Kris, slagmål och hot i mångkulturella skolor

INVANDRING. Bråk och slagsmål. Lektioner som ständigt avbryts. Lärare som hotas. Omfattande skadegörelse. Det är vardag vid Sjumilaskolan i Göteborg, enligt Skolinspektionen. Skolan är den femte i Göteborg som hotas av kännbara viten.

Skolinspektionen utdelar ovanligt skarp kritik efter att ha inspekterat Sjumilaskolan i Norra Biskopsgården. Det råder närmast kaos på skolan och inte minst de yngsta eleverna är otrygga. Stöket och bråken pågår under både lektioner och raster, och det har hänt att lärare som gått emellan i slagsmål själva blivit slagna.

När Skolinspektionen besökte skolan blev den vittne till flera incidenter där personalen antingen inte såg eller inte förmådde avstyra bråk och slagsmål. Under en enda lektion räknade Skolinspektionen till 26 avbrott, eftersom barn och vuxna kom och gick hela tiden. De bevittnade också en lektion där några elever kunde sabotera arbetsron för alla andra. Om bristerna inte rättas till riskerar Göteborg 1,4 miljoner kronor i vite.

– Vi har valt att vara detaljerade i våra beslut, för att Göteborg ska förstå allvaret. Så här får det inte se ut på en skola, säger avdelningschef Peter Ekborg vid Skolinspektionen.

– Det är verkligen en förfärande skolmiljö, och vi tar kritiken på största allvar. Så här ska ingen elev behöva ha det, säger Karin Pleijel (MP), skolkommunalråd i Göteborg.

Hon påpekar samtidigt att skolan börjat vidta åtgärder. – Det är klart att det arbetet inte kan vänta en dag för länge. Och vi har lyckats vända skolor förr.

TT: Kan föräldrar känna sig lugna när de skickar sina barn till Sjumilaskolan? – Sådana här saker som beskrivs händer ju inte hela tiden. Jag tror att det viktiga är en god kommunikation mellan skolans ledning och föräldrarna så att föräldrarna känner att problemen tas på allvar, säger Karin Pleijel.

Sjumilaskolan har cirka 500 elever från förskoleklass till årskurs 9. Skolan är den femte i Göteborg som hotas av vite. Den totala vitessumman är uppe i sex miljoner kronor, varav 1,4 miljoner kronor gäller Sjumilaskolan. Summan kan bli högre eftersom ett 20-tal beslut gällande Göteborg återstår.

FAKTA: SKOLOR MED VITESHOT

  • Sjumilaskolan, F-9-skola. Viteshot om 1,4 miljoner kronor.
  • Gymnasieskolan Burgården, beslut om tre av fem enheter fattade. Viteshot om totalt 2,3 miljoner kronor.
  • Högstadieskolan Sannaskolan. Viteshot om 800 000 kronor.
  • Mellan-och högstadieskolan Lövgärdesskolan. Viteshot om 1 miljon kronor.
  • Nordhemsskolan, F-9-skola. Viteshot om en halv miljon kronor.

Färre än en tredjedel av skolans elever lyckas bli godkända i alla ämnen, våld, hot och kränkningar är vardag och inte ens lärarna och de vuxna på skolan kan eller vågar sätta stopp för våldet. Efter att skottlossning under kvällstid brutit ut på skolgården förra terminen är det flera elever som vittnar om att de inte längre vågar gå till skolan.

”Några lärare berättar att de själva varit i både verbala och fysiska konflikter med elever, och att lärarna ibland fruktar att elever ska slå ihjäl varandra. Lärarna beskriver en generell oro på skolan och berättar också att de anser att det föreligger risk för upplopp i högstadiet”, står det att läsa i rapporten från Skolinspektionen. 

Under Skolinspektionens tillsyn av skolan blev de vittne till ett flertal allvarliga incidenter som slagsmål och annat våld utan att några vuxna på skolan, vare sig lärare, resurspersonal eller rastvakter, ingrep. Inspektionen rapporterar även att eleverna under en lektion använder sig av ord som ”motherfucker”, ”fucking”, ”hell”, ”bitch” och ”whore”, utan att läraren reagerar på att det skulle vara något konstigt med det.

Tidigare om Sjumilaskolan och Biskopsgården där skolan ligger.

-Pettersson konstaterar att detta är ett resultat av mångkulturen som Palme och en enig riksdag beslutade om 1975. Det kostar på att vara världsmästare i godhet och eleverna blir säkert tacksamma över den utbildning de fick…

10 thoughts on “Kris, slagmål och hot i mångkulturella skolor

  1. Om skolorna måste betala vite på x antal hundratusen, blir skolorna effektivare då? Det enda som hjälper är UT MED ALLA BABBAR +KOMMUNISTER

  2. Fridolin och din föregångare… mycket snack men ni har inte åstadkommit inte ett skit av värde.

    Bara en skola i fritt fall och det drabbar våra barn… Usch!

    För övrigt: Ge faan i våra badhus!!!

  3. Detta mangkriminella HELVETE upplevde Anton Lundin Petterssion varje skoldag i MANGKRIMINELLA HELVETET OREBRO!!! R.i.P.
    Anton blev utsatt for GROVA KRANKNINGARE OCH MANGKRIMINELLA BROTT UNDER SITT LIV!!!
    SKYLDIGA AR SOCIALDEMOKRATERNA OCH MASSINVANDRINGSFORESPRAKARNA – MA NI BRINNA LANGSAMT II HELVETET TILLSAMMANS MED ALLAH MUSLIMER!!!!

  4. Det kommer snart vara samma kaos på alla
    skolor.Det finns förslag runt om i Sverige
    att man ska skjutsa flykting barn och
    blanda ut alla skolor med Nyanlända
    för att integrera det kommer att gå
    åt helvete med svensk skola om
    man genomför detta projekt

  5. Stasi TV” Sjumilaskolan hotas av högt vite för att eleverna får inte den utbildning dom ha rätt till” Hahahahahaha.
    Ett bra sätt är att sitta still, lyssna på läraren, lösa uppgifterna, hålla käften.

  6. Det är bara att söka på namnet David Schwartz för att lära sig mer om turerna som föregick Sveriges förvandling från etniskt homogent och nationalsocialistiskt välfärdssamhälle till detta mångetniska fullständiga h-e.

  7. Först får skolorna babbar sedan böteshot…
    Böterna enligt min syn på logik borde den ha som tog hit förrövarna.

Kommentera