunens HVB-boende, hem för vård eller boende, är på skolan som en vuxenresurs och ska finnas på plats för att stävja vidare trakasserier.

Enligt socialnämndens ordförande Robert Skoglund kommer denna insats initialt att vara under sex veckor.

Edrenius vittnar om att hon och förvaltningschefen flera gånger varit på plats på skolan för att se vad som sker och prata med elever om situationen. Mestadels är det väldigt lugnt, slår hon fast. – Det är viktigt att alla ska kunna känna sig trygga i skolan, som är både personalens och elevernas arbetsplats.

Kommunalråd Anneli Bengtsson (S) fick, tillsammans med övriga kommunstyrelseledamöter, kunskap om läget på skolan vid kommunstyrelsens sammanträde i måndags.

Hon konstaterar att det varit rörigt i skolan och att det behövs fler vuxna i korridorerna under raster och håltimmar. Och att en del av killarna inte har koll på hur man beter sig på en skola. Samtliga sexuella trakasserier ska polisanmälas, slår hon fast.

Socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S) konstaterar att personalen vid HVB-boendet inte fått några signaler om att det skulle ha varit stökigt och oroligt på skolan. – Det är inte den bild vi har av ungdomarna att de skulle trakassera andra.

När han och socialchef Dag Wallströmer väl fick reda på att det fanns för få vuxna som stävjar oroligheter i korridorer, och att det finns rykten om att någon eller några på boendet för ensamkommande barn har varit inblanda i sexuella trakasserier, beslutades att personal vid HVB-boendena ska vara med under skoldagen. Inledningsvis kommer detta att ske under sex veckor, och sedan får man utvärdera om det finns ett vidare behov.

-Pettersson undrar varför det ska ta tid att vända skutan. Ett enskilt samtal om vad som gäller borta räcka…

För övrigt fick jag rapporter om att det även förekommer sexuella trakasserier på ungdomsgården i Oxelösund av folk som inte hör hemma där, utan borde befinna sig långt, långt bort…

Vingåkers kommun har ungefär 9000 invånare och Oxelösund drygt 11 000. Det är platser som normalt borde vara trygga men något har hänt i vårt land…

Katrineholms-Kuriren

 


15 responses to “Sexuella trakasserier och kaotiska förhållanden på skola i Vingåker

 • Inget nationaldagsfirande i Vingåker, pengarna gick åt till mångfaldsfestival | Petterssons gör skillnad!

  […] Sexuella trakasserier och kaotiska förhållanden på skola i Vingåker […]

  Gilla

 • FINSPÅNG

  Ja,Vingåker har blivit en riktig invandrarhåla,tyvärr.

  Gilla

 • rannug

  Segregera skolan skolflickor ska inte behöva möta mångkulturen

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Det är mycket svårt att vända en skuta, som hela tiden fylls på med en besättning som tillåts ta ut kursen.

  Det borde även en ”skoglundare” i Vingåker förstå, trots att han är sosse.

  Gilla

 • Stenbock

  Vad jag kan utläsa av inlägget,finns det tydligen endast (S) i alla nämnder och styrelser,på ledarposterna …Då är väl detta kaos från början solklart.

  Gilla

 • Lisa

  Enda lösningen jag kan se är att ta hit fler ”ensamkommande barn” och starta ponny-ridning och kasper-teater för barnen.
  Kanske byta ut Iphone mot sockervadd.

  Gilla

 • Observator X

  Så, skolpersonal sjukskriver sig när det går emot.
  Konflikter är en viss del av skolan, kan man inte lösa konflikter har man heller inte i skolvärlden att göra.
  Jag tycker att det är dåligt. Det bevisar att personalen faller undan då problem uppstår, när personalen behövs som allra mest. För skolans alla ungdomar, både de som sköter sig samt de som har problem.
  Dessutom är disciplinen i svensk skola i dag riktigt låg, det är mjukt, blött och feminint samt ickefungerande.

  Det är bara att börja om från början. Gör om, gör rätt!

  Gilla

 • rostaratt (@rostaratt)

  Samtidigt som regeringen föreslår baracker på flera skolgårdar.http://www.kimmoa.se/rn/visa?UID=8715614

  Gilla

 • Falköga

  Skolminister Fridolin, du är så tyst – din partikompis Maria Ferm får nu extra betalt för att ta hit ändå fler. Så nu kanske det inte räcker med hundra dagar som du lovade utan nu det krävs hundra år.

  Gilla

 • Involuntarium.se

  Börjar bli dags att avsätta både politiker och tjänstemän som uppenbarligen har ena djävulska problem med matematiken, de kan inte räkna!

  De kan och klarar inte av att koppla begreppen handling och konsekvens, kan inte genomföra varesig ekonomiska- eller verksamhetsbaserade riskbedömningar!

  Hade politiker, tjänstemän och övriga förståsigpåare klarat ovanstående skulle det inte se ut som det gör just i denna stund i Sverige!

  Frågan blir vad kan de då? Tydligen inget annat än att uppta en plats någonstans i Sverige!

  Gilla

 • Olle

  Det är för jävligt att det ska behövas vakter i skolan.
  Spraya försvarsspray i ögonen på odjuren, agera och anmäl dessa missfoster.
  För jävligt vad denna invandring ställt till, ändå tiger folk fortfarande, det är lika jävligt.

  Gilla

 • eri

  Ja det är en svensk gammal sedvänja ,,vi har alltid ofredat våra kvinnor sexuellt (enl loppan)

  Gilla

 • Nu räcker det

  Sådärja! Vi skulle ja ha världens bästa skola

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: