Tre skivor till kaffet – The BeeGees


The BeeGees var en Engelsk/ Australiensisk popgrupp bestående av tre bröder Gibb. De bildade redan 1958 ett band och deras line-up bestod av Barry, Robin och Maurice Gibb. Trion var framgångsrika de flesta av sina årtionden med inspelad musik, men de hade två olika perioder av exceptionell framgång, där perioden i slutet av 1960 och början av 1970 är den första. Där är det popmusik som gäller, medan den andra perioden är i slutet på 1970-talet och mest består av discomusik.

Gruppen sjöng igenkännbara tredelade snäva harmonier, där Robins klara vibratosång var ett kännetecken för deras tidiga hits, medan Barrys R & B falsettröst blev deras signatur under slutet av 1970 och 1980-talet. Alla skrev sina egna hits, samt skrev och producerade flera stora hits för andra musiker.

De föddes alla på Isle of Man i sundet mellan Irland och England. Föräldrarna var dock från England, och senare flyttade de till Manchester och bodde där till slutet av 1950-talet, innan de tog steget att flyttade till Queensland i Australien, och sedan till ön Cribb som numer är en del av en av Brisbanes flygplatser. Efter att ha uppnått sin första framgång i Australien som Bee Gees med Spick and Specks” (deras 12: e singel), återvände de till UK i januari 1967, där producenten Robert Stigwood började att vänja dem till en global publik.

The Bee Gees har sålt mer än 220 miljoner album världen över, vilket gör dem till några av världens best säljande artister genom tiderna.  De installerades  i Rocken Roll Hall of Fame 1997,  presentatör av utmärkelsen till ”Storbritanniens första familj med harmoni” var Brian Wilson, historisk ledare för the Beach Boys, en ”familjär grupp” även de med tre harmoniserande bröder.  The Bee Gees ‘Hall of Fame citat säger att ”Bara Elvis Presley, Beatles, Michael Jackson, Garth Brooks och Paul McCartney har sålt mer av sin musik än Beegees.

Efter Maurice plötsliga död i januari 2003 vid en ålder av 53, pensionerade Barry och Robin gruppens namn efter 45 års verksamhet. Under 2009 meddelade Robin att han och Barry hade kommit överens om att Bee Gees skulle återbildas igen. Men Robin dog i maj 2012 vid 62 års ålder, efter en utdragen kamp med cancer och andra hälsoproblem, och lämnade Barry som den enda överlevande medlemen av gruppen.

Mycket mer finns att läsa på Wikipedia, både svenskt och engelskspråkigt.

Massachusetts 1967

I started a joke 1967

Words 1968

To love somebody 1967

Stayin´ alive, How deep is your love, Too much heaven, Saturday night fever, m.fl

Island in the streem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5 responses to “Tre skivor till kaffet – The BeeGees

 • Lena

  Fin och härlig musik, tack Olli.

  Gilla

  • Olli Rein

   Tack själv, men det är numera svårt att göra inläggen på det sätt jag alltid gjort. Det har man satsat på från Youtube att slå ut. Jag förstår inte varför, då det blir färre som gör gratisreklam för deras videor, Men mycket beror nog numera på att jag bara har en laptop att göra dem på.
   BeeGees var ju en av de allra bästa grupperna i slutet av 60-talet och hela 70-talet.

   Gilla

  • Stenbock

   Lena & Mary Agnes;
   Påminner er om att det är karnevalstider i Västtyskland just nu.Här ett smakprov från kvällens Aachen:

   Gilla

   • Lena

    Tack Stenbock vilken avkoppling från alla program med asylanter. Såg nyss på mdr att man börjar prata med pegida, ja någon gång måste de börja.

    Gilla

 • ossie

  Klassisk grupp som gjort så mycket fin musik.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: