20 fall av sexuella ofredande på äventyrsbad i Borlänge


INVANDRING. Under 2015 förekom omkring 20 fall där personalen på Aqua Nova i Borlänge anmält tafsanden och sexuella ofredanden. Drygt häften av fallen är polisanmälda. Äventyrsbadet, som årligen besöks av 300 000 badgäster, har satt in extrapersonal. Från december gäller framför allt en ny regel:

2016-01-22_0641

Pojkgrupper måste ha en ombytt och badande ledare från boendet, med i omklädningsrum och rutschkanor, per tre flyktingungdomar.

– 2014 anmälde vi ett fall av misstänkt sexualbrott. 2015 har detta eskalerat. Vi har säkert tio anmälda fall som är under polisutredning, säger verksamhetschef Anette Nohrén vid Aqua Nova.
Det har hänt att grupper av pojkar, mer eller mindre utan ledare, betalats in i badkassan och sedan inte kunnat hantera situationen i badet med andra badklädda barn och ungdomar.

Enligt Maserhallen kan det handla om en kulturkrock.
– Ja, det har beskrivits så av vår vd. En ovana skulle jag säga att umgås med flickor på det här sättet, säger Håkan Castor, styrelseordförande.

– De anmälningar som är gjorda gäller utlandsfödda. Det är ett stort problem. Det tar fokus från personalens ordinarie arbete med säkerheten i badet när vi måste försöka hindra överfall och efteråt söka reda ut vad som hänt, säger Anette Nohrén.

2015-04-23_1301

– Vi vill inte ställa grupp mot grupp. Men det finns en skillnad mellan de som redan bor och går i skola i Borlänge och de som bor på boenden runt om i Dalarna. Dessa senare kanske bara varit i Sverige en vecka, så ska man ha trevligt en dag och åka och bada. De har släppts av här inne, men man har inte informerat riktigt vilka regler som gäller. De är inte vana att vara tillsammans pojkar och flickor i den här typen av miljöer, säger Castor.

SVT


5 responses to “20 fall av sexuella ofredande på äventyrsbad i Borlänge

 • Mimi N

  Äventyrsbad – bara namnet uppmuntrar och inspirerar de håriga ensamkommande barnen till att ge sig på sina kända äventyr. Byt namnet. T.ex. ‘hajbadet’, ‘barracudabadet’, ‘pirayabadet’ med bilder och varningstexter på arabiska och se effekten på de mörka pirater.

  Gilla

 • Hönsmamman

  Det dröjer inte länge nu förrän folk öppnar upp och vågar säga ifrån. Det blir ohållbart att budgetera för ”barn”passning dygnet runt och pengar är den enda signal som politiker har att förhålla sig till. För minderårig har målsman ansvar och det finns gott om pengar att tjäna med anledning av denna regel. Därför finns det speciella boenden för de som uppger sig vara barn. Nu förutsätts målsmännen ta tag i sin uppgift och instruera de minderåriga om vad som gäller om staten ska vara med och betala för att de har tagit på sig rollen som vuxna relativt de barn de härbärgerar. Om de inte är vuxna den uppgiften är det tveksamt vad vi betalar för. Nånstans måste de begripa att en afghan inte känner till regler som gäller i Sverige och att informationen behöver förmedlas. Varför inte göra de ansvariga för boendet betalningsskyldiga för det besvär som andra drabbas av? Som i sin tur kan reglera detta med barnen vilket övriga målsmän förutsätts göra.
  Det kostar ju enorma summor om polis och rättsväsende skall agera informatörer och vara de söm presenterar regelverket för dessa okunniga personer. Kunskapen som man normalt själv söker vid ankomst till annat land än sitt hemland verkar inte spontant väcka deras intresse. De behöver informeras och framför allt behöver polis och rättsväsende avlastas från att behöva göra ständiga ingripanden som kan förebyggas genom att ge fan i att gå till badhus öm de inte klarar av att vara bland folk. Otrevligt folk de lux.

  Gilla

 • Guran

  ”De är inte vana att vara tillsammans pojkar och flickor i den här typen av miljöer, säger Castor” Tänk vad mycket enklare livet vore för alla om de sökte asyl i ett Arabland, i miljöer de är vana vid. Jag antar dock att vi flata Svenskar anpassar oss vid deras beteenden, Jag har själv slutat besöka vår lokala badinrättning sedan den invaderats av ensamkommande som hänger som druvklasar i bubbelpoolerna, och vuxna kärringar som simmar omkring fullt påklädda. Kläder i bassängen har i alla tider varit totalförbjudet, men nu är det helt plötsligt ok, var ska det sluta?

  Gilla

  • Vigor

   Håller med på alla punkter.

   Gilla

  • Hans Nilsson

   Svaret på din fråga var ska det sluta är KÄPPRÄTT åt HELVETE.. Detta sa jag redan 1975 när en enhällig Riksdag under Olof Palmes ledning tog beslutet att Sverige skulle vara ett mångkulturellt land. Då var det min själ inte många som delade min uppfattning. Nu efter 40 år är vi som var emot detta beslut fortfarand i minoritet. Svenska folket är otroligt svårväckt.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: